REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

De ce femeile simt frigul mai mult decât bărbații

De ce femeile simt frigul mai mult decât bărbații

Replica API 15 iunie 2022 | 00:00 666

Cercetările arată în mod constant că femeile preferă o temperatură mai ridicată decât bărbații. Dar există oare vreo dovadă științifică care să susțină credința larg răspândită că femeile „simt frigul” mai mult decât bărbații?

La aproximativ aceeași greutate corporală, femeile au tendința de a avea mai puțini mușchi pentru a genera căldură, transmite descopera.ro, citată de stiripesurse.ro.

De asemenea, femeile au mai multă grăsime între piele și mușchi, astfel încât pielea se simte mai rece, deoarece este puțin mai departe de vasele de sânge, notează un studiu publicat în Nature.

De asemenea, femeile tind să aibă o rată metabolică mai mică decât bărbații, ceea ce reduce capacitatea de producere a căldurii în timpul expunerii la frig, ceea ce face ca femeile să fie mai predispuse la senzația de frig atunci când temperatura scade.

Hormonii estrogen și progesteron, care se găsesc în cantități mari la femei, contribuie la temperatura centrală a corpului și a pielii.

Mâinile, picioarele și urechile femeilor, cu trei grade mai reci decât ale bărbaților

Estrogenul dilată vasele de sânge de la nivelul extremităților. Acest lucru înseamnă că se poate pierde mai multă căldură în aerul înconjurător.

Iar progesteronul poate face ca vasele de la nivelul pielii să se strângă, ceea ce înseamnă că va curge mai puțin sânge în unele zone pentru a menține organele interne mai calde, lăsând femeile să se simtă mai reci.

Acest echilibru hormonal se schimbă pe parcursul lunii, alături de ciclul menstrual.

De asemenea, hormonii fac ca mâinile, picioarele și urechile femeilor să rămână cu aproximativ trei grade Celsius mai reci decât ale bărbaților.

Temperatura centrală a corpului este cea mai ridicată în săptămâna de după ovulație, deoarece nivelul de progesteron crește.

Acest lucru înseamnă că, în această perioadă, femeile pot fi deosebit de sensibile la temperaturile mai scăzute.

Se aplică această diferență și în rândul animalelor?

Deși mâinile și picioarele sunt mai reci, femeile au o temperatură centrală medie mai caldă decât bărbații.

Aceasta este probabil sursa zicalei „mâini reci, inimă caldă”.

În plus, și studiile efectuate pe multe specii de păsări și mamifere raportează că masculii se adună de obicei în zone mai răcoroase, unde există umbră, în timp ce femelele și puii rămân în medii mai calde, unde există lumină solară.

Liliecii masculi preferă să se odihnească în vârfurile înalte și răcoroase ale munților, în timp ce femelele rămân în văile mai calde, scrie Science Alert.

Este posibil ca femelele de mamifere să fi dezvoltat o preferință pentru climatele mai calde pentru a le încuraja să se odihnească alături de puii lor în timpul etapelor în care aceștia nu își pot regla propria temperatură corporală.

Astfel, diferența dintre mecanismele de detectare a căldurii poate oferi un avantaj evolutiv, notează Charlotte Phelps, doctorandă la Bond University și Christian Moro, profesor de știință și medicină la aceeași universitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar alea cu vaginul rece ?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218