REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De ce apare tot mai des accidentul vascular la tineri

De ce apare tot mai des accidentul vascular la tineri

A.F. 11 ianuarie 2023 | 00:00 417

Accidentul vascular cerebral, cunoscut mai bine sub prescurtarea AVC, este perceput ca fiind specific vârstnicilor, care au și alte boli, de regulă cardio-vasculare. În ultima vreme însă, AVC apare tot mai des la tineri. Vârsta considerată tânără pentru un AVC este de sub 45 de ani.

Ce se întâmplă?

Accidentul vascular cerebral poate fi ischemic – atunci când un vas care irigă creierul se înfundă din cauza colesterolului, sau hemoragic – atunci când vasul cerebral se rupe din cauza tensiunii prea mari, a unui traumatism sau din cauza anevrismului cerebral, la pacienții care au pereții vasculari cerebrali foarte subțiri, din cauza unor boli de colagen, spre exemplu.

În România, AVC pe primul loc

Dintre toate bolile care determină invaliditate, AVC se situează pe primul loc în țara noastră. Conform statisticilor, în fiecare oră, 4 pacienți mor din cauza AVC în România. Cei care supraviețuiesc, nu se pot descurca singuri, au nevoie de însoțitor, unii nu mai pot vorbi, nu mai pot înghiți, nu-și mai pot folosi membrele etc.

Cauzele AVC la tineri

În ultimii ani, vârsta persoanelor care suferă AVC a scăzut. Studiile arată că 10 – 15% dintre cei care suferă AVC au vârste între 18 și 50 de ani, mulți fiind chiar foarte tineri. Specialiștii explică AVC la tineri prin prezența stresului, fumatului, alimentație dezechilibrată, lipsă de somn, sedentarism, obezitate, ateroscleroză etc.

Ce soluții sunt

În spitale sunt numeroase cazuri de pacienți care au suferit AVC, inclusiv tineri, și care, prin recuperare medicală, reușesc să fie redați familiilor, apți să se descurce singuri și chiar să-și reia activitatea. Aici se obțin cele mai bune rezultate dovedite, indiferent de starea inițială a pacientului, la internare.

Recuperarea medicală după AVC presupune implicarea mai multor specialiști. Adesea, se face confuzie între un program de recuperare medicală și fizioterapie sau kinetoterapie. Recuperarea medicală conține planuri de tratament atât din specialitatea de kinetoterapie, cât și de fizioterapie, masaj terapeutic, dar și multe alte tratamente ce nu țin exclusiv de aparatul locomotor, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu vorbe; totusi cauzele sunt binecunoscute si nu inteleg de ce nu sunt amintite in articol : supraalimentatia cu junk food - grasimi animale mai ales, fumatul excesiv si consumul excesiv de alcool la care suntem pe locul 2 in europa, lipsa investigatiilor preventive chiar si pentru tineri si copii care ar putea avea un anevrism din nastere, sedentarismul la care suntem desemenea pe primul sau al 2 lea loc, etc
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614