REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dascălii vor legea salarizării: „Nu se poate ca un profesor cu studii superioare să aibă salariul cât femeia de serviciu”

Dascălii vor legea salarizării: „Nu se poate ca un profesor cu studii superioare să aibă salariul cât femeia de serviciu”

Replica API 27 ianuarie 2016 | 23:20 342

Revoltaţi de condiţii

Revoltaţi de condiţii

Cadrele didactice din învăţănântul preuniversitar au sperat un timp îndelungat ca munca să le fie apreciată şi meritele să le fie recunoscute. Astfel, ei au participat la diverse negocieri în cadrul cărora s-a discutat problema salarizării. Anul trecut, Guvernul emitea o Ordonanţă de Urgenţă privind creşterea cu 15% de la 1 decembrie, urmând ca banii să fie primiţi în decursult lunii ianuarie a acestui an. Timpul a trecut, iar dascălii şi-au primit banii. Ei susţin că sunt relativ mulţumiţi, dar se arată profund indignaţi de faptul că încă nu există o lege a salarizării bugetarilor, şi pun problema că un profesor abia ieşit de pe băncile unei universităţii are acelaşi salariu cu cel al unei îngrijitoare.

Problema salarizării profesorilor din învăţământul preuniversitar a făcut mult timp obiectul agendei Guvernului şi Ministerului de Învăţământ. Astfel, la sfârşitul anului trecut, Executivul anunţa că de la 1 decembrie salariile profesorilor se vor majora cu 15%. Profesorii şi-au primit banii promişi şi se arată relativ mulţumiţi de această creştere: „Referitor la mărire, nu avem de ce să nu fim mulţumiţi pentru că în anul 2015 s-a mărit salariul la personalul didactic şi la cel didactic auxiliar cu 26,7% şi la personalul nedidactic cu 28,7%”, a declarat, pentru „Replica”, Ion Popescu, vicepreşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar din Constanţa.

Acesta a atras însă atenţia asupra faptului că lipsa unei legi a salarizării reprezintă o problemă care nemulţumeşte profund dascălii. „Acum, singura noastră nemulţumire este că nu s-a adoptat legea salarizării în sistemul bugetar. Astfel, nepunându-se în aplicare legea de salarizare în tot sistemul bugetar, s-a ajuns în situaţia în care un profesor debutant cu studii universitare, să aibă salariul minim pe economie, cât femeia de serviciu”, a precizat Ion Popescu. Acesta susţine că există multe cazuri în domeniul învăţământului şi nu numai, în care personalul necalificat are acelaşi salariu cu personele care au studii superioare:

„Singura problemă, probabil în tot sistemul bugetar este că nu s-a aprobat această lege, care ar echilibra criza salarizării. Sunt foarte multe poziţii şi în învăţământ, sănătate ş.a.m.d. în care personalul necalificat are salariul cât un absolvent de studii universitare. Până nu se reglează grila, lumea va fi nemulţumită. Nu se poate ca un profesor sau un asistent cu studii superioare să aibă salariul minim pe economie cât un angajat necalificat, respectiv femeia de serviciu. Asta e singura problemă. În rest, pentru ceilalţi, măririle salariale pentru anul precedent reprezintă cât de cât un câştig realizat, ca bază de plecare pentru viitoarea lege a salarizării”, a mai adăugat Popescu.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218