REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Daea: Nu excludem existenţa unor nereguli în comercializarea roşiilor, dar urmărim cu atenţie tot lanţul de producţie şi valorificare

Daea: Nu excludem existenţa unor nereguli în comercializarea roşiilor, dar urmărim cu atenţie tot lanţul de producţie şi valorificare

Replica API 21 iunie 2018 | 00:00 264

Petre Daea

Este pentru prima dată în România, după foarte mulţi ani, când pieţele sunt şi supermarketurile sunt pline de tomate româneşti, afirmă ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind că nu exclude existenţa unor nereguli în sistemul de aprovizionare şi în cel de comercializare al roşiilor, însă întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole este urmărit cu atenţie, scrie Agerpres.

"Este pentru prima dată în România când, după foarte mulţi ani, pieţele sunt pline de tomate româneşti iar supermarketurile, de asemenea. Scăderea preţului la consumator este un obiectiv urmărit îndeaproape, fiind susţinut printr-o producţie importantă. Susţinerea prin subvenţii a vizat acordarea de sprijin atât pentru fermieri, cât şi pentru aprovizionarea cu tomate a pieţelor la preţuri rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenţa unor nereguli atât în sistemul de aprovizionare, cât şi în cel de comercializare al roşiilor, dar urmărim cu atenţie întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole", a precizat Daea, într-un comunicat remis AGERPRES, în urma apariţiei unor ştiri difuzate în spaţiul public, referitoare la situaţia fermierilor din judeţul Dolj, care ar fi fost nevoiţi să arunce tone de roşii.

Potrivit sursei citate, în această situaţie se află doi fermieri, unul dintre ei depunând la Direcţia Agricolă Judeţeană un decont pentru o cantitate de 2.080 kg de roşii, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2.200 kg. Din documentele prezentate de aceştia a reieşit că au mai valorificat alte 2.400 kg, respectiv 2.300 kg, realizând astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare.

"La o asemenea cantitate de roşii există şi pierderi prin putrezire, fie pe plantă, fie în procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, în cazul de faţă, la cei doi producători agricoli care au valorificat circa 5 tone de tomate, pierderile semnalate intră în procentul de pierderi tehnologice. Reflectarea în mass-media a acestui caz izolat a indus în mod eronat ideea că o mare parte din legumicultorii din sudul ţării s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situaţiei reale", se menţionează în comunicat.

Potrivit MADR, în prezent, pe piaţă este un exces de produse, datorită producţiilor realizate de către cei peste 12.000 de fermieri care s-au înscris în programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5.500 au livrat minim 2.000 de kg şi au fost deja plătiţi, în conformitate cu prevederile legale. În judeţul Dolj s-au înscris 1.700 de cultivatori de legume. Până la această dată, 160 dintre aceştia au fost plătiţi cu suma de 480.000 euro. Plăţile sunt în continuă desfăşurare, urmând ca şi restul fermierilor, pe măsură ce depun documentele justificative la Direcţia Agricolă, să primească banii cuveniţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614