REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

De ce apare hipertensiunea în sarcină?

De ce apare hipertensiunea în sarcină?

Replica API 3 decembrie 2021 | 20:36 500

Un studiu internațional, condus de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra și Spitalul St. Bartholomew, arată că o pereche unică de variante genetice provoacă apariția bruscă a hipertensiunii în sarcină.

Sursă foto: Shutterstock

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută) afectează aproximativ 30% dintre adulți. Cele mai multe cazuri sunt provocate de o combinație de factori moșteniți și dobândiți care necesită tratament pe termen lung pentru a preveni complicațiile precum accidentul vascular cerebral și atacul de cord, scrie doc.ro.

Pentru una din zece persoane cu hipertensiune arterială, poate fi vorba de o altă cauză, care poate fi găsită și îndepărtată și anume un mic nodul benign într-una dintre glandele suprarenale. Acestea sunt glande din apropierea rinichilor care produc hormoni corticosteroizi.

Hormonul aldosteron stimulează rinichii să rețină sare și, prin urmare, să crească tensiunea arterială. Ca rezultat, afecțiunea cunoscută sub numele de aldosteronism primar duce de obicei la un tip de hipertensiune care este rezistentă la medicamentele convenționale și este corelată cu un risc crescut de accident vascular cerebral și atac de cord în comparație cu alte tipuri de hipertensiune arterială.

Un tip de tensiune apărut în sarcină poate fi tratat printr-o operație

De-a lungul a mai mulți ani, o echipă de cercetare de la Universitatea Queen Mary din Londra și Spitalul St. Bartholomew a găsit o serie de variante de gene care cauzează producția de niveluri ridicate de aldosteron din mici noduli suprarenali. Un studiu¹ realizat de acești cercetători, apărut în jurnalul științific Nature Genetics, indică descoperirea unui nou tip de aldosteronism primar cauzat de potrivirea unei perechi unice de noi variante care apar întotdeauna împreună.

La studiul realizat în parteneriat cu o echipă de cercetare din Paris au participat cu preponderență femei, care prezentau un debut brusc al hipertensiunii arteriale și scăderea potasiului din sânge în primele luni ale sarcinii. S-a observat că acele variante noi pornesc în celulele suprarenale o moleculă receptor care recunoaște hormonul sarcinii, gonadotropina corionică umană (HCG), același care se măsoară în testele de sarcină de rutină - și că molecula receptor declanșează o creștere a producției de aldosteron.

Potrivit cercetătorilor, ceea ce a fost deosebit de satisfăcător în urma acestui studiu a fost faptul că recunoașterea cauzei hipertensiunii la aceste femei le-a permis să ducă la bun sfârșit sarcina și că, ulterior, au putut să renunțe la toate medicamentele deoarece s-au vindecat complet de hipertensiune arterială printr-o procedură de îndepărtare a nodulului suprarenal.

Cum se tratează aldosteronismul primar?

Tratamentul depinde de cauza de bază care de obicei este o tumoare benignă într-o glandă suprarenală sau hiperactivitatea ambelor glande suprarenale.

O tumoare a glandei suprarenale poate fi tratată cu intervenții chirurgicale sau medicamente și modificări ale stilului de viață. Îndepărtarea chirurgicală a glandei suprarenale cu tumoră (adrenalectomia) este de obicei recomandată. Operația poate aduce tensiunea arterială, nivelurile de potasiu și aldosteronul la normal. Riscurile intervenției chirurgicale includ sângerare și infecție. Înlocuirea hormonilor suprarenalii nu este necesară, deoarece cealaltă glandă suprarenală poate produce suficienți pentru a acoperi nevoile organismului.

Dacă aldosteronismul primar este cauzat de o tumoare benignă și persoana nu se poate opera sau nu dorește operația, tratamentul se poate face cu medicamente care blochează aldosteronul numite antagoniști ai receptorilor mineralocorticoizi (spironolactonă și eplerenonă) și cu modificări ale stilului de viață.

Dacă aldosteronismul primar este cauzat de hiperactivitatea ambelor glande suprarenale, tratamentul constă într-o combinație de medicamente (spironolactonă și eplerenonă) și modificări ale stilului de viață (alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate, limitarea alcoolului, renunțarea la fumat).

Din ce cauze poate apărea hipertensiunea în sarcină?

Orice femeie poate dezvolta hipertensiune arterială în timpul sarcinii, dar riscul este mai mare pentru cele care au avut în trecut preeclampsie sau au un istoric familial de preeclampsie, precum și pentru cele care au o boală de rinichi, diabet ori hipertensiune arterială cronică. Și femeile cu vârste de peste 40 de ani, cele obeze și cele care au sarcină gemelară au un risc crescut de hipertensiune în sarcină.

De ce hipertensiunea arterială este o problemă în timpul sarcinii?

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii vine cu diverse riscuri, cum ar fi:

Scăderea fluxului de sânge către placentă

Dacă placenta nu primește suficient sânge, fătul ar putea primi mai puțin oxigen și mai puțini nutrienți. Acest lucru poate duce la o creștere lentă (restricție de creștere intrauterină), greutate mică la naștere sau naștere prematură. Prematuritatea poate duce la probleme de respirație, risc crescut de infecție și alte complicații pentru copil.

Abrupția placentară

Preeclampsia crește riscul acestei afecțiuni în care placenta se separă de peretele interior al uterului înainte de naștere. Desprinderea severă poate provoca sângerări abundente, care pot pune în pericol viața gravidei și a fătului.

Leziuni ale organelor

Hipertensiunea arterială slab controlată poate duce la leziuni ale creierului, inimii, plămânilor, rinichilor, ficatului și ale altor organe majore. În cazuri grave, viața este pusă în pericol.

Boli cardiovasculare viitoare

Hipertensiunea în timpul sarcinii poate crește riscul de apariție a unor boli cardiovasculare.

Cum se tratează hipertensiunea arterială în sarcină?

Dacă gravida este diagnosticată cu hipertensiune arterială, este important să adope o alimentație sănătoasă (mai multe legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și mai puțin zahăr, alimente ultraprocesate și grăsimi animale), să facă sport regulat (se vor evita sporturile de contact, exercițiile prea intense și scufundările) și să se mențină la o greutate sănătoasă.

Dacă hipertensiunea arterială este cauzată de o afecțiune, cum ar fi boala de rinichi, este important ca gravida să urmeze sfatul medicului legat de tratamentele medicamentoase care pot fi luate în siguranță în timpul sarcinii.

Preeclampsia poate fi gestionată cu medicamente și monitorizare atentă atât a femeii însărcinate, cât și a fătului. Cu toate acestea, preeclampsia se poate agrava foarte repede, iar dacă se întâmplă acest lucru, poate fi nevoie de spitalizare înainte de naștere sau de naștere înainte de termen.

Hipertensiunea arterială apărută în timpul sarcinii dispare de obicei după ce se naște copilul, însă pot exista unele complicații în primele zile după naștere, de aceea mama trebuie monitorizată cu atenție în următoarele câteva săptămâni. Femeile care au avut hipertensiune arterială în sarcină din cauza unor alte afecțiuni (hipertensiune arterială cronică) trebuie să urmeze recomandările medicului pentru ca tensiunea arterială să revină la niveluri sigure.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920