rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României,

Daraban: Cred că echipa Mazăre influenţează şi acum administraţia Portului Constanţa; ar trebui să vină profesionişti

Mihai Daraban

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, constănţeanul Mihai Daraban, este curtat, din patru în patru ani, pentru a fi candidatul unui partid sau altul la Primăria Constanţa. Ce crede despre primarul ideal al Constanţei, despre consilierii locali ori dacă urmează o perioadă de criză economică, aflaţi din interviul acordat cotidianului „Replica”. Tot în cadrul interviului, Daraban a făcut referire şi la numărul mic de agenţi economici care reuşesc să depăşească graniţele ţării, prin exporturi. Un alt subiect a fost cel legat de scandalul Panama Papers, dacă are sau nu conturi, Daraban opinând că situaţia a fost abordată greşit. „Off-shor-ul este un mecanism care te ajută, mai ales în comerţul internaţional, să fii mult mai flexibil”, a declarat Mihai Daraban.

Reporter: Domnule Draban, de ce este atâta agitaţie în Portul Constanţa? De ce continuă sindicaliştii să protesteze?

Mihai Daraban: Este o agitaţie pentru că nu există o politică coerentă a Portului Constanţa. Ştim cu toţii că ani de zile administraţia actuală a administraţiei Portului Constanţa nu a fost preocupată decât să facă cât mai mult profit, ca să împartă cât mai multe dividende, dividende care, după părerea mea, nu îşi aveau rostul, având în vedere specificul de activitate al societăţii. Aţi văzut, chiar în titlu este un cuvânt-cheie: administraţie. Deci, un administrator nu prea are voie să facă profit în detrimetul unor investiţii, a unor lucrări strict necesare funcţionării portului. Poate presa nu a menţionat, dar Autoritatea Navală Română poate să confirme că foarte multe nave se pun pe uscat în Portul Constanţa, pentru că nu au fost făcute lucrările aferente de întreţinere, pentru că, până la urmă, ca să faci profit ca administraţie, trebuie să tai cheltuielile. Iar eu am mai dat un exemplu guvernanţilor: cum ar fi un administrator de scară de bloc - ca să ne înţeleagă toţi -, cu un bloc în care nu merge liftul, sunt balustrăzile smulse pe casa scării, nu sunt geamuri, dar administraţia face profit. am asta este şi oglinda Portului Constanţa. Nu se poate ca la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro să ai 10 milioane de euro profit. Este un fapt nemaiîntâlnit în sistemul portuar mondial ca această societate, care ar trebui să se ocupe de administrare, de tot ce înseamnă infrastructură, dragaj, drumurile din port pe care le vedem cu toţii că sunt la pământ, să se ocupe de profit şi să împartă dividende.

Rep.: Dar oamenii sunt nemulţumiţi doar din aceste motive, sau sunt împinşi de la spate şi de anumiţi agenţi economici care sunt speriaţi că se măresc nu-ştiu ce taxe?

M.D.: Nu se dau dividende de un an - doi, eu ştiu că se dau de prin 2008, de pe timpul ministrului Ludovic Orban, când s-au împărţit acele procente între Primăria Constanţa şi Fondul Proprietarea... Deci sunt şapte ani de când s-au tot dat dividende, probabil va fi şi acesta al optulea, când se va întruni Adunarea Generală şi se va stabili balanţa de venituri, cheltuieli şi aşa mai departe... Bani irosiţi aiurea şi vorbim de milioane de euro. Milioane de euro care s-au scurs an de an din Portul Constanţa către două entităţi – bine, una a fost respinsă între timp de Curtea Constituţională, adică Primăria Constanţa – şi către Fondul Proprietatea. Bani nemeritaţi, după părerea mea. Poate ar fi fost meritaţi dacă celelalte capitole ar fi fost rezolvate, pentru că o administraţie cum este cea a Portului Constanţa poate să facă acest profit doar tăind din chletuielile de infrastructură, de menţinere a infrastructurii existente.... Nu vreau să fiu rău înţeles, să se creadă că vorbim despre bani pentru cofinanţarea a nu-ştiu-ce alte proiecte europene. Vorbim de infrastructura existentă, de lucrările de întreţinere. Şi al doilea: crescut de tarife, ca să faci portul neatractiv pe piaţa internaţională. Aceasta este, până la urmă, preocuparea, şi agenţii economici din port sunt interesaţi de viitorul lor, până la urmă. Şi când vezi că administraţia nu-ţi creează un cadru prin care tu să te dezvolţi economic, normal că iei foc şi te duci în faţă şi faci scandal. Pentru că nu master planul îi deranjează cel mai mult. Sunt şi acolo nişte aspecte ciudat, dar, în sfârşit, vezi că, una peste alta, vezi că portul nu face investiţiile care trebuiesc în infrastructura existentă, repet – în cea existentă.

Rep.: Negocieri (între protestatari şi conducerea administraţiei portuare – n.r.) nu văd să existe. Administraţia ar trebui schimbată? Ar trebui o decizie radicală de la Bucureşti?

M.D.: Eu am spus-o public: este ultima redută a echipei Mazăre din Constanţa, redută de stat.

Rep.: Şi trebuie „rasă”?

M.D.: Nu cred că a fost pusă pe nişte baze reale şi cinstite. Pentru că mă îndoiesc că echipa Mazăre n-a influenţat actuala administraţie în luarea unor decizii. De fapt, cred că o influenţează şi acum, dacă mă întrebaţi pe mine.

Rep.: Şi ce ar trebui să aducem în loc (la conducerea administraţiei portuare – n.r.)? Pe cine?

M.D.: Profesionişti. Şi cred că sunt în port profesionişti suficienţi, oameni care stau de ani de zile în zona portului. Nu pot să dau nume acum, că sunt foarte mulţi.

Rep.: De ce nu candidaţi la Primăria Constanţa, deşi, periodic, câte cineva vă propune acest lucru?

M.D.: M-am obişnuit cu propunerile. Nu, mi-a ieşit din cap acest aspect. Nu cred că aş corespunde modelului actual de primar, bazat pe actuala legislaţie. eu cred că sunt mult mai dur ca să pot să duc o astfel de funcţie pe actuala legislaţie. Lucrurile trebuiesc mult mai piramidal organizate, decizia să fie foarte, foarte apăsată a primarului. Consiliile locale n-au dovadă, în general, nu doar la Constanţa, decât de un trafic de influenţă pe faţă la nivel naţional. De aceea nici nu putem reţine, la nivel naţional, vreun celebru consilier local care şi-a adus vreodată aportul în vreo administraţie publică locală. Nu prea sunt. Iar aici, de toţi de care aflăm, aflăm de la dumneavoastră, din presă, la partea negativă...

Rep.: Că şi-au creat afaceri...

M.D.: Exact. Nu am văzut niciodată o ştire pozitivă în toată presa, nu doar cea constănţeană, că a avut o iniţiativă nu-ştiu-ce consilier local într-o anumită localitate pe un proiect specific, benefic şi aşa mai departe. Deci, n-au ieşit numele în rezonanţă decât la capitolul negativ, la „aşa nu”.

Rep.: La momentul de faţă, care ar fi cea mai bună soluţie pentru constănţeni? Pe cine aţi vota dvs.? – aţi văzut deja oferta...

M.D.: Este foarte greu. Nu aş menţiona un nume. Eu aş vrea în primul rând un primar care să aibă o deschidere totală către mediul de afaceri, tot ce ţine de mediul de afaceri să fie tratat de primărie cu celeritate, pe tot ce înseamnă luccrul cu primăria – autorizaţii, certificate, atâta timp cât sunt generatoare de business. Să fie, pe de altă parte, o carte albă a localităţii, să ştim şi noi ce mai oferim şi ce mai promovăm, pentru că vedeţi că la Constanţa s-a retrocedat toată litosfera, pe straturi geologice, până la manta, şi nu mai ai ce să oferi. Nu mai ai ce să oferi unui potenţial investitor, pe care poţi să-l ajuţi dându-i un teren în concesiune, aducându-i utilităţile la uşă şi, ştiu şi eu, să-i tai din nişte taxe locale care nu se ciocnesc de Codul Fiscal. Mai mult nu ai ce să îi oferi unui agent economic, să-l îmbii să vină la Constanţa.

Rep.: Întreg judeţul a fost închis – este acum o expresie celebră, în referire la faptul că n-au venit investitori...

M.D.: Noi am avut acel celebru exemplu: Voestalpine, da?, când combinatul ăla, ditamai combinatul, care promitea mii de locuri de muncă, a fost trimis în jungle imobiliară să-şi cumpere pământ. adică, nu poţi să tratezi cu aceeaşi măsură un hypermarket care îşi cumpără terenul şi are grijă să-şi scoată din retail toată investiţia, nu poţi să îl compare cu un generator de locuri de muncă, mai ales în sfera productivă, nu poţi să îl pui în aceeaşi balanţă. Aceluia trebuie să îi oferi teren în concesiune. Au fost primari din Spania la mine, de la primării care au şi acum terenuri în concesiune pentru investiţii majore. Nu mai ştiu prin România cine mai poate să ofere, pentru că această retrocedare deşănţată la nivel naţional ne-a făcut să fim în imposibilitatea de a mai oferi ceva… Decât să îi recomandăm unui investitor nu-ştiu-ce agenţie imobiliară, sau în cazul Constanţei, pe Strutinsky. (…)

Rep.: Ce este cu tot acest scandal Panama Papers? Dvs. aveţi conturi în Panama?

M.D.: Nu, n-am conturi în Panama şi nici în alt off-shore, dar cred că problema în România a fost pusă greşit, a fost pusă prin prisma unor dezvăluiri de nume celebre, care au apărut în acele off-shor-uri. Instituţia off-shor-ului funcţionează bine-mersi, funcţionează peste tot în lume, ziarele americane, londoneze, pariziene sunt pline de anunţuri în care avocaţi îşi exprimă oferta de a înfiinţa off-shor-uri, pentru că off-shor-ul este un mecanism care te ajută, mai ales în comerţul internaţional, să fii mult mai flexibil. În Panama, în băncile panameze, mă îndoiesc că există sume foarte mari. Acele off-shor-uri categoric trebuie să aobă un capital social depus, bineînţeles, la o bancă din Panama, dar capitalul social se situează undeva la 2 mii- 5 mii de dolari, şi evetual o taxă anuală de menţinere a acelui off-shor în picioare. Off-shor-ul are acest avantaj că ANAF-ul ţării respective nu vine peste societate să-i verifice actele contabile în operaţiunile comerciale (...)

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO:

Alexandra ANTON

sâmbătă, 23 aprilie 201696
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
30 iul 16:53ReplicaATENȚIE, șoferi: MODIFICĂRI în TRAFICUL din centrul Constanței!

Modificări în traficul din centrul Constanței! Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban,...1123

30 iul 17:19ReplicaPERCHEZIȚII la CONSTANȚA, într-un DOSAR de PROXENETISM. Mai multe persoane, REȚINUTE1103
30 iul 16:46ReplicaȘEDINȚĂ de CONSILIU LOCAL cu SCÂNTEI: mai multe proiecte APROBATE! Video1432
30 iul 14:47ReplicaREGULAMENTUL pentru transportul de persoane și bunuri în regim de TAXI a fost VOTAT!

Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea transportului de persoane și...757

30 iul 14:08ReplicaINCIDENȚA cazurilor de COVID este în ușoară CREȘTERE la CONSTANŢA1047
30 iul 13:41ReplicaVIDEO! Interviu cu Stelian GIMA, vicepreședintele PNL al CJC, despre ADMINISTRAȚIE și POLITICĂ667
30 iul 10:48ReplicaVideo! TAXIMETRIȘTII PROTESTEAZĂ pe străzile CONSTANȚEI

Nemulțumiți de faptul că Regulamentul privind organizare și executarea serviciului de transporturi în regim de taxi...1514

30 iul 15:35ReplicaDESCINDERI și DEMOLĂRI cu SCANDAL pe plaja WAVES din Faleză Nord! VIDEO!6478
30 iul 00:44ReplicaBORIS PARPALĂ, URMĂRIT și de ANAF pentru operațiuni FICTIVE?!1999
30 iul 00:42ReplicaTzancă Uraganul le-a prins în `FURTUNĂ`, pe LITORAL, pe TRAȘCĂ și CRUDUȚA

Vremea caniculară și temperaturile ridicate le-a făcut pe vedete să ia drumul către mare. Așa se face că, tot mai...3496

30 iul 15:05ReplicaRUBY se LAUDĂ cu RESTAURANTUL tatălui ei din PIAȚA OVIDIU! Video8172
30 iul 00:39ReplicaStere SPONTE a scăpat de PROCURORI, în dosarul RETROCEDĂRILOR din Mircea VODĂ1780
Vremea
28.7°27.3° - 28.7° vineri, 30 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 5.14 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 iul 00:02SportFCSB, eliminată din Europa Conference League de Şahtior Karaganda

FCSB a fost eliminată din Europa Conference League, după ce a fost învinsă de Şahtior Karaganda cu scorul de 5-3 la...426

30 iul 00:00SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de vineri 30 iulie

Programul olimpic de vineri 30 iulie al sportivilor români la Jocurile de la Tokyo are drept cap de afiş finala în...351

30 iul 19:32SportJO 2020: Programul finalelor de vineri 30 iulie la Tokyo

Programul zilei de 30 iulie la Jocurile Olimpice de la Tokyo cuprinde nu mai puţin de 21 de finale, cu menţiunea că...228

30 iul 00:00SportJO 2020 - Canotaj: România a cucerit argintul la dublu rame masculin

România a cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin...186

Local
30 iul 23:59LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au dat AMENZI în valoare de 7.500 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...314

30 iul 23:59LocalCoronavirus: 13 persoane, internate în spitalele din Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.035 de persoane...463

30 iul 00:00LocalCNCAV: 14.812 persoane vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

226

30 iul 10:49LocalGRECIA a INTRAT în SCENARIUL ROȘU!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea pentru modificarea și completarea hotărârii...1537

30 iul 23:58LocalACCIDENT rutier strada Ion Neculce: Un COPIL de 7 ani a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, joi, 29 iulie a.c., în Constanța, pe strada Ion Neculce, nr....305

30 iul 23:59LocalTrenul cu 30 de copii, oprit în câmp 9 ore azi-noapte și rămas fără frâne în pădure, a fost deblocat

Trenul care a fost azi-noapte blocat timp de 9 ore în câmp, în care se află 30 de copii, și care în urmă cu...559

30 iul 00:00LocalALERTĂ LA EFORIE NORD! Un COPIL de 7 ani A DISPĂRUT în mare

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, joi, 29 iulie a.c., să intervină la Eforie Nord, pe plaja Hotel...1940

30 iul 00:00LocalWeekend plin de energie și culoare la malul mării! Sportul, dansul și muzica vor cuceri centrul orașului

Cea de-a patra ediție a proiectului „Constanța Coffee Break” surprinde cu noi evenimente. De sâmbătă, de la ora...840

30 iul 23:09LocalCodul galben de CANICULĂ și DISCONFORT TERMIC, valabil până pe 1 AUGUST

413

Politică
30 iul 23:34PoliticăKlaus Iohannis, de Ziua Imnului: Să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale

Ziua Imnului Național este un „moment cu puternice semnificații pentru toți românii”, spune președintele Klaus...408

30 iul 23:34PoliticăPNL nu-l exclude pe consilierul care a jignit-o pe Ana Maria Popescu: Opinie pur personală

PNL Tulcea se distanțează de Ştefan Caraman, consilier PNL al primarului din Tulcea pe probleme de sport, care a...695

30 iul 23:35PoliticăDeputalul AUR, Dumitru Focșa: Un tănăr userist a utilizat un limbaj cel puțin provocator

338

30 iul 00:03PoliticăCiolacu: 'Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL, în privința USR n-am luat o decizie'

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seara că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar PNL. „În...342

30 iul 23:35PoliticăTurcan: În Legea adopţiei, vechimea atestatului de adoptator devine criteriu unic de ierarhizare

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, prin care vechimea...404

30 iul 23:35PoliticăIohannis: România trebuie să fie pregătită pentru valul patru al pandemiei de COVID-19

485

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1987

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11349

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1434

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2195

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2688

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3502

Monden
30 iul 00:00MondenMila Kunis și Ashton Kutcher au renunțat la săpun! De ce refuză să folosească produse chimice

Mila Kunis și Ashton Kutcher își spală rar copiii. Ei spun că astfel le protejează pielea. Actorii Mila Kunis (37...354

30 iul 00:00MondenJane Seymour are un admirator secret. Actrița de 70 de ani nu ar spune ”nu” unei noi relații

Jane Seymour, 70 de ani, surpriză de proporții pe platoul de filmare din Irlanda! Actrița care turnează pentru...315

30 iul 00:00MondenTrupa Maneskin, câştigătoarea Eurovision 2021, premiată de Primăria din Roma

145

30 iul 00:00MondenCe spune Irinel Columbeanu despre despărțirea dintre Monica Gabor și Mr. Pink

Se pare că viața „roz” din America a Monicăi Gabor a prins acum și nuanțe mai triste. După ce s-a zvonit că...602

30 iul 00:00MondenTrupa Vama a lansat o nouă melodie! Videoclipul piesei este spectaculos: "Au filmat cu chingi speciale"

Pe 22 iulie s-a lansat cel mai nou videoclip al piesei „Cântă cu mine”, al trupei Vama, din care face parte şi...200

30 iul 00:00MondenCătălin Măruță a filmat în avans, ca să-și ducă fiica la Disneyland

Ce nu fac vedetele pentru copiii lor? Iată că un bun exemplu este Cătălin Măruță (43 de ani) care și-a dorit...265

30 iul 00:00MondenToboşarul Joey Jordison, cofondator al trupei Slipknot, a murit la vârsta de 46 de ani

Joey Jordison, membru fondator al trupei americane Slipknot, considerat unul dintre cei mai importanţi toboşari rock...188

30 iul 00:05MondenUNTOLD a anunțat REGULILE de ACCES pentru petrecăreți

Autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 august, accesul la evenimentele mari, de tip festival, va fi...539

30 iul 00:07MondenBianca Drăgușanu a spus adevărul despre Cristi Borcea. „Mi-a făcut avansuri!“

797

Mapamond
30 iul 00:00MapamondInundaţii în Belgia: Un judecător de instrucţie, sesizat pentru "omucideri involuntare"

Un judecător de instrucţie a fost sesizat pentru o anchetă privind "omucideri involuntare" în urma inundaţiilor de...143

30 iul 00:00MapamondItalia: Anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia

Procuratura italiană a lansat o anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia şi...136

30 iul 00:00MapamondChina: Un miliardar contestatar, condamnat la 18 ani de închisoare

150

30 iul 00:00MapamondCertificatul sanitar COVID-19, obligatoriu în transporturile pe distanţe lungi în Franţa după 7 august

Certificatul sanitar COVID-19 va deveni obligatoriu pentru accesul în mijloacele de transport pe distanţe lungi în...139

30 iul 00:00MapamondFranţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între anii 1960 şi 1966

Franţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între 13 februarie 1960 şi 16 februarie 1966,...167

30 iul 01:37MapamondPatru morţi, dintre care trei americani, în urma prăbuşirii unui avion, în Ucraina

347

Sănătate
30 iul 00:00SănătateStudiu: Efectele fumatului la femei: risc mai mare de a dezvolta demență

Un studiu realizat pe 70.000 de persoane din întreaga lume sugerează că efectele fumatului pot fi grave la femei,...134

30 iul 00:00SănătateFrumusețe în zile caniculare: ponturi pentru un look impecabil

Temperaturile tot mai crescute din termometre îți pot sabota machiajul și coafură, însă poți folosi câteva...176

30 iul 00:00SănătateCicatrici - tipuri, tratament și prevenție

141

30 iul 00:00SănătateLegătura dintre vitamina D și rata de supravieţuire în cazul cancerului de sân

Cercetătorii au descoperit că niveluri mai ridicate de vitamina D pot contribui la îmbunătățirea șanselor de...178

30 iul 00:00SănătateDe ce te simți tot timpul obosit? Soluții și remedii

Ai zile în care te simți obosit tot timpul ori ai stări de somnolență și de oboseală mentală mai multe zile la...233

30 iul 00:00SănătateNicotinamida, posibil tratament pentru glaucom?

O echipă de cercetare suedeză a studiat efectele nicotinamidei, amida vitaminei B3, asupra glaucomului în modele...142

30 iul 00:00SănătateDieta occidentală crește riscul de infecție și inflamații

Dieta occidentală, bogată în zahăr și grăsimi saturate și trans afectează sistemul imunitar din intestin, în...160

30 iul 23:36SănătateDependența de analgezice: simptome, complicații și tratament

Durerea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii ajung la medic. Indiferent de cauzele durerii, se...127

30 iul 00:00SănătateStudiu: Europenii au băut mai puțin alcool în primele luni ale pandemiei

130

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT