REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.2° Constanța Mie., 4 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6506
23.2° Constanța Miercuri, 4 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6506

Dan Diaconescu nu a reușit să arate în instanță de ce a dat în judecată 24 de instituții de presă

Dan Diaconescu nu a reușit să arate în instanță de ce a dat în judecată 24 de instituții de presă

A.F. 30 mai 2023 | 23:41 796

Judecătoria Sectorului 1 suspendat judecarea procesului în care fostul realizator TV Dan Diaconescu a dat în judecată 24 de instituții de presă pentru că l-ar fi denigrat prin publicarea unor stenograme din dosarul în care acesta este cercetat penal pentru sex cu minori.

Dan Diaconescu nu a reusit sa arate in instanta de ce a dat in judecata 24 de institutii de presaDan Diaconescu

Solutia pe scurt: În temeiul art. 242 C.pr.civ. suspendă judecarea cauzei, pentru neîndeplinirea obligaţiilor. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 29.05.2023.
Dan Diaconescu nu a reușit să arate în cererea de chemare în judecată care sunt articolele pretins defăimătoare și în ce constă paguba pe care a suferit-o. Instanța i-a pus în vedere la un termen anterior îndreptarea acestor erori, însă Diaconescu nu a reușit să se conformeze. Astfel, s-a dispus suspendarea judecății, hotărâre pe care Diaconescu o poate ataca cu recurs.

În măsura în care Diaconescu va complini corespunzător obligațiile puse în sarcina sa, va putea face cerere de repunere pe rol a cauzei, iar judecata va continua. Dacă, dimpotrivă, reclamantul lasă cererea inițială în nelucrare, timp de 6 luni, aceasta se perimă, potrivit prevederilor Codului de procedură civilă.

Acțiunea în instanță a lui Dan Diaconescu

Fostul patron al OTV Dan Diaconescu a dat în judecată, în urmă cu o lună, 24 de televiziuni şi publicaţii din presa scrisă şi online, solicitând magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 să oblige pârâţii la plata unor daune, pentru că au prezentat date din ancheta în care este cercetat de procurori pentru sex cu minore. El acuza că este supus unui "linşaj mediatic" şi este "denigrat" şi "defăimat" în mass-media.

Dan Diaconescu reclama că posturile de televiziune şi presa scrisă şi online au diseminat în spaţiul public informaţii nepublice/confidenţiale din dosarul în care este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, respectiv imagini cu victimele minore, stenograme, interceptări, fragmente din declaraţii.

"Reclamantul a devenit subiectul unei virulente campanii de presă, victimă a unui adevărat linşaj mediatic", scria Dan Diaconescu în cererea de chemare în judecată, potrivit Agerpres.

"Prin campania de presă negativă exercitată de părţi, nu numai că s-a atentat la imaginea, numele, reputaţia şi activitatea profesională a reclamantului, fiind defăimat şi denigrat, aducându-se grave prejudicii de imagine, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dar au fost diseminate/divulgate în spaţiul public date şi informaţii cu caracter nepublic/confidenţial din dosarul penal nr.1865/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa", susţinea fostul patron de la OTV.

În apărarea sa, Dan Diaconescu invoca prevederi ale CEDO, directive ale Parlamentului şi Consiliului UE şi vorbeşte despre concepte precum morală, demnitate, onoare şi reputaţie.

În acţiunea depusă în instanţă, el solicita magistraţilor să le interzică publicaţiilor reclamate să mai difuzeze informaţii despre dosarul în care este anchetat penal, iar dacă nu se supun atunci să-i plătească daune de 1.000 lei/zi.

De asemenea, el cerea înlăturarea tuturor materialelor audio/video şi scrise care fac referire la informaţii din dosarul său, sub aceeaşi sancţiune - 1.000 lei/zi.

Mai mult, Dan Diaconescu cerea ca televiziunile şi publicaţiile să nu mai facă nicio referire "defăimătoare" la adresa lui şi să nu mai utilizeze apelative sau diverse descrieri care l-ar viza.

Dosarul penal care îl vizează pe Dan Diaconescu

La începutul lunii aprilie, fostul realizator TV a fost pus sub acuzare de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pentru săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, ambele în formă continuată.

Conform Parchetului, în perioada septembrie - noiembrie 2020 şi în luna septembrie 2021, Dan Diaconescu a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300 - 400 de lei, cu două surori gemene, în vârstă de 15 ani, ce au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021.

"Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate", precizau procurorii, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
41162937266
5/49
156923936
joker
9153820265