REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De ce e sănătos să te culci mai devreme, în fiecare seară

De ce e sănătos să te culci mai devreme, în fiecare seară

Replica API 21 august 2020 | 00:00 917

Cele trei ingrediente magice ale unui stil de viață sănătos sunt o alimentație echilibrată, mișcarea zilnică și un somn suficient și odihnitor. Ce descoperim, însă, din ce în ce mai des este că aceste trei elemente sunt atât de interdependente, încât lipsa unuia le afectează și pe celelalte.

Cei care adorm devreme mănâncă mai sănătos

Un studiu recent condus de publicația The Huffington Post a demonstrat că persoanele care adorm în fiecare seară înainte de ora 11 mănâncă alimente mai sănătoase, mai nutritive, în special fructe și legume proaspete. În schimb, cei care adorm între 11 seară și 3 dimineață consumă mai multă cofeină și mai mult alcool, mănâncă mai multe dulciuri și carbohidrați. Așadar, ora de somn influențează nu doar cât de obosiți suntem a două zi, ci și... câte kilograme avem.

Dr. Kirstin Aschbacher, unul dintre coordonatorii studiului, spune că „dacă adormi mai devreme timp de un an, ai putea să slăbești chiar și 3 kilograme fără să faci nicio altă schimbare pe alte planuri.”

Aceleași rezultate au fost obținute și de un alt studiu, publicat anul trecut în American Journal of Clinical Nutrition, care însă a urmărit cât de mult dorm subiecții. Concluzia a fost că o cantitate suficientă de somn asigură un regim alimentar mai echilibrat și că lipsa somnului creează o predispoziție față de consumul mare de grăsimi săturate, scrie doc.ro.

Ce se întâmplă în organismul nostru când nu dormim suficient

În timpul somnului, organismul nostru reglează toate procesele, completează stocurile de energie, se reface și se concentrează pe anumite funcții de apărare, reconstrucție și dezvoltare, cum este sistemul imunitar. De aceea, odihnă este un element esențial în tratarea oricărei afecțiuni, de la simplă răceală până la boli mai grave. Chiar dacă nu suntem bolnavi, organismul nostru are nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru a se „ocupă” suficient de mult de aceste procese de refacere după activitățile și stresul zilnic.

În plus, orele de somn pierdute se acumulează, mulți pacienți ajungând la medic cu stări neplăcute cauzate de oboseală cronică, o afecțiune a lumii moderne. Iar rezistență la oboseală scade odată cu înaintarea în vârstă, când o noapte pierdută se recuperează mult mai greu decât în adolescență.

Pe plan alimentar, lipsa de energie care ar fi trebuit să fie acumulată în timpul somnului, se înlocuiește din alte surse, poate cea mai importantă fiind carbohidrații. De aceea, atunci când suntem obosiți, simțim nevoia să mâncăm „junk food”: prăjeli, grăsimi, dulciuri în exces. Somnul insuficient modifică și secrețiile de hormoni din organism, cum sunt leptina și grelina, care pot provoca senzația de foame.

Așadar, lipsa somnului ne face nu doar mai irascibili, mai puțin rezistenți la stres și mai lipsiți de energie, ci ne afectează și obiceiurile alimentare și poate favoriza îngrășarea.

Cum să te obișnuieșți să adormi mai devreme

Evita consumul de substanțe care îți stimulează creierul – în a două parte a zilei, stai departe de cofeină, nicotină, alcool și chiar și de ciocolată neagră. Acestea acționează precum un stimulent pentru creier, așa că nu e de mirare că nu te vor lasă să adormi.

Stabilește-ți o ora fixă de culcare și nu te abate de la ea – de pildă, dacă te trezești la 6 dimineață, e obligatoriu să intri în dormitor la 10 seară, indiferent de situație. Odată ce îți stabilești un orar de somn cu ore fixe, îți va fi mai ușor să adormi devreme.

Asigură-ți temperatura optimă în dormitor – căldură în exces te poate împiedică să adormi. Specialiștii susțin că temperatura optimă pe timpul somnului este de 16-18 grade Celsius. Poate părea o temperatura scăzută, însă dacă te îmbraci corespunzător și te învelești, nu vei avea probleme.

Citește – fă-ți un obicei din a citi seară, înainte de culcare. În primul rând, cititul te va deconecta și te va ajută să te relaxezi, iar în al doilea rând, îți va obosi ochii și va favoriza instalarea somnului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614