REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce nu ne vindecăm niciodată şi nu ne salvează nici mama tururilor de scrutin

De ce nu ne vindecăm niciodată şi nu ne salvează nici mama tururilor de scrutin

Replica API 1 noiembrie 2014 | 12:28 854

Joi, 30 octombrie, 2014. Trei vagoane ale trenului InterRegio Bucureşti-Timişoara au deraiat în apropiere de Băile Herculane. Nici unul dintre cei 200 de pasageri nu a fost rănit. Nimeni nu a murit, slavă Domnului. Dar, veştile bune se opresc aici. Artista Lia Lungu, interpretă de folclor tradiţional, stabilită în Statele Unite de peste 20 de ani, se afla în tren. Mărturia sa: “Femei cu mâinile însângerate trăgeau de rugi ca să poată scăpa, crezând că trenul va lua foc. Au venit apoi autobuze şi taximetrişti care ne cereau bani să ne ia din câmp. Nu poţi să fii un corb care te uiţi la un cadavru!”

Ba da! Poţi să fii! În urmă cu câteva luni, un, să-l numim cetăţean, privea cu satisfacţie la demolarea casei propriilor săi nepoţi, pentru care au muncit timp de 14 ani, pentru că el are “aprobarea executorului judecătoresc”. Nimic nu l-a oprit din demers, nici măcar lacrimile minorului care îşi ţinea în braţe tatăl căzut la pământ. Între timp, noi ne îngrijorăm că de ce candidaţii la prezidenţiale nu s-au deranjat să-şi mişte fundurile la dezbaterile electorale televizate. Ne întrebăm: pentru cine?

Nu numai că aceşti 14 zâmbăreţi în faţa camerelor foto nu au soluţii, dar chiar dacă le-ar avea, n-ar fi utile nimănui. Nici un candidat nu poate prezenta soluţii pentru criza morală în care ne scăldăm. Nici un candidat nu poate oferi cei şapte ani de acasă şi nici un candidat nu poate şterge răutatea din noi.

Formăm ţara deştepţilor şi egoiştilor fără egal, nimeni nu e mai presus ca “deşteptul de român”, isteţ, descurcăreţ şi priceput la toate. Nicolae Iorga spunea că “dacă ataci replica unui prost, riști să te trezești cu tot prostul în discuție”. Vorbe mai actuale ca niciodată. Astăzi, suntem ţara părerologilor de serviciu. Orice prost are o părere, care nu trebuie criticată, ci respectată cu sfinţenie, oricât de cretină ar fi. Soluţii, nu avem. Păreri, cu nemiluita.

Ne aducem aminte de accidentul din Muntenegru? În sărăcia lor, muntenegrenii au sărit, cu mic cu mare, inclusiv un primar care trecea întâmplător prin zonă. Nouă ne cad avioanele prin munţi şi nu le găsim nici cu NASA sau avem taximetrişti ca la Băile Herculane. Asta nu ţine de nici o sărăcie, ci de o iremediabilă prostie, ca parte a neputinţei generale de a stopa acest proces autodistructiv. Noapte bună, România şi nu uita să mergi la vot!

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367