REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce continuă să profeseze doctorul Ţibrea la vârsta de 82 de ani

De ce continuă să profeseze doctorul Ţibrea la vârsta de 82 de ani

Replica API 23 noiembrie 2015 | 00:00 674

Primul medic din oraşul Ovidiu

Primul medic din oraşul Ovidiu

Nicolae Ţibrea

Într-un interviu acordat pentru Replica, doctorul Nicolae Ţibrea ne povesteşte despre cariera sa în medicină şi grija deosebită pe care le-o poartă pacienţilor. Ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, dr. Ţibrea îşi practică în continuare meseria cu drag şi are foarte multă răbdare când vorbeşte cu oamenii care îi calcă pragul cabinetului modest, dar în care se simt pe mâini bune. Este primul medic al oraşului, iar de dată recentă dispensarul din localitate i-a primit numele.

Reporter: De ce credeţi că aţi fost ales să daţi numele dispensarului?

Nicolae Ţibrea : Păi, pentru anii de activitate de 50 şi ceva de ani de când lucrez în această unitate. Pentru că am contribuit la înfiinţarea dispensarului alături de primărie. Şi probabil că cei din consiliu alături de domnul primar consideră că datorită activităţii mele de lungă durată ar trebui să denumească dispensarul cu numele meu.

Rep.: Ce credeţi despre medicii din ziua de azi? Sunt suficient de pregătiţi şi pasionaţi de meserie?

N.Ţ.: Da, sunt colegi de-ai mei care şi ei au contribuit la activitatea desfăşurată în toata perioada asta. Nu am lucrat singur. Colegii mei medici m-au ajutat şi au contribuit substanţial în domeniul sanitar. Am colaborat foarte bine. Pot să spun că şi primăria a ajutat foarte mult încă de la începutul activităţii din 1962, de la primarul Sabie şi până în momentul de faţă. Am colaborat cu primăria, m-au ajutat în tot ce am cerut pentru o activitate cât mai eficientă, pentru satisfacerea nevoilor cetăţenilor.

Rep.: Dar despre studenţii de la medicină? Cunoaşteţi vreunul? Consideraţi că sunt la fel de dedicaţi ca pe vremea dumneavoastră?

N.Ţ. : Erau la un moment dat care făceau practica aici. Din anul 5 făceau practică. În ultima vreme nu au mai venit. Probabil că Institutul de Medicină a considerat că nu e necesar, poate nu erau calificaţi. Cei care au venit o perioadă de timp erau pregătiţi bine, documentaţi. M-au ajutat, n-am ce să le reproşez.

Rep.: Examenele de rezidenţiat erau mai grele pe vremea dumneavoastră?

N.Ţ.: Nu, erau destul de normale, ca să zic aşa. Eu am studiat la Bucureşti şi am dat examenul principal tot acolo, şi am fost medaliat cu Ordinul Sanitar. Asta înainte de Revoluţie. Am fost deputat de Ovidiu de prin ’63- ’64, cred, şi deputat de Constanţa o perioadă de 4 ani. Am activat în cadrul primăriei, după Revoluţie am fost şi consilier în cadrul acesteia. Am colaborat cu primarul, cu consilierii.

Rep.: Ce părere aveţi despre indiferenţa anumitor cadre medicale faţă de pacienţi? Cum ar trebui tratat un pacient, în opinia dumneavoastră?

N.Ţ.: Ar trebui avute în vedere o atenţie mai mare, o respectare mai corectă a programului de lucru, a răspunderii prompte la solicitările care vin din partea pacienţilor. Dar eu nu pot controla acest lucru, pentru că nu sunt şeful lor. Fiecare aparţine unei ierarhii. Există oameni care-i controlează şi le apreciază calitatea, munca. Eu personal nu am nici un fel de nemulţumiri faţă de ei. De altfel, fiecare îşi face datoria cum crede de cuviinţă.

Rep.: Ce v-a determinat pe dumneavoastră să vă faceţi medic?

N.Ţ.: Pentru că atunci când eram mic, pe la 6-7 ani, am avut nevoie de nişte intervenţii chirurgicale şi încă de atunci mi-a venit în minte pentru că am avut mult de suferit. A fost o idee de moment şi care a persistat până când am terminat liceul, am dat examenul la facultate, am terminat şi facultatea . Din primul an de după facultate am venit la Ovidiu şi am rămas până în momentul de faţă. N-au fost alte cauze sau impulsuri din partea nimănui. A fost o idee de moment şi pe care am încercat să o respect şi să mă ţin de ea.

Rep.: Ce v-a atras cel mai mult la această profesie?

N. Ţ.: Grija faţă de oameni. Sunt un tip căruia îi e milă. Încerc să-i ajut atât cât pot, mai ales pe cei suferinzi.

Rep.: Aţi plecat vreodată în străinătate să profesaţi?

N.Ţ.: Nu, profesional, nu. Am făcut o singură deplasare acum vreo 30 de ani în Bulgaria.

Rep.: Şi ce v-a determinat să rămâneţi în ţară? Pentru că multe cadre medicale, aţi văzut că au ales să plece din cauza salariilor.

N.Ţ.: Nu se punea problema mai ales după ce am devenit medic primar. Şi nu erau nici condiţii, nici nu m-a atras. N-am avut nici un fel de gândire, nici un moment, să pot pleca. Am fost mulţumit de ceea ce mi s-a oferit în ţară şi de ceea ce am putut să fac.

Rep.: Ce credeţi totuşi despre revolta aceasta a unor medici care nu sunt mulţumiţi de salariile lor şi de respectul care li se oferă, motiv pentru care aleg să plece?

N.Ţ.: Unii dintre ei au dreptate. Mulţi din ei pot să consider că nu au dreptate. Pentru că medicii de familie la ora actuală sunt destul de bine plătiţi. Un medic care are un număr de 2.500- 3.000 de pacienţi pe lista lui câştigă destul de bine. Ceilalţi, în funcţie de necesităţile fiecăruia, consideră că au mai mult de câştigat afară. Însă eu cunosc pe cineva care a fost 3 ani de zile afară, o rudă chiar, medic specialist, în Franţa. Deci într-o ţară destul de civilizată. Şi acum, de vreo câteva luni, s-a întors pentru că s-a săturat. Era departe de familie. Acolo e altă lume. Mulţi sunt pentru câştigul rapid şi cât se poate de mult încă din primii ani, din primele luni, fără să se gândească că pentru a ajunge pe treptele superioare trebuie să treacă nişte ani, trebuie să munceşti.

Rep.: Ce credeţi că ar trebui făcut pentru îmbunătăţirea sistemului medical actual?

N.Ţ.: S-a dezvoltat destul de mult pentru că în ’62 eram doi medici şi 5 cadre sanitare. Ori la ora actuală sunt parcă vreo 7 medici de familie, sunt 2-3 cabinete de stomatologie. Farmacia a luat o amploare nemaivăzută în ultimul timp. Sunt 3,4,5, nici nu mai ştiu. Avem şi cardiolog , e centrul ăsta medical al doctorei Stoian unde are şi specialist de diabet, are şi neurolog, are şi laborator. Mai sunt laboratoare de analize şi dincolo la dispensarul vechi. Vreo 4 dintre medici fac şi ecografii. Oamenii sunt mulţumiţi în general, ce pot să zic? A fost o perioadă de 30 de ani când au făcut la dispensar gărzi de noapte toţi medicii din oraş. Acordam asistenţă medicală permanentă.

Un medic cum rar se găseşte în ziua de azi. Un medic ce este mai întâi de toate om, care înţelege şi respectă nevoile pacientului, punându-le mai presus de leafa care-i intră în buzunar. Deşi a ieşit la pensie, dr. Ţibrea continuă să practice meseria de care s-a îndrăgostit încă de când era mic. Cu astfel de aptitudini care sunt recunoscute şi de oamenii care au apelat la serviciile lui, putem vedea foarte uşor că meseria de cadru medical este menirea sa. Iar pasiunea şi devotamentul îl fac cu atât mai potrivit.

Geanina Drăgoi

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367