REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De ce nu pot intra în legalitate mopediştii

De ce nu pot intra în legalitate mopediştii

Replica API 26 februarie 2013 | 00:00 226

După lege, normele de aplicare vin la Sfântu'-aşteaptă

După lege, normele de aplicare vin la Sfântu'-aşteaptă

În România, întâi vin legile şi, după o luuungă aşteptare, apar şi normele de aplicare. Este un lucru valabil şi în cazul modificărilor aduse Codului Rutier, prin care s-a stabilit, printre altele, şi obligativitatea de a avea permis pentru a putea conduce un moped.

Dacă până pe data de 19 ianuarie a.c. putea conduce un moped oricine, indiferent dacă are sau nu permis, acum acest lucru nu mai este posibil. Este obligatoriu să deţii permis AM (special pentru moped) sau alte categorii de premise pentru a nu intra în vizorul legii. De la începutul anului şi până în prezent, au fost întocmite deja mai multe dosare penale pe numele unor constănţeni care au ignorat noile reglementări. Pe de altă parte, cei care vor să urmeze cursurile şi să obţină permis, nu au cum! Permisele de conducere AM nu pot fi obţinute momentan întrucât şcolile de şoferi nu au fost autorizate în acest sens. De ce? Pentru că nu au fost emise normele metodologice de aplicare a legii privind circulaţia pe drumurile publice prevăzute în noul Cod Rutier, elaborate de Ministerul Transporturilor, în baza cărora Autoritatea Rutieră Română (ARR) va putea aviza şcolile de şoferi. Însă, speră instructorii auto din Constanţa, lucrurile se vor rezolva în cel mult câteva săptămâni. "În momentul de faţă nu se pot lua ore şi nici nu se poate da examen pentru permis pentru că nu au ieşit normele, regulamentul. Se aşteaptă ordinul de ministru, după care şcolile de şoferi trebuie să-şi ia mopede, să se autorizeze la ARR, şi după aceea totul intră în normal. Numai că acum, văd că le dă voie celor care au avut până pe 19 ianuarie adeverinţă de moped, să nu mai facă şcoala, doar să dea examenul. Aşa apare ca modificare, să vedem dacă aceasta rămâne varianta finală. Chiar şi în situaţia celor ce au deţinut adeverinţă, momentan nu pot da examen, până nu se autorizează şcolile. A fost o comisie pe această temă la Bucureşti şi sperăm ca săptămâna viitoare să fie emis ordinul de ministru. Cred că în câteva săptămâni se vor putea da aceste examene", a declarat, pentru "Replica", Costel Dobrilă, administratorul Şcolii de Şoferi Autoeuxin din Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614