REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

De ce candidează Gheorghe Moldovan pentru încă un mandat: În următorii 4 ani are în plan investiţii de sute de miliarde

De ce candidează Gheorghe Moldovan pentru încă un mandat: În următorii 4 ani are în plan investiţii de sute de miliarde

Replica API 7 mai 2012 | 00:00 153

Proiecte pentru comuna Albeşti

Proiecte pentru comuna Albeşti

La finele primului mandat, primarul din Albeşti, Gheorghe Moldovan, are motive să fie mândru de realizările duse la bun sfârşit. A fost, spre deosebire de mulţi alţi aleşi locali, mereu la dispoziţia oamenilor, a reuşit să atragă fonduri europene şi în următorii patru ani promite că în Albeşti se vor derula proiecte de peste 350 de miliarde. Deşi a preluat un mandat cu o situaţie financiar-economică dezastruoasă, edilul susţine că nu va renunţa la administraţia publică locală şi va candida pentru încă un mandat. De data aceasta, din partea PNL, şi asta pentru că localitatea are nevoie şi de sprijin, de finanţări de la centru pentru continuarea proiectelor, iar după cum se ştie, guvernarea este, în momentul de faţă, USL.

Reporter: Anul 2012, din punct de vedere electoral, reprezintă încheierea mandatelor tuturor primarilor care au fost aleşi în perioada 2008. Vă rugăm să faceţi o retrospectivă a activităţii dumneavoastră.

Gheorghe Moldovan: Primul mandat a fost o experienţă pentru mine, din păcate experienţă destul de grea, pentru că am preluat un mandat după vreo 16 ani de administraţie PSD. Am preluat un mandat cu un plafon al datoriilor de 23 de miliarde, care reprezenta contracte încheiate pe ultima sută de metri, în 2008, după ce Consiliul Local a fost dizolvat, contracte fără susţinere financiară, cu credite de la bancă obţinute prin hotărâri false, ulterior modificate, cu rate la microbuze. Cu o administraţie fără o strategie de dezvoltare, fără un Plan Urbanistic General, cu o situaţie foarte neclară în ceea ce priveşte cadastrul comunei Albeşti, cu locuri de casă date la licitaţie neexistente fizic doar scriptic, cu o administraţie defectuoasă în ceea ce priveşte evidenţa contabilă, cea a Registrului Agricol sau cea de încasare a impozitului şi taxelor şi cu un personal care pe alocuri nu era pregătit pentru posturile pe care le ocupa. În aceste condiţii am preluat mandatul şi nu avem nici un proiect pe rol în derulare.

Rep: Care v-au fost priorităţile în acest mandat?

G. M.: Venind din privat cu mult entuziasm şi cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine m-am lovit de o criză financiară ce ne-a afectat pe toţi, de instituţii care nu ne-a acordat prea multe şanse şi finanţări, de oameni foarte săraci, de o infrastructură precară în ceea ce priveşte drumurile, reţelele de apă, unităţile de învăţământ. Mi-a fost foarte greu să îmi fac o echipă. O parte din posturile prevăzute în organigramă erau şi sunt neocupate, dar fiind blocate nu puteam şi nu pot angaja, parte din angajaţi au plecat în privat pentru salarii mai mari. În momentul de faţă salariile sunt blocate din cauza executărilor silite, neputând să demarăm alte investiţii până când nu le onorăm pe cele vechi. Cu toate acestea, am pornit în administraţie ca într-o familie, pe lista de priorităţi am inclus lucrările de reabilitare a grădiniţelor din satul Arsa, Albeşti şi Cotu-Văii. Am amenajat un dispensar în satul Arsa, tot acolo am introdus un microbuz şi am rezolvat problema apei, pentru că acolo oamenii cărau apa cu sacaua de la marginea satului. După 16 ani de administraţie PSD, printr-un proiect pe Ordonanţa 7 am reuşit să fac o investiţie de 9 miliarde de lei, lucrare finalizată de un an, pentru introducerea apei în satul Vârtop. Am finalizat un proiect de modernizare a bazei sportive, am demarat construcţia unei şcoli în Cotu-Văii şi tot acolo am modernizat Căminul Cultural unde a fost transferată activitate de învăţământ până când vom da în folosinţă noua unitate şcolară, se lucrează în prezent la sala de sport din Albeşti. Înainte de Paşte am semnat un contract de finanţare pe un proiect european pentru modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă ce va degreva drumul judeţean de traficul agricol pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri, un drum ce leagă Albeştiul de Cotu-Văii. Urmează să demarăm lucrările pentru construirea a două creşe şi, de asemenea, vom începe amenajarea a 29,6 de kilometri de drum în Cotu-Văii, Albeşti, Vârtop, Arsa şi Coroana. De asemenea, avem lucările de canalizare reprezentând o reţea de 7 km de conductă, staţie de epurare. Pe Legea 15 am reuşit să dau tinerelor familii circa 50 de loturi de casă cu titlu gratuit. Am înfiinţat o societate pe lângă Consiliul Local prin care vom angaja oameni pentru executarea unor lucrări. Astfel, am creat locuri de muncă şi banii care ar fi ajuns la o societate pentru demararea unor proiecte vor rămâne în comună. Acestea sunt, în mare, proiectele pe care le avem pe rol.

Rep: Deşi aţi preluat primăria cu o situaţie financiar-economică dezastruoasă, totuşi aţi reuşit să concretizaţi proiecte necesare pentru comună şi satele aparţinătoare. Veţi mai candida pentru un nou mandat de primar şi ce anume vă determină să faceţi acest pas?

G. M.: Candidez, nu renunţ la primărie. Deşi este greu, am căpătat experienţă, o altă viziune asupra administraţiei şi punând atât suflet în proiecte îţi vine greu să renunţi atunci când vrei să laşi ceva în urmă. După atâta muncă şi aducându-le în stare de finanţare, în următorul mandat, toate aceste proiecte vor prinde viaţă, iar faţa Albeştiului se va schimba. Dacă un primar nu obţine cel puţin două mandate, nu se văd rezultate, mai ales în situaţia în care am preluat comuna, iar atunci mă voi zbate pentru realizarea proiectelor, satisfacţia mea fiind numai cea sufletească. La momentul acesta am o situaţie financiară destul de stabilă care îmi permite să duc o viaţă liniştită cel puţin două generaţii de acum încolo, numai cu condiţia să muncesc. De aceea vreau să las în urma mea o şcoală, un drum, apă, o biserică. Şi vreau să vă mai spun ceva, o realizare de suflet a mea: am desfăşurat o mare activitate culturală, cu finanţare din afara bugetului local, un festival internaţional de folclor, concurs pentru tineret, cu participare a peste 1400 de tinere talente din peste 10 ţări. Pe scena amenajată în aer liber, la Albeşti, au fost ansambluri folclorice din Mexic, Georgia, Serbia, Polonia, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Repubica Moldova. În cele trei ediţii organizate până în prezent, ansamblul din Albeşti a câştigat în cea de-a doua ediţie marele trofeu, dar şi premii naţionale şi internaţionale. S-au primit invitaţii din Canada, Noua Zeelandă, dar nu s-au onorat din lipsă de fonduri. De aceea. comuna Albeşti a devenit o emblemă a folclorului de tineret. (...)

Rep: Ce spun sondajele?

G.M.: Nu am făcut nici un sondaj, pentru că ştiu oamenii din localitate şi numai privindu-i îmi dau seama care sunt nemulţumirile lor. Din toate sondajele făcute de celelalte partide, pot spune că am ieşit pe primul loc.

Rep: Cum credeţi că va fi campania electorală la Albeşti?

G.M.: Aş vrea ca această campanie să se desfăşoare într-un mod deosebit faţă de celelalte, prin respect şi prin neintrarea în tot felul de... "combinaţii". Campania electorală aş vedea-o pe proiecte: ce pot să fac eu mai mult, ce ştiu despre administraţia publică, ce înseamnă un proiect, ce fel de interese am, personale sau pentru comună. Să ne arătăm muşchii în rău este foarte simplu, însă să ne punem osul la treabă, toată inteligenţa şi priceperea, mai greu pentru a aduce bani în judeţ. Comuna Albeşti, cu cinci sate, cu multe probleme legate de infrastructură, este foarte greu de administrat. (...)

Rep: Ce contracandidaţi aveţi şi cât de importanţi sunt aceştia?

G.M.: Pentru USL s-a vehiculat numele pesedistului Olimpiu Cărăuleanu , care a fost viceprimar timp de doi ani, dar şi consilier PNG, dar nu a putut să lucreze şi să înveţe administraţie publică, însă vrea să fie primar foarte repede. Nu are nici o legătură cu Albeştiul, decât prin părinţii lui care s-au născut în Cotu-Văii, dar nu are casă şi nici un interes acolo. Are domiciliul în Constanţa şi singurul său argument este acela că este tânăr. Deşi părinţii au magazin, nu l-au lăsat să administreze afacerea, nu a condus oameni. În orice caz, din fair-play, îi urez succes. Din partea PP-DD se vehiculează numele fostului primar Marian Gâscan etc. Cred că va fi o campanie destul de bună, vom avea răspunsuri pe măsură, vom veni cu argumente şi le vom spune oamenilor lucrurile pe nume. Când am venit la primărie nu avem nici gard la şcoală, m-am zbătut să atrag fonduri în comună.

Rep: Cum veţi convinge oamenii să vă voteze?

G.M.: Un primar în funcţie vine cu argumente, proiecte concrete şi nu minciuni sau tot felul de poezii. În următorii patru ani vor fi investiţii în canalizare, şcoală, de peste 350 de miliarde de lei. Lucrări scoase pe SEAP care pot fi verificate. Am ajutat foarte mulţi oameni, am notorietate şi nu sunt disperat după funcţia de primar. Nu m-am născut primar şi nici nu o să mor după funcţia de primar. Ştiu însă că pot să fac mai mult decât contracandidaţii mei, dovada sunt rezultatele din administraţia publică locală. Pot colabora cu oricine pentru interesul comunităţii şi acest lucru a deranjat pe mulţi. Meseria de primar este o opţiune. Cine vine cu gândul că vrea să-şi facă interesul personal, se înşeală amarnic, pentru că lucrurile au evoluat, lumea nu este proastă, iar legile sunt dure. Oamenii vor fi lucizi şi vor alege ceea ce îşi doresc şi ceea ce vor alege, aceea vor avea. Eu candidez, ăsta sunt şi aici mă termin, vorba regretatului Jean Constantin.

Rep: Alegătorii aşteaptă să fie motivaţi pentru a ieşi la urne. Sunteţi adeptul mitei electorale?

G.M.: Este o problemă delicată. Alegătorii aşteaptă, aşa au fost învăţaţi, dar sunt deştepţi, iau de la toţi şi votează pe cine vor. Ajutoare, gen pachete, am făcut timp de patru ani. Cine a venit la mine cu o problemă a fost ajutat, că aşa am considerat eu că e omeneşte. Nu sunt de acord cu aceste strategii. Nu am ce să le dau. O să fac materiale de propagandă şi le voi distribui materiale informative cu proiectele mele şi vor avea parte de manifestări artistice.

Ce a realizat, până acum, Gheorghe Moldovan din postura de primar - proiecte finalizate, proiecte în curs:

Sat Arsa: a fost rezolvată problema apei potabile; au fost reabilitate şcoala şi grădiniţia; a fost pus în funcţiune dispensarul, prin aducerea unui medic; a fost introdus un microbuz care face curse regulate între Arsa şi Mangalia.

Sat Albeşti: a fost reabilitată grădiniţa; a fost construit gardul care împrejmuieşte şcoala şi au fost executate lucrări de reabilitare a şcolii; începe construcţia bisericii; au fost achitate datoriile lăsate de fosta administraţie pentru construcţia clădirii primăriei;au fost acordate circa 50 de locuri de casă pentru tineri, în vederea construirii de locuinţe.

Sat Vârtop: construcţie casă parohială; alimentare cu apă, după 16 ani cât această utilitate a lipsit - aceasta a fost o ivestiţie extrem de mare, dar extrem de necesară.

Sat Cotu-Văii: extindere reţea apă în cartierul din deal; reabilitare cămin cultural; a fost construit teren de sport sintetic în curtea şcolii; au fost împrejmuite cu gard şcoala, biserica şi stadionul; începe construcţia unei şcoli noi.

Sat Coroana: a fost schimbată pompa de alimentare cu apă.

Ce şi-a propus Gheorghe Moldovan să facă în al doilea său mandat de primar - câteva proiecte:

Sat Arsa: asfaltarea tuturor drumurilor din localitate, prin program PNDI; cu fonduri de la Consiliul Judeţean: asflatarea Drum Judeţean 391, de la şosea către Arsa; construire cămin cultural; modernizare reţele de apă în toate satele.

Sat Albeşti: asfaltare toate drumurile, prin program PNDI; realizare reţea de canalizare; construcţia unei grădiniţe noi; construcţia unei creşe noi; amenajări trotuare; reabilitare şcoală.

Sat Vârtop: construcţie drum nou pe măsura 1.2.5, proiect deja aprobat, care urmează să lege Albeşti -Vârtop - Cotu-Văii (proiect care va fi realizat din bani europeni); asflatare străzi interiorul localităţii şi reabilitări.

Sat Cotu Văii: modernizare drumuri; construirea unei creşe; reabilitarea bisericii.

Sat Coroana: se vor moderniza drumurile şi Drumul Judeţean Albeşti- Coroana.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218