REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce nu funcţionează 112 la Constanţa? Pentru că Ambulanţa şi pompierii se joacă de-a şoarecele şi pisica din 2013

De ce nu funcţionează 112 la Constanţa? Pentru că Ambulanţa şi pompierii se joacă de-a şoarecele şi pisica din 2013

Replica API 19 octombrie 2015 | 23:10 398

Arafat: Unii nu vor să colaboreze cu alţii; se aud dar nu se văd

Arafat: Unii nu vor să colaboreze cu alţii; se aud dar nu se văd

Judeţul Constanţa nu dispune de un dispecerat integrat pentru preluarea apelurilor prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. De ani buni Serviciul Judeţean pentru Ambulanţă (SAJ) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea preferă jocul de-a şoarecele şi pisica, cel puţin asta dă de înţeles şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat.

Oficialul MAI a declarat sâmbătă, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar Târgu Mureş, că în aproape toate judeţele din ţară s-a reuşit aducerea ambulanţei şi pompierilor într-un dispecerat integrat, dar la Bucureşti şi Constanţa cele două instituţii nu vor să colaboreze. Arafat a mai spus în cadrul dezbaterii despre sistemul de urgenţă, că aducerea celor două instituţii în acelaşi dispecerat este un pas major, iar acolo unde există colaborare lucrurile stau foarte bine.

„În ţară am ajuns la un pas major înainte: am reuşit să aducem ambulanţa şi pompierii în acelaşi dispecerat în ultimii doi ani, mai avem două de “cucerit” Constanţa şi Bucureşti. Dar încă ne mai luptăm cu mentalităţile. Sunt diferite modele cum s-a organizat activitatea, mie îmi place modelul, dar în continuare unii nu vor să colaboreze cu alţii. Şi aici stau spate în spate ca să nu se vadă între ei, eventual se aud, dar nu se văd. În alte judeţe s-au organizat chiar mult mai bine şi stau faţă în faţă şi lucrează.

Dacă cel de la ambulanţă e ocupat, pompierul vorbeşte pe staţie şi îl ajută”, a afirmat Arafat. El a precizat că pentru eficientizarea activităţii dispeceratelor s-a impus organizarea de cursuri, astfel încât să se ajungă la abordarea integrată a urgenţelor. „Acum am început o serie de cursuri de dispecerizare integrată, care vor atinge tot personalul care lucrează în ambulanţă şi la pompieri, pentru o dispecerizare integrată a urgenţelor”, a precizat dr. Raed Arafat.

Iată ce spun medicii şi pompierii din Constanţa

Reprezentanţii Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au recunoscut în mod oficial că au existat discuţii în acest sens în urmă cu o săptămână şi nu ar fi refuzat nici o instituţie să colaboreze. Însă, nu se ştie clar unde va funcţiona dispeceratul integrat şi nici când va deveni funcţional. „Urmează să se formeze dispeceratul. N-a refuzat nimeni să se integreze. S-a discutat în urmă cu o săptămână şi urmează să se integreze, să fie format dispeceratul. Se lucrează la acel spaţiu unde va fi dispeceratul. Nu va fi la noi. S-ar putea să fie la pompieri, pe Mircea cel Bătrân. Aflaţi de la ISU. De ei depinde”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Constanţa.

„Se lucrează pentru un dispecerat integrat, dar nu aş putea să vă dau mai multe amănunte în momentul de faţă”, a declarat Anca Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Cât de benefic ar fi dispeceratul integrat pentru judeţul Constanţa? „Vă daţi seama că va fi benefic pentru toată lumea. La Dispeceratul integrat vor funcţiona cei de la Ambulanţă, SMURD, Poliţie. Absolut toate armele şi structurile vor fi sub acelaşi acoperiş, în acelaşi dispecerat, pentru preluarea apelurilor prin 112. Din ceea ce ştiu eu. Oricum şi acum se deplasează la solicitări o echipă mixtă formată din pompieri, medici de la Ambulanţă şi Poliţie. Nu am văzut declaraţiile dânsului şi nu aş putea să-l contrazic pe domnul Arafat.

Nu aş putea să-l contrazic sub nici o formă. Este secretar de stat şi ştie mult mai bine ce este la nivel de judeţ”, a conchis purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. De precizat faptul că în 2013, în momentul când s-a discutat la Bucureşti despre dispeceratul integrat, mai multe judeţe s-ar fi opus proiectului, printre care şi Constanţa. Discuţia s-ar fi purtat cu reprezentanţii Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre, acolo unde dr. Raed Arafat este preşedinte. „Dispeceratul integrat înseamnă să fie un dispecerat comun şi pentru Ambulanţă, dar şi pentru ISU. Adică să nu mai aibă Ambulanţa dispeceratul ei şi ISU la fel. Să fie un singur disperat comun pentru amândouă.

În multe judeţe s-a discutat la care dintre cele două instituţii să fie dispeceratul. Să vină ISU la Ambulanţă sau Ambulanţa la ISU? Este o joacă de-a şoarecele şi pisica între ISU şi Ambulanţă şi ştiu că în unele judeţe nu s-a ajuns la nici un consens. Discuţia când s-a iniţiat procedura a avut loc în 2013. La momentul respectiv unii dădeau vina pe alţii. La sosirea în Constanţa, dr. Vasile Popescu ar fi spus că nu merge la ISU. Proiectul a rămas ca în gară.

Dispeceratul integrat este gestionat de către MAI. În cazul în care ISU va găzdui dispeceratul integrat cel de la Ambulanţă se desfiinţează şi va deveni un fel de “voce unică” să zicem aşa. Orgoliile sunt orgolii şi nu ştim dacă în acest an se va putea concretiza acest proiect benefic pentru Constanţa”, susţin sursele noastre. Menţionăm faptul că managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, dr. Vasile Popescu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367