REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De ce merită Delta Dunării să fie destinaţia de DIAMANT a Dobrogei. Vezi VIDEO!

De ce merită Delta Dunării să fie destinaţia de DIAMANT a Dobrogei. Vezi VIDEO!

Replica API 24 aprilie 2017 | 02:47 662

Delta Dunării (3446 kmp), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Un ţinut exotic, unde poţi vedea peste 1830 de specii de copaci şi plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluşte, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări şi 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice şi monumente ale naturii.

Şi să nu uităm că în apele sale trăiesc 133 de specii de peşti, ce constituie o sursă importantă de hrană pentru păsări şi mamifere acvatice, precum şi o importantă resursă ştiinţifică şi economică. Aici vei avea ocazia să întâlneşti la un loc toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, ce se reflectă în medii de viaţă multiple: vegetaţia plutitoare submersă, vegetaţia riverană ce se formează pe marginea inundabilă a bălţilor şi lacurilor, vegetaţia de pajişti a grindurilor marine, vegetaţia zonelor de sărături şi a zonelor cu apă temporară.

Dacă mergi prin luna aprilie și ai ghinionul să nimerești o zi cu ploaie, trebuie să fii tare de inimă atunci când mergi cu șalupele rapide. Dacă vremea este neprietenoasă, plimbarea cu șalupa se transformă într-o veritabilă aventură din care te vei ruga să ieși cu bine. Însă, dacă soarele este de partea voastră, plimbarea de 50 de minute va fi o oază de relaxare. Am spus 50 de minute pentru că aceasta este distanța de la pontonul din Murighiol și până la Crișan.

În localitatea Crișan există mai multe pensiuni și hoteluri, însă de departe cel mai primitor este Complexul Sunrise. Este o unitate de cazare unde veți beneficia de toate facilitățile. Camere spațiose și bine îngrijite, sală de biliard, două restaurante, sală de fitness, piscină, loc special amenajat pentru pescuit și bărci puse la dispoziția turiștilor. În spatele complexului te afli exact în inima deltei, un loc plin de verdeață. Dacă te cazezi în Deltă, înseamnă că ești un iubitor al peștelui. Asta pentru că, în afară de micul de jun, veți gusta doar bunătăți din pește.

Dacă nu ești un mare mâncător de pește nu ai ce să faci și începi să guști și tu din bunătățile pregătite de gospodinele din Crișan și Mila 23. Când spunem bunătăți, o spunem cu toată convingerea, deoarece totul este ca la carte. În Deltă oamenii gătesc cu pește zilnic, astfel au ajuns să facă minunăţii precum chifteluțe din pește, budincă de pește, zacuscă de pește, pește la proțap și multe altele.

Delta Dunării este de departe una dintre cele mai frumoase destinații ale României. Din septembrie 1990, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă, fiind inclusă între cele peste 600 astfel de zone dar situându-se printre cele mai întinse dintre acestea.

Valoarea de patrimoniu natural universal al Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării a fost recunoscută, în decembrie 1990 prin includerea a peste jumatate din suprafaţa acesteia, în Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural. Elaborată de Comitetul Patrimoniului Mondial în baza Convenţiei privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural adoptată de Statele Membre UNESCO, în 1972, această acţiune are rolul de a proteja împotriva activităţilor umane cu efecte distructive zonele a căror valoare este importantă atât pentru fiecare ţară cât şi pentru întreaga umanitate.

Mihaela UNGUREANU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614