REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce a lăsat Vrabie comuna Peştera: „Medgidia este cel mai greu oraş la ora asta”

De ce a lăsat Vrabie comuna Peştera: „Medgidia este cel mai greu oraş la ora asta”

Replica API 7 aprilie 2016 | 00:09 971

„Las în urmă o localitate cu oameni veseli”

„Las în urmă o localitate cu oameni veseli”

Valentin Vrabie

Valentin Vrabie a decis să treacă la un alt nivel: a demisionat din funcţia de primar al comunei Peştera, pentru a se putea înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Medgidia. Despre evenimentele pe care le organiza la Peştera, de sărbători, şi datorită cărora i s-a dus vestea în ţară, Vrabie ar putea vorbi probabil o zi întreagă, argumentând că omul are nevoie şi de frumos, de distracţie, după ce s-a încărcat de lucruri negative pe parcursul unui an.

În cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica” de Constanţa, Vrabie a explicat şi de ce nu avea cum să facă, din banii alocaţi „beculeţelor de sărbători”, alte lucruri, ca de exepmplu asfaltarea unor străzi în comună: „În 8 ani, pentru evenimentele de Crăciun au fost cheltuiţi 3,2 sau 3,4 miliarde de lei vechi. Din aceşti bani s-ar fi putut realiza, în total, circa 700-800 de metri liniari de asfalt. Adică, făceam câte 100 de metri liniari de asfalt pe an”. De ce candidează acum la Primăria Medgidia? Pentru că „Medgidia e cel mai greu oraş”, susţine Vrabie.

Reporter: Domnule Vrabie, aţi demisionat de la Peştera, iar acum candidaţi la oraş. Ce lăsaţi în urma dumneavoastră, în comuna pe care o părăsiţi?

Valentin Vrabie: În primul rând las o comună curată, las o comună cu oameni veseli, o administraţie publică decăpuşată total de grupurile de interese care o măcinaseră până în 2008, când am ajuns eu primar, şi mai las în urma mea un primar tânăr, de 38 de ani, ce a fost crescut în această perioadă; iar în final am considerat că este de datoria noastră, a celor care administrăm administraţii publice locale, să creştem copii, să îi pregătim pentru ca atunci când ajungem la bătrâneţe copiii să nu ne înjure pe stradă sau să ne dea câte un şut în fund, ci să ne dea bună ziua, să ne salute şi să ne respecte pentru ceea ce am făcut pentru ei.

Rep.: Dar de ce aţi ales Medgidia? De ce nu aţi ales să candidaţi la Castelu, să spunem, sau la Primăria Constanţa?

V.V.: Pentru că Medgidia este cel mai greu oraş la ora aceasta şi toată lumea spune că Medgidia nu are nici o şansă. Mie îmi plac lucrurile complicate, lucrurile grele în viaţă. Când e prea uşor, mă plictisesc, aşa că am ales să preiau lucrurile despre care toată lumea spune că sunt imposibil de rezolvat. Iar eu vă pot garanta că în patru ani de zile lucrurile se vor schimba radical în această unitate administrativă.

Rep.: Să revenim la comuna Peştera. Discuţiile sunt în felul următor, şi anume că bunăstarea despre care vorbiţi dumneavoastră este datorată eolienelor. Cum au ajuns acei investitori acolo?

V.V.: Bunăstarea este şi datorită eolienelor, în sensul că au angajaţi din localitate, nu pentru că noi beneficiem de ceva de acolo. Plătesc (investitorii – n.r.) doar pentru o suprafaţă de teren, pe care şi-au „plantat” acele turbine. Dar, să facem o comparaţie: comuna Peştera are 30 de turbine. Majoritatea comunelor din judeţ au multe turbine – 30, 40, 50... ajungând la Fântânele - Cogealac cu 300. Deci, nu acesta este motivul pentru care lucrurile s-au schimbat acolo, ci s-a dezvoltat economic datorită exploatării cu foarte mare grijă a potenţialului pământului.

Rep.: Se trăieşte din agricultură?

V.V.: Din agricultură, din procesarea producţiilor agricole. Acum urmează să se construiască acolo nişte făbricuţe, s-au plantat foarte multe vii în localitatea Peştera, se va planta o suprafaţă destul de mare cu afine – 400 de hectare, ceea ce va crea 700-800 de locuri de muncă. (...)

Rep.: Dacă spuneţi că lucrurile sunt atât de frumoase, ce îmi puteţi spune la capitolul străzi sau legat de acele inundaţii cu repetiţie, când tot timpul aţi dat vina pe cei de la judeţ? Nu puteaţi rezolva dumneavoastră astfel de probleme?

V.V.: Infrastructura mare necesită investiţii de multe milioane de euro. Aceste milioane de euro nu se află în bugetul comunei Peştera. Se află în bugetele consiliilor judeţene, a Ministerului Dezvoltării sau în zona fondurilor europene. Din prima zi în care am fost ales primar, eu am întocmit acea documentaţie numită proiecte, pe care le-am depus pe toate măsurile, pe toate axele pe care ne încadram şi noi ca şi unitate administrativă.

Ghinionul a fost că în acea perioadă, 2009-2010, toate acele alocări de sume se dădeau pe criterii politice, iar eu nu am fost unul din primarii care mi-am vândut comunitatea pentru a fi într-o relaţie bună cu anumiţi conducători, ci mi-am respectat corect cetăţenii şi ori de câte ori a fost să obţin ceva pentru ei, m-am luptat, şi ori de câte ori vroia cineva să ia ceva de la ei, i-am protejat şi m-am luptat cu oricine a fost nevoie. Acest lucru oarecum ne-a întârziat aceste accesări de sume.

E adevărat că între timp proiectele au expirat şi am refăcut toată documentaţia, am readus la zi… Acum, mulţumim lui Dumnezeu, toată depunerea se face online, nu mai trec prin mâinile unor persoane care de obicei gândesc după interese sau ordine. Sperăm, la deschiderea sesiunii actuale, care trebuia să înceapă în decembrie, ianuarie, februarie, martie, iar în final se aude că în luna aprilie, să reuşim: suntem pregătiţi cu proiecte cu un total de 25 de milioane de euro, care înseamnă aşa – rezolvarea acelei probleme cu poduri, punţi pietonale, o investiţie de 13 milioane de euro, apoi aducţiunea cu gaz de la Medgidia, canalizare şi asfaltare.

Asta era obligaţia mea, am realizat-o din prima zi, numai că v-am spus care au fost piedicile. Sperăm acum ca toate aceste proiecte să fie finanţate şi se va rezolva şi problema pe partea materială. Eu m-am axat mai mult pe latura umană, acolo unde trebuie să intervină primarul, în aşa fel încât viaţa cetăţeanului să fie suportabilă, serviciile comunitare să fie de cea mai bună calitate şi la preţuri accesibile… Educaţia nici nu mai spun, că de acest lucru trebuie să se ocupe primarul în primul rând, sănătatea…

Rep.: Da, toată comuna are tablete şi, de asemenea, sunteţi celebru pentru acele evenimente de sărbători, cu multe, multe beculeţe. Credeţi că această poveste o puteţi transfera la Medgidia? Credeţi că de aşa ceva e nevoie, sau acolo mergeţi cu o altă filosofie?

V.V.: Latura umană n-am s-o uit şi n-am să o abandonez niciodată. Poţi să îi dai omului de mâncare, poţi să îi dai să se îmbrace oricum, dar dacă nu îi creezi şi o bucurie, să ştiţi că… viaţa e scurtă. Menirea noastră nu e doar să ne gândim să construim o casă, să facem nişte lucruri, ci pur şi simplu să ne trăim şi viaţa.

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO, cu declaraţii inclusiv despre PNL şi liderul PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, dar nu numai!

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367