REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dănescu (ARB) despre plafonarea dobânzilor: În România creditarea este compromisă

Dănescu (ARB) despre plafonarea dobânzilor: În România creditarea este compromisă

Replica API 2 martie 2018 | 00:00 354

Florin Dănescu

Plafonarea dobânzilor la credite va duce la compromiterea creditării în România, a afirmat, joi, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, la o conferinţă de specialitate, precizând că ar putea fi afectaţi atât potenţialii clienţi cu venituri mici, cât şi cei cu venituri mari, scrie Agerpres.

"Fără a fi plastic deloc, am putea spune ca şi o concluzie că în România creditarea este compromisă", a spus Florin Dănescu.

Acesta a precizat că în industria bancară costul creditului este format din mai multe elemente şi că o eventuală plafonare a dobânzilor nu ar mai permite reducerea acestora decât prin diminuarea creditării. Astfel, cheltuielile operaţionale nu mai pot fi reduse după o perioadă de peste 10 ani în care băncile s-au tot optimizat din perspectiva costurilor. Băncile au redus personalul cu peste 25%, reţeaua bancară cu peste 25%, iar în concluzie nu mai există interval de reducere a acestui element de cost.

Un alt element de cost îl reprezintă depozitele atrase de la clienţi şi capitalul, dar nici aici nu există multe posibilităţi. În plus, o eventuală aşteptare de a vedea dobânzi real - pozitive la depozite de acum încolo nu este una realistă.

Există un element care ar putea fi redus, iar acesta este cel al riscului.

"Al treilea element de cost şi cel mai important din perspectiva acestei iniţiative legislative este nivelul de neperformanţă sau riscurile pe care şi le asumă băncile. Cu cât preţul va fi fixat şi va fi mai jos acest interval trebuie să scadă, al neperformanţei. În concluzie, clienţii care ar fi avut riscuri mai mari, dar care puteau să acceseze un credit astăzi, nu vor mai putea să-l acceseze", a declarat Dănescu.

Astfel, cei cu venituri mai mici care se calificau la limită nu vor mai putea să se califice pentru că vor afişa un risc mai mare. Dar nici cei cu venituri mai mari nu se vor mai putea califice la credite. Dănescu a spus că există posibilitatea de a mai vedea în Europa dobânzi negative.

"Dacă vom vedea în România o dobândă cheie negativă ce vom face? Vom multiplica cu 2,5? Vor veni băncile cu bani de acasă ca să poată să dea credite? Evident că aceasta pune sub semnul întrebării şi portofoliul curent de credite", a precizat Florin Dănescu.

Preşedintele executiv al ARB a spus că în cazul unei dobânzi cheie de -1%, dobânda la credite va fi de -2,5%.

De asemenea, Dănescu a menţionat că a încercat să explice aceste aspecte şi în Comisia economică din Senat, dar că acolo i s-a cerut să răspundă cu da sau nu dacă sunt de acord cu propunerea.

"Este nevoie de dialog şi de un dialog raţional, mai puţin politic, pentru că economia nu prea face politică", a declarat Dănescu.

Totodată, acesta a spus că în condiţiile în care cererea de credite ipotecare va dispărea sau se va diminua sensibil este posibil ca preţurile proprietăţilor vor scădea pentru că nu va mai exista cerere prin credit.

La începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat, cu amendamente, propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zau, nu va este rusine, stiti cat este dobanda ptr banii ce mi-i strang cu greu ptr inmormantare, sub 0,5% iar daca esti neinspirat si-i scoti de la banca si nu de la bancomat, risti sa scoti mai putin decat ai-- deci daca ma imprumut la banca iti ia si pielea de pe tine, altfel-- rusine
1
0
Compromisa definitiv e ma-ta, ca te-a fatat. Fomistilor, nu va mai ajunge profitul? Jupuiti oamenii siliti sa apeleze la imprumuturi. Ia sa nu mai imprumute nimeni sase luni, inclusiv statul, sa vezi apoi cum va scad pretentiile. Va bateti joc de oameni, jabvrelor: le dati maximum 1% la depozite si luati. de la altii, 8-10 %. Asta e adevarata talharie!
1
0
In continuare bancile te jupoaie iar de ifn-uri sa te feresti ca de naiba altfel ajungi boschetar fara casa
1
0
sa se compromita de tot , sa ii vezi ce te suna ...daca le este foame !!! asa era si cu legea darii in plata , cadea "sistemul" niste hotiiiiiiiiiiii
1
0
Compromis pe dracu. Este vorba doar de stoparea camatariei practicate de majoritatea IFN-urilor. Oricum dobanzile la banci sunt de patru ori mai mari decat la aceleasi banci dar din restul Europei. Oricum romanii platesc mai scump orice,fiind discriminati fata de restul UE.
2
0
Dar nici sa iei bani cu 1% si sa ii dai cu 8% nu prea e corect!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367