REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce este atât de greu să te debranșezi de la sistemul centralizat de termoficare

De ce este atât de greu să te debranșezi de la sistemul centralizat de termoficare

Replica API 3 decembrie 2015 | 00:19 313

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice pierde pe capete procesele cu cetățenii care doresc să se debranșaze de la sistemul de termoficare și se lovesc de refuzul operatorului.! Prețul destul de mare al gigacaloriei, în special în sezonul rece, este principalul motiv pentru care constănțenii aleg să se branșeze la rețeaua de gaze naturale. „Este mult mai ieftin“, motivează ei. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, cei mai mulți au nevoie de ajutorul judecătorilor. Doar aceștia din urmă pot obliga Regia să emită avizul favorabil de debranșare. Constănțenii spun că înșiși reprezentanții RADET îngreunează procedura de debranșare, și nu legea pe care aceștia o invocă. Contractul de furnizare de energie termică este între asociaţia de proprietari şi RADET. Regia este proprietar pe reţeaua de distribuţie până la gigacalorimetru. De-aici încolo, relaţia este între proprietar şi asociaţie.

„RADET știe că (va) pierde toate procesele, dar îi șicanează pe cetățeni ca să-i determine să renunțe la debranșare. Între cetățean și RADET nu există niciun contract în privința furnizării de agent termic, există contract numai cu Asociația de locatari“, spune un constănțean. De ce consumatorii depind atât de mult de RADET? Directorul operatorului, Liviu Popa, invocă principiul „un condominiu, un sistem de încălzire“. „Legea 325/2006, cea care guvernează servicile de termoficare, și-a dorit să facă ordine în clădirile din România în sensul ca, acolo unde sunt debranșări, să se poată face în continuare, pentru că este deja compromis sistemul centralizat al blocului, iar în celelalte blocuri unde nu erau precedente cu debranșări, să se aplice principiul stabilit de această lege. Adică, un condominiu, un sistem de încălzire. Legea prevede ca toate aprobările să fie date în cadrul asociației, pentru cei care doresc debranșarea, iar operatorii, în speță și RADET Constanța, să verifice legalitatea aprobărilor. În acest sens, a fost emis ordinul 91 al ANRSCE. din 2007 care a venit cu lămuriri la lege. Pe baza legislației existente, noi am emis procedura de debranșare de la sistemul de termoficare, în care am prezentat principiile legii și ale ordinului 91“, a precizat Liviu Popa. Mai exact, dacă este un bloc fără debranșări și se aplică principiu, se emite avizul nefavorabil. „Oamenii merg în instanță, unele instanțe dau dreptate, altele nu. Modul în care se aplică aceeași lege, în două feluri, nu-i de competența mea să comentez“, a mai specificat Popa. „Am făcut rapoarte către ANRSCE, urmează să se modifice legislația. Pentru că există în Legea 325 oarece confuzie între principiul „un condominiu, un sistem de încălzire“ și articolul 30 din aceeași lege care spune, nu foarte clar, că acolo unde nu se aplică principiul, se pot face debranșări, urmând niște pași. Ori aici, nefiind scris în lege foarte clar, unde intervine acest principiu nu se admit debranșări, ci doar acolo unde există debranșări anterioare, în această situație, dacă ar fi fost clar menționat, n-am fi ajuns la instanță. E vorba de lege, indiferent dacă cetățeanul are sau nu contract cu noi. Noi avem competențe până la branșamentul blocului, aprobările le dă asociația, iar noi le verificăm. Și aplicăm legea“, a continuat Popa. În concluzie, acesta a punctat: „Asociația trebuie să facă Adunarea Generală, majoritate adunării să fie de acord cu deconectarea unui apartament, solicitantul care are pereți comuni cu vecini trebuie să ia aprobarea de la aceștia, ori noi aceste documente le verificăm“.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367