REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De ce bebelușul trebuie alăptat și în timpul nopţii

De ce bebelușul trebuie alăptat și în timpul nopţii

Replica API 26 august 2020 | 00:00 946

Dacă ești proaspătă mămică, știi că bebelușul are nevoie aproape permanentă de alăptare. Dacă pe parcursul zilei, ți se pare ceva normal, află că și alăptatul pe timpul nopții este perfect sănătos și recomandat. Află, mai jos, de ce este important să alăptezi copilul și pe timpul nopții.

Importanța alăptatului la cerere, în primele luni de viață

Deoarece laptele matern este ingerat foarte repede, sugarul va solicita de mai multe ori, pe parcursul zilei și nopții, să fie hrănit. Acest lucru înseamnă că somnul tău va fi întrerupt adesea, în primele luni de la naștere, iar alăptarea pe parcursul nopții este esențială pentru livrarea nutrienților esențiali în dezvoltarea normală a celui mic. De asemenea, alăptatul la cerere va stimula și producția de lapte matern, scrie doc.ro.

Din fericire, alăptatul se face rapid (nu trebuie să pregătești o formulă de lapte sau să verifici temperatura), totul vine de-a gata, iar, odată ce bebelușul s-a săturat, te poți întoarce la somn. Pentru a facilita alăptatul pe parcursul nopții, este recomandat ca, în primele luni, micuțul să doarmă alături, într-un pătuț aflat în apropierea patului tău. În acest fel, îți va fi mai ușor să îi dai să mănânce și să îl culci la loc.

Un alt lucru important de reținut este că îl poți hrăni în orice poziție (culcat, ușor ridicat). Cu toate acestea, dacă adormi cu bebelușul aproape, va trebui să ții cont de faptul că numărul de alăptări pe noapte va crește, deoarece bebelușul va aprecia disponibilitatea și, astfel, va solicita să fie hrănit mai des.

Beneficiile alăptatului pe timpul nopții

Asigură dezvoltarea optimă a celui mic, atât la nivel fizic, cât și la nivel intelectual (susține buna dezvoltare a funcțiilor cognitive)

Reduce riscul de moarte subită a sugarului

Ajută la stimularea și menținerea lactației, datorită secreției crescute de prolactină pe parcursul nopții

Ajută în situații speciale, precum la erupția dinților de lapte, când cel mic va cere să sugă mai des pentru alinarea senzației de durere și disconfort

Măsuri de precauție pe timpul nopții

Dacă optezi pentru varianta unui pătuț alăturat patului tău, ai grijă să alegi un pătuț cât mai stabil, cu o salteluță confortabilă și durabilă, pentru a evita orice risc de accidentare. Salteaua trebuie să se muleze perfect pe cadrul pătuțului, în așa fel încât să nu existe riscul căderii între saltea și marginea pătuțului sau, chiar, de sufocare a bebelușului. Există specialiști care susțin că sindromul de moarte subită a sugarului este asociat cu poziția și contextul de somn al celui mic.

Sindromul de moarte subită a sugarului este principala cauză de mortalitate a bebelușilor cu vârste cuprinse între o lună și un an, în țările occidentale. Majoritatea cazurilor se petrec în rândul bebelușilor cu vârste cuprinse între 2 și 4 luni. De asemenea, specialiștii recomandă poziția de somn pe spate ca fiind cea mai sigură pentru sugari – așadar, fii mereu atentă la cum îl culci pe cel mic, după alăptare.

De asemenea, ține cont de faptul că pernele sau alte tipuri de susținere pe durata somnului nu sunt recomandate în pătuțul celui mic, deoarece prezintă risc de sufocare sau de intoxicație cu dioxid de carbon (dacă cel mic rămâne cu capul prins între perne, există riscul să se intoxice cu dioxidul de carbon expirat). Cea mai bună metodă de protejare a celui mic este să îl culci pe o salteluță fermă, fără perne, și să ai grijă să doarmă pe spate.

Sfaturi pentru optimizarea alăptatului pe timpul nopții

Începând cu vârsta de 6 săptămâni, unii bebeluși vor ajunge să doarmă aproape 6 ore pe noapte, în timp ce alții se vor trezi după 3-5 ore de somn. Dacă cel mic se trezește și pare să îi fie foame, este important să îl hrănești pe loc și să nu aștepți momentul în care începe să plângă după lapte, în toiul nopții. În felul acesta, poți salva câteva ore prețioase de somn pentru tine.

Pe parcursul alăptărilor din cursul nopții, este recomandat să fii cât mai concisă, să te rezumi la alăptat și să îl culci, la final, înapoi, fără joacă și giugiuleli. În acest fel, eviți crizele de plâns motivate de căutarea de atenție, deoarece micuțul va înțelege că noaptea este doar pentru hrană și somn, nimic mai mult și, astfel, vei reuși să dormi puțin mai mult.

Un alt aspect important, de care va trebui să ții cont, este că atunci când cel mic începe să crească (undeva la vârsta de 4 luni), va dormi mai mult și există riscul să nu se mai trezească deloc în timpul nopții pentru lapte. Acest lucru este dezavantajos atât pentru bebeluș, cât și pentru tine, deoarece micuțul va rata din mesele importante pentru dezvoltarea sa, iar tu riști să rămâi fără lapte mai devreme. Dacă observi acest comportament la cel mic, cel mai important aspect este să îți conservi laptele. În acest sens poți folosi o pompă de lapte. Poți conserva laptele în recipiente din sticlă, pe care să le folosești atunci când cel mic cere hrană. Ai grijă ca laptele să fie depozitat în condiții optime de conservare, preferabil în congelator.

În acest fel, laptele nu rămâne blocat la nivelul sânilor, ceea ce trimite un mesaj către corp, spunându-i că procesul de alăptare nu s-a încheiat și este nevoie de lapte în continuare. Dacă întâmpini probleme de lactație, poți opta pentru un supliment de stimulare a prolactinei, cu efect galactogog. Ai grijă să alegi un produs de calitate, care să nu dea reacții adverse nedorite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614