REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Danezul nemulţumit de penitenciarele din România îşi cere libertatea la Constanţa

Danezul nemulţumit de penitenciarele din România îşi cere libertatea la Constanţa

Replica API 23 aprilie 2015 | 00:21 216

Presa lor a vuit!

Presa lor a vuit!

Un cetăţean danez a fost condamnat în România la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune, fiind încarcerat. Însă, acesta a fost nemulţumit de condiţiile din penitenciare, motiv pentru care totul a ajuns şi în presa din Danermarca, acolo unde s-a discutat despre faptul că “România este membru UE din 2007, dar condiţiile din penitenciare mai au mult până la a se ridica la standardele europene”.

După ce a fost extrădat, familia a solicitat rejudecarea dar şi întreruperea pedepsei, întrucât Kent Kristensen ar fi bolnav. Toate demersurile au fost în zadar, iar acum o nouă contestaţie la executare a ajuns pe masa judecătorilor constănţeni. Kent Kristensen este un cetăţean danez care a ajuns în atenţia oamenilor legii din România încă din anii 2003 – 2004, fiind cercetat pentru înşelăciune, parte vătămată fiind tot un danez, respectiv Steen Nielsen Buchardt.

A fost condamnat la 7 ani de închisoare, soluţie rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, pe data de 19 noiembrie 2007, atunci când i-a fost respins recursul. Astfel, de la finele anului 2011 el a fost încarcerat într-un penitenciar din Giurgiu, de atunci începând şi articolele din presa daneză. Mai exact, Kent Kristensen, acum în vârstă de 54 de ani, s-a plâns de condiţiile mizere, dar şi de faptul că nu primea medicamentele de care avea nevoie, însă era pus să semneze că le-ar fi primit.

“În fiecare noapte am fost pus, în celula mea, să semnez că am primit medicamentele. Problema este că nu ele nu au ajuns, nu există. De câteva ori am refuzat să semnez, dar au ţipat la mine gardienii mascaţi”, ar fi spus danezul, citat de b.dk.

Acesta ar suferi de diabet de tip 2, psoriazis şi artrită, dar nu ar fi primit medicamentele necesare decât de patru ori, în prima lună a anului 2012, acuzând stări de rău şi uscăciune a gurii. Totodată, danezul a vorbit şi despre faptul că deţinuţii sunt bătuţi şi obligaţi să facă anumite lucruri, în caz contrar, aceste lucruri îi vor afecta, potrivit presei din Danemarca. După câteva luni, timp în care persoana privată de libertate a fost vizitată şi de către reprezentanţii Ambasadei, aceasta a fost mutată la un alt penitenciar din România, unde a avut parte de condiţii mai bune. Între timp, cei apropiaţi lui, prin avocaţi, au tot încercat să-l transfere la un penitenciar din Danemarca. Acest lucru s-a întâmplat pe 18 septembrie 2012. “Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. În temeiul disp. art.152 şi urm. din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală republ., dispune transferarea persoanei condamnate Kristensen Kent, cetăţean danez, într-un penitenciar din Regatul Danemarcei, pentru continuarea executării pedepsei de 7 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală 1740 din data de 23.12.2005 a Tribunalului Bucureşti Secţia a II-a penală rămasă definitivă prin decizia penală 5523 din data de 19.11.2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Constată că persoana transferabilă a început executarea pedepsei la data de 14.10.2011”, potrivit Curţii de Apel Bucureşti. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, întrucât avocaţii lui Kent au cerut rejudecarea după extrădare, cerere ce a fost respinsă de magistraţii din România. De atunci au tot urmat cereri de întrerupere a pedepsei sau contestaţii la executare. Toate au fost respinse. Astfel, pe 18 martie 2015, a fost înregistrată o nouă contestaţie la executare, dar la Tribunalul din Constanţa. Primul termen a fost pe 21 aprilie, atunci când judecătorii constănţeni au amânat cauza pentru 19 mai, în vederea desemnării unui translator şi solicitarea de relaţii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614