REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Datoriile partidelor politice: PDL are doar o factură, PSD - zeci de miliarde

Datoriile partidelor politice: PDL are doar o factură, PSD - zeci de miliarde

Replica API 4 august 2011 | 00:00 504

Crin Antonescu, dat în judecată de aliaţi pentru restanţele PNL

Crin Antonescu, dat în judecată de aliaţi pentru restanţele PNL

Atunci când vine vorba despre datorii de achitat, cel mai bine o duce, logic, partidul aflat la putere. Tocmai de aceea, PDL are de plătit o singură factură restantă, către o firmă care i-a livrat materiale electorale în 2009, iar judecătorii au păsuit partidul până pe la anul, ca să nu fie stresat prea mult trezorierul formaţiunii. În schimb, opoziţia înseamnă sărăcie lucie pentru PSD şi PNL, cu toate milioanele lor de membri cotizanţi şi milionarii de Top 300 cu carnet de partid. Şi nu o spunem noi, ci procesele aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, acolo unde partidele au fost date în judecată, pentru neplata datoriilor, de către diverşi furnizori. Iar dacă despre PDL nu e mare lucru de povestit, din moment ce are un singur proces pe rol (cu Ranco Promotional Products SRL, parte a grupului RTC, condus de Octavian Radu, în rolul de creditor), iar la PSD se ştie deja că are datorii de milioane de euro, după cum recunoştea inclusiv preşedintele Victor Ponta, situaţia PNL-ului a devenit critică de câteva zile.

Practic, mogulul liberal Dinu Patriciu a decis să-l pedepsească pe "şeful" său de partid, Crin Antonescu, la puţin timp după ce şi celălalt mogul aliat, conservatorul Dan Voiculescu, a făcut acelaşi lucru. Aşa se face că PNL s-a ales luna trecută cu două procese serioase, prin care i se cer, de către un membru de partid şi de un aliat conservator, să achite datorii de aproape 700.000 de euro. Primul care a trecut peste bla-bla-uri de genul doctrinelor, alianţelor şi intereselor politice comune a fost Voiculescu, care a dat în judecată PNL pe 07.07.2011. Este vorba despre procesul intentat de către SC Editura Intact SRL, prin dosarul 52690/3/2011, în care se cere PNL-ului să-şi achite datoriile de circa 60.000 de euro către trustul controlat de Dan Voiculescu. Editura Intact SRL le are ca asociate pe Corina Mirela şi Camelia Rodica Voiculescu, fiicele liderului PC, administrator fiind Marius Tucă. Datoria de 60.000 de euro către trustul lui Voiculescu a fost confirmată chiar de către trezorierul PNL, deputatul Rareş Mănescu, care a spus, însă, că nu ştie nimic despre vreo notificare din partea aliatului conservator, susţinând că problema a fost mediată, iar banii urmează a fi plătiţi în tranşe. Cu toate acestea, dosarul înregistrat la Tribunalul Bucureşti, prin care PNL a fost chemat în judecată de către partenerul conservator, infirmă spusele lui Mănescu. Adevărata lovitură abia de-acum vine.

"Mincinosul" şi "ridicolul" Patriciu l-a dat pe Crin în judecată pentru o datorie de 600.000 euro

Săptămâna trecută, pe 27.07.2011, PNL a fost dat în judecată şi de către Dinu Patriciu, mogulul liberal solicitând partidului din care face parte să-i achite o datorie de peste 600.000 de euro, provenind din campania electorală a lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale, potrivit unor surse din partid. Acţiunea în instanţă a fost înaintată de către SC Odyssey Communication SRL, firmă deţinută de Dinu Patriciu, în dosarul 55005/3/2011, şi are ca următor termen de judecată data de 14.09.2011. Evident, trebuie să fii cel puţin naiv să crezi că e doar o coincidenţă faptul că Patriciu îl strânge cu uşa tribunalului pe şeful său după ce Antonescu s-a apucat să spună public despre mogul că e mincinos şi ridicol. În paranteză fie spus, Antonescu este întreţinut financiar în mare parte de către mincinosul şi ridicolul Patriciu, soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, fiind remunerată cu peste 100.000 de euro pe an de către una din firmele mogulului. Şi nu doar Voiculescu şi Patriciu îi cotrobăie acum prin buzunare lui Crin.

Şi Dan Andronic are de recuperat de la PNL datorii de 200.000 de euro

PNL a fost dat în judecată pe 26.05.2010 de un alt fost aliat de-al său, analistul Dan Andronic. Firma acestuia, SC Multimedia Political Communication SRL a înregistrat la Tribunalul Bucureşti dosarul 25664/3/2010, privind pretenţii materiale, al cărui următor termen este în aceeaşi zi cu cel din procesul intentat de Patriciu, respectiv 14.09.2011. Din câte se pare, PNL a fost dintotdeauna un rău platnic pentru Dan Andronic. Acesta a trebuit să dea în judecată de mai multe ori formaţiunea liberală de-a lungul timpului, doar astfel putându-şi recupera banii pentru sondajele, studiile sociologice şi activităţile de consultanţă oferite fie lui Călin Popescu Tăriceanu, fie lui Crin Antonescu. Nu există suficiente informaţii cu privire la suma exactă datorată de PNL firmei lui Andronic, întrucât au fost plătite, în timp, câteva tranşe, după care s-au adunat din nou alte datorii, pe baza altor contracte, dar este vorba despre mai mult de 200.000 de euro. În fine, o altă firmă ţepuită de PNL este SC Invent Media SRL, care a dat în judecată partidul condus de Crin Antonescu pe 27.05.2011, în dosarul 24097/303/2010, cu pretenţii materiale după ce liberalii au reziliat ilegal un contract între cele două părţi. Invent Media SRL este o agenţie de publicitate deţinută de Romulus Petrescu, Eduard Nandino Petrescu, Mihai Cosmin Ene, Dragoş Ioan Burlacu, Constantin Laurenţiu Popescu şi Ana Elena Toma Torcică. Una peste alta, din datele disponibile până în prezent, datoriile PNL către Voiculescu, Patriciu, Andronic şi agenţia mai puţin cunoscută menţionată anterior este de aproape 1 milion de euro.

PSD, obligat de instanţă să achite facturi restante de zeci de miliarde de lei

Nici aliaţii pesedişti din USL nu o duc prea bine. PSD a fost dat în judecată, numai în ultimul an, de 5 firme, care cer să li se plătească banii pentru care au muncit în campaniile electorale din 2009. Spre deosebire de PNL, însă, PSD măcar nu şi-o ia la gioale de la proprii membri de partid. Astfel, partidul lui Victor Ponta a fost dat în judecată pentru neonorarea unor plăţi de către SC Leykom Import Export SRL, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 06.09.2010, firma aparţinând unor afacerişti mai puţin cunoscuţi, Daniel Tănase Budescu şi Florin Liviu Vîlcu. Aceeaşi firmă mai dăduse o dată în judecată PSD, pe 02.06.2010, pentru o altă factură neachitată, iar decizia magistraţilor de pe 11.01.2011 a fost nefavorabilă pesediştilor, Tribunalul ordonând PSD-ului să achite firmei Leykom, în termen de 15 zile, suma de 640.886, 4 lei. Un alt proces pierdut de PSD, tot pentru o datorie din campaniile din 2009, a fost cel cu SC Antalis SRL, prin soluţia dată de Tribunalul Bucureşti pe 09.07.2010, fără a se preciza aici suma restantă. Antalis SRL este administrată de către Lorett Claudia Mincu, Christophe Philippe Hunaut şi Arkadiusz Jacek Gatkiewicz, firma fiind deţinută de Antalis International SAS şi MAP Marchant Holdings BV. O lună mai devreme, pe 12.06.2010, PSD a fost obligat de aceeaşi instanţă să achite şi debitul de 859.123, 37 lei către SC Mehler Texnologies SRL, de asemenea în contul unor datorii din campaniile electorale. Mehler Texnologies este administrată de către polonezul Rafael Lukasz Kwasniak şi este deţinută de off-shore-urile Low & Bonar Technical Textiles Holdings BV şi Low & Bonar BV. Una din cele mai ciudate datorii ale PSD este cea de 1,8 milioane lei către un off-shore din Cipru, pe numele său Ocean Zone Energy Ltd. Conform unei decizii a Tribunalului Bucureşti, de pe 19.07.2010, a fost respinsă cererea înaintată de off-shore-ul respectiv, ceea ce vine ca o mănuşă PSD-ului. Datoria a fost însă cesionată firmei din paradisul fiscal de către SC Tipart Group SRL, controlată de către un pesedist pur sânge, afaceristul Petrică Paraschiv, cel care a şi fost pus de partid director adjunct al ANL, în 2009, astfel încât există oarece suspiciuni cu privire la culoarea celor 1,8 milioane de lei, în sensul că ar bate puternic înspre negru.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614