REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

De ce nu mai miros brazii de Crăciun a brazi? Ce spun experţii Romsilva

De ce nu mai miros brazii de Crăciun a brazi? Ce spun experţii Romsilva

Replica API 7 decembrie 2016 | 00:00 3632

O „chichiţă” de sezon

O „chichiţă” de sezon

În luna decembrie, când încep cumpărăturile specifice sezonului, constănţenii se întreabă acelaşi lucru: cumpărăm un brad natural sau un brad artificial? Întotdeauna au existat opinii diferite cu privire la ce gen de brad este mai bun pentru casă, pentru mediul înconjurător şi pentru oameni, în general. Adevărul este că atât brazii artificiali, cât şi cei naturali au avantajele lor, dar şi aspecte negative care să îţi influenţeze decizia. În ultimul timp brazii artificiali au câştigat teren în faţa celor naturali, poate şi din motivul mirosului. Brazii naturili care se vând în hipermarketurile şi în pieţele constănţene, nu mai au nici un pic de miros, iar cauza principală este că cei mai mulţi dintre ei vin din export.

În urmă cu câteva zeci de ani, singură opţiune era tăierea unui brad natural şi împodobirea lui în sufragerie, însă lucrurile s-au modificat odată cu apariţia brazilor artificiali. Această schimbare a fost adusă acum aproape 100 de ani de o companie americană. Și cum acum avem de unde alege, constănțenii au decis să opteze pentru bradul artificial. „Mi se pare mult mai practic să îți cumperi un brad artificial. Nu se usucă, nu îi cad crengile și nu face mizerie. Este o investiție și la bani. Nu mai stai să cumperi brad în fiecare an”, a declarat Marian. T. De aceeași părere este și Cristina care susține că are brad artificial de peste 10 ani.

„Este mult mai bine cu un brad artificial. Când erau copiii mai mici cumpăram într-adevăr brad natural, însă cu mari eforturi pentru că mereu erau scumpi și în plus de asta nici nu mai aveau miros”, a spus Cristina. Faptul că brazii nu mai au nici un miros a fost sesizat și de Andrei. „Înainte cumpăram doar brad natural, dar de vreo doi ani brazii nu mai miros deloc. Așa că mi-am cumpărat un brad artificial și înainte de Crăciun îmi cumpăr câteva crenguțe de brad natural românesc. Știu că bradul de la noi din țară mirose frumos”, a afirmat Andrei. Cu toate acestea există și constănțeni care rămân fideli bradului natural. „Nu am avut niciodată brad artificial. Știu că cei naturali sunt mai scumpi, dar nu renunț la el. Este o tradiție de familie la noi”, a afirmat Irina.

Iată ce spun reprezentanții Romsilva

În ultimul timp în România, în speță și în Constanța brazii naturali și-au pierdut farmecul. Asta se datorează și faptului că nu mai au nici un miros, iar lumea optează pentru brazii artificiali. „Mare parte din brazii naturali care se găsesc în piețe și în supermarcheturi nu sunt românești. Sunt aduși din Olanda, Danemarca sau Norvegia. De asemenea, aceștia sunt și mai ieftini ca cei românești, însă brazii din România nu și-au pierdut mirosul. Cred că brazii care vin din export nu mai au miros deoarece, în țările nordice totul este mecanizat și împachetat din timp, astfel mirosul se pierde”, a declarat pentru „Replica” un expert de la Romsilava.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am remarcat si eu ca nu mai miroase casa a brad. Totusi prefer bradul natural desi asta inseamna sa omori un brad. Asa e omul, omoara natura pentru placerea lui!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218