REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Danemarca ar urma să adere la centrul de securitate cibernetică al NATO

Danemarca ar urma să adere la centrul de securitate cibernetică al NATO

Replica API 15 ianuarie 2018 | 00:00 116

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, s-a declarat luni ''optimist'' în ce priveşte posibilitatea ca ţara sa să adere la centrul de securitate cibernetică al NATO, cu sediul în Tallinn (Estonia), relatează AFP.

''Trebuie să purtăm acum negocieri privind noul buget de apărare în Danemarca'' şi apoi ''vom continua convorbirile, dar sunt foarte optimist în ce priveşte aderarea Danemarcei la acest centru'', a afirmat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Tallinn cu omologul său estonian, Juri Ratas.

Centrul de excelenţă în domeniul apărării cibernetice, înfiinţat în 2008, la un an după un atac cibernetic masiv ce a vizat Estonia, a fost rapid recunoscut de către NATO şi SUA au aderat la el în 2011. În prezent, din centru fac parte 17 ţări membre ale NATO, plus Austria, Suedia şi Finlanda.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat vineri la Tallinn că ţara sa a decis să se asocieze lucrărilor centrului.

Rasmussen şi Ratas au vizitat duminică forţele NATO care staţionează la baza estoniană Tapa.

Luni, ei au căzut de acord că trupele desfăşurate de NATO în ţările baltice şi în Polonia în cadrul programului ''NATO's Enhanced Forward Presence'', la care participă soldaţi danezi, reprezintă ''un semnal destul de puternic pentru a împiedica o agravare a situaţiei'', aluzie la politica Rusiei în regiune, îndeosebi în Ucraina, scrie Agerpres.

O companie daneză a înlocuit săptămâna trecută un contingent francez în Estonia.

Rasmussen a reamintit angajarea ţării sale în ce priveşte Articolul 5 din Tratatul NATO, potrivit căruia un atac împotriva unei ţări membre este considerat drept un atac împotriva tuturor aliaţilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102