REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

"De când sunt în politică, cei de la UDMR nu au făcut altceva decât să şantajeze guvernele României"

"De când sunt în politică, cei de la UDMR nu au făcut altceva decât să şantajeze guvernele României"

Replica API 16 iunie 2011 | 00:00 82

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu:

Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, susţine că dacă se va ajunge la desfiinţarea unor judeţe, "aşa cum doreşte preşedintele Traian Băsescu", România va pierde 17 miliarde de euro. "România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană să nu modifice actualele structuri administrative, primării şi consilii judeţene, care accesează fonduri europene, până în 2015. Dacă se vor face modificări la nivelul judeţelor, România va pierde 17 miliarde euro", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, preşedintele Nicuşor Daniel Constantinescu. Conform acestuia, reorganizarea administrativ teritorială a României "trebuie făcută cu referendumuri locale în toate judeţele, cu studii, analize şi dezbateri serioase". "Nu ştiu care este legătura între judeţul Constanţa şi Buzău, dar între Constanţa şi Tulcea există Delta Dunării. Zilele următoare o să demarăm un referendum pentru a întreba cetăţenii dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa", a spus Constantinescu.

Reporter: Ce părere aveţi despre împărţirea administrativ teritorială a României în 8 super-judeţe?

Nicuşor Daniel Constantinescu: Se pierd bani europeni. Pentru România, banii sunt alocaţi din două părţi: 80% de Guvern şi respectiv 20% pentru cele 8 consilii de dezvoltare regională. La ora asta, cei 20%, bani europeni, luaţi de consiliile judeţene şi de primării sunt 98% contracataţi, proiecte aflate în diferite faze ale implementării. Prin Programul Operaţional Regional drumul Nazarcea - Ovidiu este amenajat cu bani europeni. Din nefericire, Guvernul României, din cei 80% nu a reuşit să ia decât 4%. Argumentul domnului preşedinte Traian Băsescu, vizavi de faptul că aceste consilii judeţene nu şi-au făcut datoria de a lua bani europeni, este fals. Reprezintă o dezinformare pentru cetăţenii României. Pentru accelerarea accesării fondurilor europene măsurile trebuiesc luate la Guvern, nu la nivelul consiliilor judeţene. Dacă se va ajunge la desfiinţarea judeţelor, cum doreşte domnul preşedinte, România pierde 17 miliarde de euro. La interpelarea unui parlamentar, miniştrii Traian Igaş şi Elena Udrea au dat răspuns scris cu ştampila Ministerului de Interene şi cel al Turismului potrivit căruia România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană să nu modifice până în 2015 actualele structuri administrative, primării şi consilii judeţene care accesează fonduri europene. Consiliile judeţene nu sunt instituţii comuniste. Consiliile judeţene au fost făcute de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, acum 127 de ani. Comuniştii au schimbat denumirea din consilii judeţeane în consilii populare judeţene, respectiv din consilii locale în consilii populare locale. Descentralizarea nu înseamnă centralizare, pentru că a face 8 super-judeţe înseamnă centralizare. Înseamnă ca cetăţenii de la Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea, localităţi incluse în regiunea noastră, să devină chipurile constănţeni. Instanţele de judecată sunt pe formatul judeţelor şi atunci toţi cetăţenii acestor judeţe vor fi nevoiţi să vină la Constanţa.

Rep.: Credeţi că proiectul PDL, de împărţire administrativ-teritorială a României, va respecta principiul de subsidiaritate?

N.D.C.: Principiul de subsidiaritate înseamnă să te apropii cu instituţiile şi structurile de cetăţean. Ori Guvernul Boc şi-a asumat principiul de subsidiaritate şi descentralizare şi prin această măsură de reorganizarea administrativ teritorială a României se îndepărtează de cetăţean pentru că îi va pune pe drumuri. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene a propus Guvernului Boc 1,2,3,4 să dea deconcentratele consiliilor judeţene, respectiv consiliilor locale, pentru a putea funcţiona mai eficient, pentru că noi ştim mai bine ce-i trebuie cetăţeanului decât cei de la Bucureşti. Nici Constanţa nu va şti ce le trebuie celor de la Buzău. Este absurd. Ce legătură are Constanţa cu Vrancea sau cu Buzăul?

"Zilele următoare demarăm un referendum pentru a întreba cetăţenii dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa"

Rep: Se impune referendum pentru desfiinţarea judeţului Constanţa?

N.D.C.: Conform Legii referendumului, la articolul 13, aliniatul 3, referendumul local este obligatoriu pentru schimbarea delimitării administrativ teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. Pentru toţi guvernanţii şi parlamentarii României referendumul în astfel de situaţii este obligatoriu. Trebuie să întrebăm cetăţenii Constanţei dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului nostru. Nu ştiu care este legătura între judeţul Constanţa şi Buzău, dar între Constanţa şi Tulcea există Delta Dunării. Zilele următoare o să demarăm un referendum pentru a întreba cetăţenii dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa. Asta se va întâmpla şi în cele 16 judeţe conduse de PSD, 5 judeţe conduse de PNL şi în toate judeţele unde USL au majoritatea în consiliile judeţene. Noi cerem respectarea legii referendumului şi părerea cetăţeanului. Avem nevoie de studii serioase, analize făcute de Academia Română şi de alte instituţii abilitate. În Italia sunt provincii care au deasupra lor o regiune, şi au competenţe limitate, adică regiunile se ocupă de drumurile regionale, cei de la provincii se ocupă de drumurile judeţene. În Franţa sunt primării, districte, departamente regionale, în Spania au autonomiile duse la maxim. Toată Uniunea Europeană este aproximativ structurată cu propunerea pe care o facem noi, consiliile judeţene. Şi anume, regiunile de dezvoltare să fie făcute cu personalitate juridică, care să aibă un preşedinte ales de către cetăţenii regiunii respective şi să aibă competenţe bine stabilite. Dacă trei judeţe dintr-o regiune nu se înţeleg, atunci pentru un proiect decizia o va lua regiunea.

Rep.: În condiţiile în care propunerea PDL se vrea a fi implementată imediat, USL în cât timp ar putea aplica propria propunere de reorganizare administrativ teritorială a României?

N.D.C.: Am propus proiectul de reorganizare pentru mandatul 2012-2016 cu referendumuri locale în toate judeţele, cu studii, analize şi dezbateri serioase. Sunt mii de angajaţi ai guvernului care nu fac nimic şi care ar putea să treacă în subordinea primăriilor, consiliilor judeţene.

Rep,: Care credeţi că sunt motivele pentru care PDL vrea să împartă România în 8 super-judeţe?

N.D.C.: Pentru că au făcut sondaje de opinie şi au văzut că nu mai câştigă alegerile decât în 4 din cele 41 de judeţe şi atunci încearcă să formeze 8 mega-judeţe în care să controleze politic alegerile din 2012. Nu poate funcţiona o mega-structură, noi abia funcţionăm acum. Ordonanţa 61 ne-a obligat să dăm afară din angajaţi şi să tăiem din sporuri ori dacă facem o mega-structură cu ce oameni mai funcţionăm şi cu ce fonduri? Nici una din măsurile Guvernului Boc nu a fost făcută cu consultarea autorităţilor locale, a firmelor private ci s-au luat aiurea în tramvai. A venit FMI şi s-a tăiat din numărul funcţionarilor publici, a pensionarilor, de la armată, de la jandarmerie fără a ne spune ce să punem în loc. De când s-a majorat TVA-ul firmele practică evaziunea fiscală. Majoritatea firmelor din judeţul Constanţa şi-au mutat sediul în Bulgaria pentru că acolo taxele şi impozitele sunt foarte mici.

"PDL va accepta orice: Ţinutul Secuiesc şi înclusiv distrugerea României"

Rep.: Credeţi că UDMR mai stă la Guvernare? Cât timp?

N.D.C.: Cred că da. Dacă se va face regiune autonomă maghiară cu judeţele Satu Mare şi Bihor, UDMR va accepta orice. De când sunt în politică, cei de la UDMR nu au făcut altceva decât să şantajeze guvernele României pentru a-şi îndeplini scopurile. Comunitatea maghiară din România are cele mai mari drepturi din lume şi cu toate acestea continuă să ceară drepturi nerespectând în schimb drepturile minorităţilor românilor din judeţele Harghita şi Covasna, unde ei sunt majoritari.

Rep.: Credeţi că PDL va accepta "Ţinutul Secuiesc"?

N.D.C.: PDL va accepta orice, Ţinutul Secuiesc şi înclusiv distrugerea României.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614