REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dan Voiculescu vorbește despre confiscarea averilor obținute ilicit: am propus de mult soluția aceasta

Dan Voiculescu vorbește despre confiscarea averilor obținute ilicit: am propus de mult soluția aceasta

Replica API 25 iunie 2022 | 00:00 1451

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, pune paie pe foc în scandalul din cadrul coaliției de guvernare privitor la schimbarea sistemului de impozitare. Voiculescu arată că a depus, în urmă cu 17 ani, un proiect de lege care ar fi obligat statul să îi controleze pe cei cu averi mai mari de un milion de euro și pe foștii șefi de instituții, iar dacă averea lor se dovedea nejustificată aceștia urmau să fie pedepsiți.

Dan Voiculescu

”De mai bine de 17 ani mă lupt pentru un proiect care ar schimba profund România. În iunie 2005, am depus în calitate de senator al României, un proiect de Lege privind controlul provenienței averilor care nu pot fi justificate din venituri legale. Ceream atunci, în expunerea de motive, „adoptarea în regim de urgență a unei legi speciale care să stopeze fenomenul corupției și să sancționeze modalitățile ilicite de dobândire a averilor”.

Proiectul a fost îngropat în Parlament.

În 2006, am depus în Senat un nou proiect de lege, denumit Legea lustrației fiscale, care îmbunătățea și clarifica proiectul din 2005. Am explicat în Expunerea de motive că proiectul se referea la acele averi care „nu au nici o legătură cu izvoarele cunoscute și recunoscute ale proprietății private, nu sunt rezultatul competiției reale și cinstite, al efortului investițional sau creativ real, ci provin din abuz, neglijență, favoritism, falsuri”. Ca unul care, atâta timp cât mă ocupasem de afaceri, fusesem unul dintre cei mai mari contribuitori la bugetul statului român, atrăgeam atenția că „simplul fapt al acumulării de bogății, fără corecta lor impozitare, constituie încălcarea unei îndatoriri constituționale fundamentale”.

Proiectul de lege identifica limpede categoriile de persoane ale căror averi ar fi trebuit controlate. Nu era vorba nici de o „vânătoare de vrăjitoare”, nici de reînvierea Legii ilicitului de pe vremea comunismului. Proiectul se referea strict la cei care dețineau averi care depășeau 1 milion de euro. La aceștia, se adăugau o serie de categorii de persoane bine definite: foștii manageri ai întreprinderilor de stat, decidenții și consultanții din contractele de privatizare, administratorii băncilor și a fondurilor de investiții falimentate, beneficiarii de achiziții publice care nu își îndepliniseră obligațiile contractuale”, scrie Dan Voiculescu, pe blogul personal, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ciocu mic ca ramai lefter popescu
0
0
Pai tu ai fi primul caruia sa i se ia averea.
1
0
Bronzatule dar tu ai achitat la stat cele 60 milioane euro pe care i-ai furat ?
1
0
tocmai tu teai gasit g***i batran, lai ciordit pe ceausescu, adica pe noi. siktir!
0
0
Locul tau e la puscarie, securistule, hidosule, penalule- spargator de conturi grase!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920