REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DE CE NU RECLAMĂ OAMENII că MEDICII IAU ȘPAGĂ? Video

DE CE NU RECLAMĂ OAMENII că MEDICII IAU ȘPAGĂ? Video

Replica API 5 noiembrie 2021 | 23:26 4473

Medicul din Brașov, care a fost prins de oamenii legii în timp ce lua 8.000 de lei mită pentru o operaţie, a provocat adevărate polemici împărțind lumea în două tabere. În primul rând îi avem pe cei care felicită inițiativa lui Marian Godină, cel de la care a pornit toată tevatura, iar în al doilea rând îi avem pe cei care contestă atitudinea polițistului, invocând numărul și așa mic de specialiști din țara noastră. Odată cu acest caz de la Brașov, pare că s-a deschis o adevărată cutie a Pandorei, chiar dacă problema corupției în România este una veche, cumva oamenii, implicit din Constanța, au tendința să se lase „înduioșați” când vine vorba de medici, deși corupția există în aproape toate categoriile profesionale. Și nu este un subiect tabu, procurorii confirmând acest aspect.

Dacă e să ținem cont de faptul că acest caz a luat amploare in mediul virtual, pe pagina de Facebook a polițistului Marian Godină, acolo unde acesta a este urmărit de peste jumătate de milion de români, nu e de mirare că lumea a luat atitudine împărțindu-se în două tabere. Printre sutele de comentarii aparute la postare, în unele dintre ele polițistul blogger fiind numit „erou” sau primind aprecieri pentru perspicacitatea de care a dat dovadă, au apărut și multe mesaje care condamnă atitudinea polițistului, reproșandu-i acestuia că nevoia de medici este mai mare decât gravitatea faptei în sine, alții invocând salariile mici comparativ cu cele din Occident, în încercarea de a-i găsi o scuză medicului.

Nemulțumiți de corupție, dar dornici s-o încurajeze

Problema corupției a fost dezbatută și pe plan local, la Constanța, în urmă cu puțin timp, când am avut ocazia sa-l avem în cadrul unui interviu pe prim procurorul Viorel Teliceanu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care s-a arătat nemulțumit de faptul că românii au tendința să reclame mai mult cazurile în care polițiștii solicită șpagă iar cazurile similare din restul categoriilor socio-profesionale sunt neglijate dintr-o oarecare mulțumire.

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”Să știți că cetățenii, deși sunt nemulțumiți de faptul că există o corupție endemică în România, nu dau fuga să sesizeze organele de anchetă, Poliție, Parchet. Adică nu am văzut o apetență a cetățenilor de a sesiza astfel de fapte. Sigur, fapte serioase, fapte concrete. Și atunci, cam singurele dosare sunt acelea în care informațiile sunt obținute cumva în mod proactiv de către polițiști sau de către procurori. În principiu, dosarele de corupție au vizat polițiști (la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța – n.r.), dar vă spun la modul cel mai sincer, eu sunt cumva nemulțumit, pentru că nu mi se pare, după câte cunosc eu societatea românească, că agenții de poliție reprezintă cea mai coruptă categorie socio-profesională. Fapte relativ mărunte, câte o luare de mită de 800 de lei, de 900 de lei... Adică nu pot să spun că reprezintă adevărata corupție din societatea românească. Nu aș vrea să împart aceste categorii profesionale între corupți și necorupți, dar cred că, și în Constanța, sunt categorii unde corupția este mult mai profundă, sumele sunt mult mai mari, dar, cu toate acestea, din păcate, oamenii nu vin să sesizeze. De ce? Pentru că lumea este mulțumită. Și dau un exemplu aleatoriu: vine un control la un agent economic, primul impuls este să dea banii organului de control. Toată lumea e mulțumită: agentul economic că nu plătește amenzi foarte mari, funcționarul public mulțumit și el că și-a luat banii, și atunci nu mai are nimeni interes să reclame”, a spus, într-un interviu acordat cotidianului Replica, prim procurorul Viorel Teliceanu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Video:

G.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deaore e spera ca sa.i vindece.din pacate multi sint pacalici,iau spaga si.i omoara cu zile. din nestiinta!
2
0
eu zic sa reduceti salariile uriase ale medicilor care ajung si la 45.000 lei pe luna la stat, la vreo 5.000 lei, cred ca e suficient in conditiile in care au si cabinet si lucreaza si la privat.Apropo, ce se mai aude cu legea ori la stat ori la privat?
8
3
Pai daca nu dai spaga astepti pe la usa doctorului pana mori.
7
1
Spaga e in floare, de la politie, la registrul auto, la doctor, la primarii, PESTE TOOOT, dar se fac ca nu vad
11
0
dar daca dai ca asa vrei tu care e problema? La restaurant pe chelner nu il aresteaza nimeni, shaa e la ea acasa, la biserica la fel, bine, acolo e grav ca iti cere pe fata, nu ajungi in pamant fara sa dai darul hienelor, asa, mai bine dai la ala care iti incearca sa te salveze
4
2
e advarat k se ya spaga la greu dar sunt si medici onesti, cam 15 la suta, evaziunea fiscala la medici si notari,avocati e foarte mare, e adevarat, dar statul nu vrea sai prinda , nu e ca in UK, unde si o basina e impozitata .., mai e mult sa schimbam ,aceast, Obicei, si sa pedepsim acesti medici jafuri de oameni
6
3
Pentru ca au fost reclamati uni medici au fost si prinsi dar nu a ajuns nici un doctor la puscarie,oricum acum medici iau spaga legal pentru ca lucreaza si la stat si la clinicile private.
20
8
Cind anchetati pe cei care au defrisat via mihai viteazu din constanta 400 ha ,cind si cit mai dureaza?
20
0
Nu toti medicii iau spaga,dar sunt destui care cer,in conditiile in care li s-au marit salariile.Corect ar fi sa-si faca datoria fiecare si daca primesc ceva bine,daca nu iarasi bine!
29
2
Mare politist Godina asta. Atat de bun profesionist ca toti colegii lui il injurau!
9
29
Fara spaga iti recomand sa te vaccinezi ca sa te vindeci de orice. Cu spaga iti recomand tratament personalizat.
16
22
Din bun simt , fata de cei care nu- l au!
20
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218