REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

De când nu ţi-ai mai verificat pachetul de siguranţă al maşinii? Te poţi alege cu amenzi usturătoare

De când nu ţi-ai mai verificat pachetul de siguranţă al maşinii? Te poţi alege cu amenzi usturătoare

Replica API 17 martie 2015 | 23:46 180

În atenţia şoferilor:

În atenţia şoferilor:

Înainte de a pleca la drum, indicat este să aruncaţi o privire în portbagajul autovehiculului pentru a verifica pachetul de siguranţă, respectiv două triunghiuri reflectorizante, trusa medicală în termen, vestă şi stingător pentru incendii, toate omologate RAR. În caz contrar, dacă sunteţi traşi pe dreapta şi controlaţi de către poliţiştii rutieri, vă puteţi alege cu amenzi usturătoare.

Cum sezonul cald a început să-şi facă apariţia, la malul mării urmează să se intensifice şi traficul rutier. Astfel, se va mări şi numărul poliţiştilor care vor ieşi în stradă pentru diverse controale, nefiind exclus şi unul pe linia pachetelor de siguranţă care nu trebuie să lipsească din nici un autovehicul. Potrivit codului rutier, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingator pentru incendii, omologate, dar şi vestă reflectorizantă, constituie contravenţie si se sancţionează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 4 sau 5 puncte amendă. Un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului, care acum se ridică la 97,5 lei. Prin urmare, amenda în cazul de faţă este cuprinsă între 380 şi 487,5 lei. Totodată, menţionăm faptul că aceste componente ale pachetului de siguranţă trebuie să fie omologate, dar şi în termen. Dacă nu, se consideră că nu le aveţi şi veţi fi sancţionaţi potrivit legii. Cu amenzi vă puteţi alege şi dacă vorbiţi la telefon, amenda fiind cuprinsă între 195 – 292,5 lei, pentru nepurtarea centurii de siguranţă tot două sau trei puncte amendăvă veţi alege, pentru depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei admise pe un anumit sector de drum se aplică 9-20 puncte amendă (877,5 - 1.950 de lei) şi sancţiunea complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Tot cu 9 – 20 de puncte amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile se vor alege şi şoferii prinşi băuţi la volan, dacă alcoolemia este sub nivelul de 0,80 mg/l alcool pur în sânge. Există şi sancţiunile contravenţionale complementare, care au ca scop înlăturarea unei stări de pericol si preîntâmpinarea savârsirii altor fapte interzise de lege şi se aplica prin acelasi proces-verbal. Aici poate fi vorba de puncte de penalizare, suspendarea permisului, confiscarea bunurilor destinate savârşirii contravenţiilor, imobilizarea vehiculului, radierea din oficiu a înmatricularii sau înregistrarii vehiculului etc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218