REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

De ce ar încerca o tânără de 20 de ani să se sinucidă? Explicaţiile psihologului şi nedumerirea: „De unde avea atâtea medicamente?!”

De ce ar încerca o tânără de 20 de ani să se sinucidă? Explicaţiile psihologului şi nedumerirea: „De unde avea atâtea medicamente?!”

Replica API 30 octombrie 2017 | 00:00 309

foto cu rol ilustrativ

Tinerețea este presărată cu multe urcușuri și coborâșuri. Problemele tinerilor sunt minimalizate de cei din jurul lor, aceștia ajungând să recurgă la gesturi extreme pentru a atrage atenția, crezând că prin acest fel problemele lor se rezolvă. Totuși, a-ți pune capăt zilelor pare a fi un gest mult prea extrem. Așa s-a întâmplat și duminică, când o fată de doar 20 de ani a luat mai multe pastile de Xanax, cu gândul a trage linie la viață. Din fericire, a fost salvată la timp de către medici.

Medicii de la SMURD au intervenit în cursul zilei de duminică, 29 octombrie, în localitatea constănțeană Comana după ce o tânără de 20 de ani a luat mai multe pastile de Xanax, cu intenția de a se sinucide. Nu se știe cum a intrat fata în posesia medicamentelor care se eliberează doar cu prescripție medicală, după o expertiză medicală și psihologică strictă. Fata a fost luată de către elicopterul SMURD și a fost transportată la spitalul din Constanța.

Cele mai des întâlnite cauze la fete pentru care acestea încearcă să își pună capăt zilelor în jurul vârstei de 20 de ani ar fi decepțiile în dragoste, după cum punctează psihologul Liviu Chesnoiu. Acest lucru se probează doar dacă se elimină alți factori de la domiciliu – cum a fost crescută, care sunt condițiile în care trăiește.

„La 20 de ani, vă dați seama că dacă a avut o decepție în dragoste, cam asta este problema principală. Poate că sunt și altele. Trebuie să vedem ce se întâmplă în familia ei acolo: dacă stă cu părinții, care sunt condițiile, cum sunt părinții, etc.

Dar fiind mai mare, cred că dragostea este ceea ce a împins-o. La început sunt niște semnale de alarmă date de sinucigași, sub formă de amenințări, anunță pe cei din juri că urmează să se sinucidă. Cei din jur nu prea iau în seamă aceste lucruri, poate să zică că este o glumă. Ele trebuie luate în serios pentru că așa fac ei, anunță când e...

Sinucigaș care să nu tragă semnale de alarmă nu există. Poate nu este prima tentativă. Ea trebuie dusă de către familie la psiholog, la psihiatru. Familia trebuie să o monitorizeze 24/24. Perioada asta este cea mai dificilă din viața lor, este vorba de adolescența ma înaintată. Își pot pune capăt zilelor fără să gândească. Trebuie văzut un lucru. O scăpăm acum, dar ce facem după aceea? Dacă nu va fi monitorizată, ea poate să repete tentativele până o să reușească”, a punctat Liviu Chesnoiu, psiholog.

Sunt puține cazuri în județul Constanța prin care tinerii aleg să își pună capăt zilelor prin supradoză de medicamente. Iar acest lucru are și o explicație. Psihologul Liviu Chesnoiu spune că fetele aleg calea medicamentelor în detrimentul altor metode de suicid pentru că au totuși o grijă de cum vor arăta după ce vor muri.

„Femeile au o grijă de cum arată după. De asta aleg să ia supradoză de medicamente și este și mult mai comod pentru ele. Probabil familia fetei s-a dus la biserică sau la rude. Femeile aleg mereu calea cea mai ușoară. Dar de unde avea atâtea pastile? Nu au cum să le iei așa de capul tău. Nu ar trebui să fie normal să poată procura atât de ușor pastilele. Astea se dau pe bază de rețete medicală, dată de psihiatru”, a mai adăugat Liviu Chesnoiu.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
zi sa crapi tu ca ii saraca.
1
0
saraca a vrut sa atraga atebtia asupra ei. Nu se moare cu xanax, toleranta e f mare.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369