REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Daniel Morar, candidatul dreptei la prezidenţiale? Ce zic politicienii de o asemenea idee

Daniel Morar, candidatul dreptei la prezidenţiale? Ce zic politicienii de o asemenea idee

Replica API 9 mai 2014 | 00:00 105

Creionăm şi creionăm şi rezultă:

Creionăm şi creionăm şi rezultă:

Anul 2014 este dispus la toate scornirile. Electoral, prin excelenţă, anul acesta va perinda prin faţa românilor tot soiul de candidaţi, fie că vorbim alegerile pentru Parlamentul European, cu o campanie demarată deja, fie că vorbim de prezidenţiale. Ultimul este şi cel care atârnă greu pe umerii partidelor de dreapta. Bătăioşi de felul lor, inclusiv şi mai ales cu ai lor, politicienii de dreapta o dau de gard cu fiecare ocazie, dând serioase bătăi de cap propriului electorat. Pentru că s-a dorit Albă ca Zăpada şi au răsărit cei şapte pitici, fiecare partid are reprezentantul său. PDL îl trimite la înaintare pe Cătălin Predoiu, PNL pe Crin Antonescu sau Forţa Civică, partiduleţ condus de un nume cu greutate: Mihai Răzvan Ungureanu. Întrebaţi dacă se doreşte, într-adevăr, un singur candidat, care să simbolizeze întreaga suflare de dreapta, politicienii spun, de fiecare dată, un hotărât "da"! De la "da"-ul ca la biserică şi până la practică este cale lungă, pentru că fiecare partid îşi sprijină propriul candidat, deci nici vorbă de vreo împăcare până în iarnă.

Neamţu: "Morar este un profesionist. Şi-a trimis un fost prieten la închisoare"

Pe lângă cei menţionaţi, toţi implicaţi cu vorba în creionări de reprezentant unic, recent a apărut un nou curent: Daniel Morar, candidat la preşedinţie! Ideea a fost scornită de preşedintele Traian Băsescu, la sfârşitul lunii aprilie, când a făcut un portret robot al viitorului preşedinte, care să fie un om care a probat deja ceva pentru ţară, în jur de 40 de ani, cu experienţă de negociere politică: "Cred că da. Am convenit că nu voi spune, dar cred că Daniel Morar se încadrează în portretul robot pe care l-am făcut", declara Băsescu. În calitatea sa de membru al Curţii Constituţionale, Morar nu poate face publice eventualele preferinţe politice, însă nici nu a respins ideea de a candida la prezidenţiale: "Nu pot să comentez aceste propuneri. Îmi pare rău, dar nu pot să comentez", a declarat, miercuri, Morar. Ideea începe să prindă rădăcini atât în mediul online, cât şi printre anumiţi politicieni. Morar beneficiază deja de un banner publicitar la partidul Noua Republică, iar preşedintele formaţiunii, Mihail Neamţu, a explicat de ce este candidatul ideal: "Este un prezidenţiabil bun. Îl susţinem pentru că este un profesionist şi România are nevoie de profesionişti, nu de impostori şi pentru că este un om cu integritate, după cum poate că ştiţi sau nu, în relatarea pe care a făcut-o el unui ziarist, povesteşte despre cum, ca procuror, a trebuit să trimită la închisoare chiar un fost prieten, fost judecător şi coleg de bancă în tinereţe. În viaţa publică, ai nevoie de oameni care ştiu că îţi este amic Gheorghe sau Ion, dar mai dragă îţi este România şi cred că este nevoie de asemenea oameni, care să nu pună interesele şi slăbiciunile de familie, cu sau fără, să zicem formula italiană a familiei (famiglia - n.r.), înaintea interesului naţional. Nu este procuror, acum este membru al Curţii Constituţionale, este un magistrat, nimic mai preţios pentru biografia unui magistrat. Este o demnitate cu totul remarcabilă. Eu cred că sunt puţine personalităţi, am identificat doar două, care ar fi putut să coaguleze sensibilitatea mai multor partide de dreapta. Una dintre ele este Daniel Morar, cealaltă este Andrei Pleşu. Probabil că Pleşu nu va candida, din motive personale şi de vârstă, până la urmă. Dar, Daniel Morar este în plină carieră, deci mi se pare o opţiune absolut plauzibilă", a declarat Neamţu, pentru Replica.

Ce spune PNL

Reprezentanţii PNL nu sunt foarte impresionaţi de idee şi, mai mult, îi bănuiesc chiar pe colegii din alte partide că nu ar avea suficientă doză de dreapta. Liberalii se ţin tare pe poziţii şi consideră că reprezentantul lor, Crin Antonescu, va fi candidatul la prezidenţiale, pe care ar trebui să îl susţină şi celelalte partide: "L-au întrebat pe om dacă pleacă de acolo unde îi este lui bine? Să-şi dea demisia de acolo, nu poate să plece aşa din Curtea Constituţională. Nu cred că mai pleacă. Îi era jenă să comenteze, să nu deranjeze pe cineva, dar nu. În primul rând, nu am nimic cu acest om, şi-o fi făcut treaba bine, nu sunt eu cel mai indicat să îi fac o evaluare corectă poate a activităţii lui. Nu îl ştiu, nu mă pricep, nu sunt din domeniu, dar ca să spunem reprezentantul dreptei... Nu a fost o zi, nu a făcut parte dintr-un partid politic. Nu ştie ce e dreapta, probabil, mi-e greu să cred că poate fi reprezentantul dreptei. Dacă ceilalţi vor să susţină candidatul PNL, îi aşteptăm cu mare plăcere, nu ne dăm la o parte. Orice vot adus în sprijinul candidatului PNL ar putea fi sigur al dreptei. Candidatul PNL este sigur de dreapta. La ceilalţi, mă mai gândesc, nu ştiu, ne uităm în CV, căutăm", a declarat preşedintele pe judeţ al PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, pentru "Replica".

PDL încă are o problemă cu paraşuta lui Udrea

Nici democrat-liberalii nu sunt prea daţi pe spate de ideea "Daniel Morar, candidatul dreptei". Mult mai vehemenţi decât liberalii, "portocaliii" anunţă că vor face scut în jurul lui Predoiu şi aşteaptă rezultatele la alegerile europarlamentare, pentru a putea intra în dezbaterile finale, aşa cum a confirmat pentru Replica, deputatul Claudia Boghicevici: "Noi îl avem candidatul nostru, pe Cătălin Predoiu, pe care nu l-am impus membrilor noştri, ci a fost ales din lupta politică dintre dumnealui şi primarul Gheorghe Falcă. A câştigat un număr mare de voturi şi, normal, noi ne vom pune în spatele lui Cătălin Predoiu. Este normal şi firesc să se discute despre unificarea dreptei, dar, în momentul acesta, aspectele tehnice nu cred că pot fi stabilite acum. Alegerile acestea europarlamentare vor fi un barometru. Partidul care va obţine cele mai multe voturi, cele mai multe procente, cred că va putea emite pretenţii de a discuta despre unificarea dreptei în jurul său. Trebuie să vedem rezultatele alegerilor, să putem vorbi despre o unificare a dreptei, candidatul. Deocamdată, mergem cu acest candidat, Predoiu, care are un profil de om corect, cinstit, profesionist, un om care a fost bine primit în partid, s-a integrat uşor. Nu cred că eu voi face parte din acele echipe de negociatori, cei care fac parte din birourile permanente, cu siguranţă, vor fi reprezentanţi de la fiecare partid politic, care vor participa la aceste negocieri. În această perioadă, sunt multe intoxicări, vedem sărituri cu paraşuta, plimbări cu barca şi, în teritoriu, situaţia este cu totul alta. Românii o duc greu, le este foame, nu au un loc de muncă, asta e realitatea dură pe care guvernanţii noştri nu vor să o vadă", a declarat Boghicevici.

Daniel Morar s-a născut în 1966, la Luduş (Mureş). A deţinut funcţia de procuror şef al DNA, din 2005, iar din 2013 este judecător la Curtea Constituţională a României. A fost delegat la Secţia anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, pentru finalizarea anchetei în dosarul Gabriel Bivolaru, a instrumentat dosarul fraudării Băncii Dacia Felix, în care au fost trimişi în judecată Sever Mureşan şi, în 2008, a fost numit de către prestigioasa revistă "European Voice" (din trustul The Economist) "Inspiraţia anului".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614