REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

De ce doare splina când faci efort. Medic: ”Cea mai frecventă cauză de splină mărită este ciroza”

De ce doare splina când faci efort. Medic: ”Cea mai frecventă cauză de splină mărită este ciroza”

Replica API 9 august 2022 | 00:00 1042

De ce doare splina? Splina este un organ mare cam cât un pumn, aflat în zona superioară a abdomenului, între coaste și diafragmă, având un rol foarte important pentru o imunitate puternică. Ea cântărește aproximativ 200 de grame și are o culoare închisă.

Dar care sunt rolurile jucate de splină? Aceasta înghite globulele roşii bătrâne ale sângelui şi face un fel de curăţenie. Eritrocitele sau globulele roşii, când îşi termină rolul, se retrag în splină şi mor. Splina devine un cimitir al globulelor roşii.

Dar ea îşi continuă partea, prelucrează eritrocitele moarte şi trimite rămăşiţele în sângele circulant, pentru eliminare. Însă, splina, în anumite cazuri de boală, mănâncă şi limfocitele, acele globule albe ce se luptă cu infecţiile. Când splina este mărită din cauza altor afecţiuni, ea afectează şi alte celule ale sângelui, trombocitele, cu efect important în coagularea sângelui şi în fluidizarea acestuia.

De ce doare splina?

Care sunt cauzele durerilor de splină? În primul rând, traumatismele, loviturile ce o pot fractura, despica, afectându-i, în cazuri mai grave, şi vasele. Când splina se măreşte din pricina unor efecte negative, ea se poate lăţi până în zona buricului.

Uneori, acest organ important se măreşte, atingând dimensiunea ficatului. Iată unele boli ce o măresc: chistul hidatic în splină sau TBC-ul la splină ori abcesul în splină, ce înseamnă o infecţie localizată în acest organ. Când se lungeşte splina, omul are diafragma presată şi nu mai respiră bine, putând să facă şi lichid la plămâni.

Acest organ poate da şi o durere în umărul stâng. Când se măreşte, poate presa colonul şi tulbură scaunul sau evacuarea gazelor. Şi unele boli de sânge duc la mărirea splinei. În traumatism, marele pericol este sângerarea. Când se goleşte de sânge splina nu se mai întâmplă pompajul corespunzător al sângelui, ce devine sărac în oxigen, conducând celelalte organe către situaţii critice.

Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestivă precizează că dacă aveți simptome în zona splinei este bine să știți că:

Bolile de splină dau rareori simptome, de obicei durerea lipsește

Bolile de splină sunt rare

Cea mai frecventă cauză de splină mărită este ciroza, urmată de boli de sânge

Diagnosticul de splină mărită se pune prin ecografie abdominală.

”În principiu, o splină mărită nu reprezintă o urgență medicală, problema poate fi că aceleași simptome dau și numeroase alte boli de fiere, ficat sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect, apoi urmărirea de către medic. Fiecare caz evoluează în felul lui, (vad destul de des pacienți cu boli serioase diagnosticate întâmplător, în lipsa oricăror simptome îngrijorătoare).” a precizat dr. Dițoiu, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218