REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce insistă MAMAIA SA ca Vila REGALĂ să rămână la asociatul lui Dorin COCOŞ!

De ce insistă MAMAIA SA ca Vila REGALĂ să rămână la asociatul lui Dorin COCOŞ!

Replica API 30 noiembrie 2020 | 13:05 5677

SC Mamaia SA încearcă blocarea recuperării, de către Stat, a Palatului Regal din Mamaia, sau a Castelului Regal, așa cum este cunoscut. Judecătorii au constatat, pe fond, că vânzarea a fost ilegală, pronunțându-se în acest sens luna iulie. Iată că şi la recurs, magistraţii au decis, pe 25 noiembrie, că SC Light System SRL a fost „cadorisită” ilegal, aşa că imobilul trebuie să revină statului. Ce-i drept, nici această nu e definitivă, cel mai probabil urmând ca speţa să ajungă la Curtea Supremă. Însă, este important faptul că ne apropiem cu paşi repezi de reucuperarea simbolului.

Pe 17 septembrie 2018, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 privin Castelul Regal din Mamaia. Ministerul Culturii și Identității Naționale a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC LIGHT SYSTEM SRL si SC MAMAIA SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român. Vânzătoarea, Mamaia SA, societatea Ministerului Turismului, condusă la acea vreme de Victor Lucian Dan, nu a înştiinţat Ministerul Culturii în momentul vânzării monumentului istoric, pas obligatoriu într-o astfel de tranzacţie cu imobile clasate.

În 2018, ministerul a demarat procedura de recuperare a clădirii. “Este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, spunea, în 2018, ministrul Culturii de la acea vreme, Valer-Daniel Breaz.

Vândute la preţ derizoriu

Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, în perioada 2013-2014, unei firme. DNA arată că, în octombrie 2004, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a vândut la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a terenului în suprafaţă de 15.465,91 m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă și în acel an se vindea cu 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabilită la 1.104.884,16 euro.

Castelul se află în stare avansată de degradare

Orice constănțean cunoaște Castelul Regal din Stațiunea Mamaia. Acesta a fost construit în 1923, având o arhitectură specific mediteraneană, devenind reședința de vară a reginei Maria. Din păcate, acum castelul se află într-o stare avansată de degradare. Imobilul şi terenul au ajuns şi în atenţia procurorilor şi, ulterior, a magistraţilor, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedările.

Firma SC Light System SRL a fost înființată în anul 2001. În 2003, şi-a schimbat sediul social de pe Bulevardul Magheru nr. 7, la Palatul Reginei Maria din Mamaia. Unul dintre noii asociați este Radoway Limited, o societate cu sediul social în Cipru, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, aceeași firmă prin care a tranzacționat postul de televiziune Realitatea TV, scria presa central. Printre asociați mai apăreau Marius Constantin Cotruța, iar administratorul firmei și persoana împuternicită din punct de vedere juridic a fost Teodor Cezar Camențu. Înprezent, acţionar majoritar este Adrian Petrache, unul dintre cei mai controversaţi afacerişti români și un apropiat atât al grupului Elena Udrea- Dorin Cocoş, cât şi al fostului premier Adrian Năstase. Radoway Limited a rămas cu un procent de 1 %. Adrian Ionel Petrache este ascoiat cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, în mai multe firme ca Dalli Exim, Telemedica SA, Centrul de Asistență Medicală SA, CTFM, Casa de Pensii Private Concordia Română, Trei Cocoși-Complex Internațional, Dalli Internațional SRL. SC Light Systems. Este administrată de Ulrich Alin Gabriel, un alt partener de afaceri cu Cocoș. Anul trecut, firma a avut 0 angajați, iar profitul a fost în scădere.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Makidonii astepta ! Construiesc pentru oi ceva
3
0
Terenul nu a fost vandut la pret derizoriu, din cate stiu castelul e pe lista de patrimoniu a min culturii. Deci pe terenul ala nu se va construi niciodata nimic, e interdictie totala prin lege. Terenul ala n are de fapt nicio valoare. Dar ce pretentii ai de la un ziarist....e prea fina situatia ca sa poata informa obiectiv cititorii
2
0
Cum poate fi scoasa la vanzare o cladire de patrimoniu? Si nu una oarecare, ci vila Reginei Maria? Cum a fost vanduta Casa cu lei din Constanta, alta cladire de patrimoniu? Cu aceste vanzari frauduloase putem masura nivelul de mafiotizare ale structurilor statului. Toti cei implicati in vanzare care au incalcat legea ar trebuie sa primeasca maximul de pedeapsa! Iar toate aceste afacaer ar trebui laute la bani amrunti de DNA pt verificarea legalitatii lor.
6
0
DNA -ule hai la treaba !
9
0
Litoral RV continua sa fie de toata batjocura. S-a inundat de pesedei de toate felurile spre bucuria patronului Murad care a reusit astfel sa isi dea arama pe fata. Mitocanul caraghios e vedeta desi nu se uita nimeni la prostiile lui. Oare cine conduce postul asta si de unde are bani de aruncat?!
15
0
Mazare a vandut tot orasu cand nu a mai avut ce vinde a vandut si castelu foame dupa bani la el si la partid dadea bani si la psd .poporu zice sa nu mai iasa din puscarie
10
2
dar de ce nu este restituita proprietarului de drept? dupa 1947 a fost confiscata
7
1
In ce tara traim noi cu niste borfasi ajunsi la putere sa se capatuiasca si care au scos tara la mezat pe 30 de arginti.
15
1
A.N.I de unde au banii, de unde, din salarii, din munca??????
9
0
Se pune si virgula in comentariul tau, intre cuvintele "intrebarii" si "repetentilor". Mai gramatica.
8
6
La sfarsitul acestui titlu se pune semnul intrebarii repetentilor
7
3
Constata ca a fost luat cu ,,japca",de Udrea si al ei Cocos sau nu pot justifica provenienta baniilor ,la fel cu toti ,,marii ", miliardari de carton si toate clanurile tiganesti de la timisoara .
20
2
Dan lucian a fost pus in functie de cocos Normal ca i a vandut vila... dar Vlad??
13
0
Unii trebuie sa dea spagile inapoi ,de asta insista! Credeti ca s-a vandut la pretul din acte? Nu fiti copii,s-au dat bani ,,pe sub masa" !
22
1
dorin cocos e asociat cu traian basina, amandoi securisti.
17
0
Lucian Dan a stors toti banii din mamaia s.a. , le a dat si terenul moca la dispozitie in mamaia sa fac club bamboo si multe alte furaciuni , daca directorasul de hotel Dobre de la hotel Mamaia si a tras ditamai vila in Faleza Nord pe malul marii .....cu ce si cum DNA sigur stie dar uite ca umbla inca liberi lichelele astea doua.
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367