REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Vin., 24 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6312
9.8° Constanța Vineri, 24 Martie 2023 Anul XX Nr. 6312

De ce este importantă îngrijirea picioarelor dacă ai diabet

De ce este importantă îngrijirea picioarelor dacă ai diabet

Replica API 28 decembrie 2020 | 18:44 878

Medicii subliniază că îngrijirea picioarelor este extrem de importantă la pacienții diabetici, pentru a se evita anumite complicații ale acestei boli.

Sursă foto: Shutterstock

Diabetul poate cauza afectarea nervilor periferici, care duce la o pierdere a simțurilor în zona picioarelor, iar astfel pacientului diabetic îi este foarte greu să simtă orice fel de leziuni, răni sau pustule ori vezicule.

În plus, diabetul zaharat poate reduce circulația sângelui în picioare, iar din această cauza, rănile se vindecă mult mai greu, mai lent.

Pacienții cu diabet sunt sfătuiți să își inspecteze picioarele și tălpile cu regularitate, iar cel mai bun moment este imediat după ce au făcut dus, spun specialiștii, adică în momentul în care se șterg pe picioare sau la finalul zilei - tot un moment propice - când paciențîi își scot pantofii și șosetele.

În cazul în care suferi de diabet zaharat și observi o bășicuță, aplică o compresă curată cu un antiseptic, menajează-ți piciorul afectat și ia legătură cu medicul tău curant sau cu un medic specialist în podiatrie.

Este important, în același timp, să inspectezi interiorul pantofilor înainte de a-i pune în picioare, că să nu existe pietricele sau alte resturi care pot cauza iritatie sau disconfort la nivelul tălpilor. Din cauza lipsei senzațiilor în zona labei piciorului, este posibil că pacientul diabetic să nu simtă aceste obiecte, chiar dacă este vorba de o banală pietricica ce a pătruns în pantof.

Pacienții diabetici cu risc înalt ar trebui să fie consultați de un medic specialist în podiatrie la fiecare 3 luni. În categoria pacienților cu risc înalt intră acele persoane cu o circulăție sangvină deficitară, cu o senzație anormală în picioare sau cei care au deformări ale picioarelor.

Ce trebuie să reții dacă ai diabet

Inspectează-ți în fiecare zi picioarele și tălpile și cere din timp ajutorul medicului tău, dacă observi că ai o leziune, o rana sau alt tip de traumatism minor în această zona.

Asigura-te că medicul specialist îți verifică picioarele și tălpile cel puțîn o dată pe an. Ar fi indicat să îți examineze picioarele chiar mai des dacă ai probleme în zona tălpilor sau picioarelor.

Medicul tău îți va explică în detaliu care sunt lucrurile pe care ai voie și nu ai voie să le faci când vine vorba despre îngrijirea picioarelor.

Ce complicații pot să apară din cauza diabetului, la nivelul picioarelor

Neuropatie diabetică - tulburarea nervilor periferici din cauza diabetului poate slabi capacitatea pacientului de a simți durerea, căldură și frigul. Pierderea acestor senzații înseamnă, de cele mai multe ori, că este posibil că pacientul să nu simtă o rana sau o leziune apărută la picior. Este posibil că acesta să nu observe o leziune până când pielea se crapă și se infectează.

Modificări ale pielii - Diabetul poate cauza unele modificări la nivelul pielii din zona picioarelor. Uneori, pielea se usucă foarte rău, este posibil că pielea să se exfolieze și să se crape. Terminațiile nervoase care controlează sebumul și umezeală din zona picioarelor nu mai funcționează.

Călușuri și bătături - Călușurile apar mai adesea și se formează mai rapid pe picioarele pacienților cu diabet. Când călușurile capătă dimensiuni prea mari, pacientul va avea nevoie de branturi și de încălțăminte specială.

Ulcerații la picioare - Ulcerațiile apar cel mai adesea în talpa ori în zona degetului mare de la picior. Chiar dacă unele ulcerații nu te dor, nu le ignoră: fiecare ulcer apărut ar trebui examinat de medicul tău specialist imediat. Dacă neglijezi ulcerațiile, pot să apară infecții, iar acestea pot duce la amputarea membrului inferior.

Circulația deficitară a sângelui - Din cauza că sângele nu mai circulă în mod optim, piciorul unei persoane cu diabet nu mai poate să lupte contra infecțiilor și rănile din această zona nu se mai pot vindecă la fel de repede. Diabetul este o boală care face că vasele de sânge din picioare și labele picioarelor să se îngusteze și să se întărească. Dacă vrei să previi problemele din sfera sistemului circulator, renunta la fumat, pentru că acest viciu face că arterele să devină rigide.

Amputare - Pacienții cu diabet au un risc mai mare de a suferi o intervenție de amputare a unui membru, în comparație cu alți oameni. Cauza este că aceșți pacienți au boală arterială periferică, cea care reduce fluxul de sânge către picioare și tălpi. Din cauza problemelor declanșate de complicațiile diabetului, pot să apară mult mai ușor ulcerații și infecții, care pot duce la amputare.

Îngrijirea zilnică a picioarelor

Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta. Încearcă să le respecți în fiecare zi, pentru a-ți îngriji picioarele și pentru a le feri de complicațiile diabetului:

Inspectează-ți picioarele, labele picioarelor și unghiile, călcâiele și zona dintre degete.

Spală-ți picioarele în fiecare zi, cu apă caldă și un săpun cu acțiune blanda.

Usucă-ți bine picioarele - folosește un prosop și usucă-le prin tamponare, asigurându-te că nu mai sunt deloc ude.

Hidratează pielea uscată - Dacă pielea de pe picioare se simte uscată, folosește o loțiune sau un ulei, la recomandarea medicului tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
352410482840
5/49
21246111913
joker
36197331516