REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Daea: Regret faptul că se pune sub semnul întrebării producţia obţinută de fermieri, jignindu-i pe aceştia şi producând deservicii ţării

Daea: Regret faptul că se pune sub semnul întrebării producţia obţinută de fermieri, jignindu-i pe aceştia şi producând deservicii ţării

Replica API 21 august 2019 | 00:00 314

Petre Daea

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, afirmă că preşedintele PNL, Ludovic Orban, nu este informat în ceea ce priveşte producţia de porumb obţinută de România în 2018 şi susţine, totodată, că prin declaraţiile sale politicianul îi jigneşte pe fermieri şi aduce deservicii ţării.

Ministrul a precizat că producţia comunicată de Institutul Naţional de Statistică este una exactă, transmisă sub semnătură de către cultivatorii de porumb din România.

"Este o vară fierbinte cu declaraţii care nu fac cinste. Astăzi într-un comunicat de presă dat publicităţii de preşedintele PNL, Ludovic Orban, se face referire la o comunicare a Comisiei Europene privind producţia de porumb obţinută de România în 2018. Deşi au fost făcute publice o serie întreagă de precizări, preluate de altfel şi de presă, constatăm cu suprindere că Ludovic Orban nu este informat în ceea ce priveşte situaţia producţiilor din România şi justificarea acestora. În corespondenţa cu Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii a transmis toate datele tehnice care atestă faptul că producţia de porumb transmisă de INS, realizată de România în 2018, este o producţie exactă, transmisă pe baza formularelor AGR 2A şi AGR 2B, sub semnătură, de către cultivatorii de porumb din România. Deşi aceste date sunt publice şi verificabile, totuşi din raţionamente greu de înţeles, constatăm cu regret faptul că se pune sub semnul întrebării producţia obţinută de fermieri, jignindu-i pe aceştia şi producând deservicii ţării. MADR a prezentat de fiecare dată opiniei publice rezultatele obţinute de fermieri", a declarat Petre Daea.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut, luni, demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, reproşându-i faptul că a furnizat date "umflate cu pompa" către DG Agri.

"Solicit oficial demisia lui Daea, pentru că este un mincinos şi pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producţiile agricole pe 2018, deoarece datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producţia agricolă reală a României şi date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive care au fost făcute de Ministerul Agriculturii, condus de Daea", a susţinut Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

La finele lunii iulie, şeful MADR declara că producţiile de porumb obţinute de România în anii 2017 şi 2018 sunt reale, iar acest lucru a fost transmis în răspunsul formulat Comisiei Europene.

"Am răspuns Comisiei Europene în această săptămâna că datele iniţiale privind producţiile de porumb obţinute de România în anii 2017 şi 2018 sunt reale. De fiecare dată suntem în corespondenţă cu Comisia Europeană. Este un exerciţiu de rutină şi sunt informaţii pe care le transmitem frecvent şi pe care ne punem de acord în aşa fel încât interpretarea să fie unitară şi cifrele care sunt comunicate de Institutul Naţional de Statistică să confirme realitatea producţiilor din România", a spus Petre Daea, în 28 iulie 2019.

Comisia Europeană (CE) a cerut României să-şi revizuiască cifrele privind producţiile de porumb obţinute în anii 2017 şi 2018, deoarece "încrederea şi siguranţa datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenţa pieţei". "Există discuţii regulate cu toate statele membre pentru colectarea datelor de producţie în vederea realizării bilanţurilor privind producţia de cereale a Uniunii Europene, iar în cazul României s-a cerut în cadrul acestui exerciţiu de rutină să revizuiască cifrele de producţie pentru recolta de porumb din 2017 şi 2018. Acurateţea, încrederea şi siguranţa datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenţa pieţei şi a permite operatorilor de pe piaţa unică să ia decizii corecte de producţie şi investiţii", au subliniat surse din cadrul CE. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca poti, fa-te mai mic decat esti si du-te nene, du-te invartindu-te ca s-au saturat toti de tine, inclusiv colegii tai, 'academicienii' psd.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102