REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

De ce primeşti amenzi în trafic şi nu avertismente? Iată ce spune Poliţia Rutieră

De ce primeşti amenzi în trafic şi nu avertismente? Iată ce spune Poliţia Rutieră

Replica API 4 martie 2015 | 00:00 1054

Diferenţa dintre avertisment, contravenţii şi infracţiuni

Diferenţa dintre avertisment, contravenţii şi infracţiuni

Mulţi şoferi, atunci când se aleg cu o amendă de circulaţie, întreabă de ce nu pot primi doar un avertisment. Care sunt diferenţele şi ce anume duce de la o simplă mustrare la golirea buzunarelor a fost explicat de către poliţiştii rutieri din Constanţa. Cât despre infracţiuni, aici se îngroaşă treaba întrucât şoferii se aleg şi cu pedepse penale.

Încă de la început trebuie menţionat faptul că orice încălcare a normelor juridice atrage răspunderea juridică a persoanei care a săvârşit-o, dar răspunderea diferă în funcţie de natura normei încălcate şi a pericolului social al faptei. Astfel, faptele se încadrează în trei categorii: infracţiuni, contravenţii şi abateri disciplinare. Dar, tot mai mulţi şoferi se întreabă de ce primesc amenzi şi nu avertismente.

“Cel care individualizează amenda care se aplică sau avertismentul este organul constatator, adică poliţistul rutier care depistează şoferul în trafic. Este specificat în Codul Rutier că individualizarea pedepsei se face în funcţie de traficul de pe artera pe care este depistat. Un lucru este să fii depistat pe bulevardul Tomis şi altul este să fii pe o străduţă lăturalnică. Un al doilea criteriu ar fi intensitatea traficului la momentul respectiv. Una este să fii depistat în plină zi, alta este să fii la ora 3 dimineaţa.

Comportamentul şoferului este un alt criteriu de care se ţine cont. Mai exact, dacă ai fost depistat la o oră de vârf, pe un drum intens circulat şi ai comis o abatere care a pus grav în pericol traficul rutier, cu siguranţi că nu te vei alege cu un avertisment”, au precizat poliţiştii rutieri. Mai departe, în măsura în care respectivul proces verbal este contestat, poliţistul rutier va fi chemat prin reprezentanţii sau consilierii juridici ai Serviciului Rutier şi ai IPJ Constanţa şi îşi va expune punctul de vedere, de ce a aplicat amendă în loc de avertisment.

În ceea ce priveşte amenzile contravenţionale, acestea se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului, care acum se ridică la 97,5 lei. Astfel, pentru vorbitul la telefon se aplică 2 sau 3 puncte amendă (195 – 292,5 lei), pentru nepurtarea centurii de siguranţă tot două sau trei puncte amendă, pentru depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei admise pe un anumit sector de drum se aplică 9-20 puncte amendă (877,5 - 1.950 de lei) şi sancţiunea complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Tot cu 9 – 20 de puncte amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile se vor alege şi şoferii prinşi băuţi la volan, dacă alcoolemia este sub nivelul de 0,80 mg/l alcool pur în sânge. Există şi sancţiunile contravenţionale complementare, care au ca scop înlăturarea unei stări de pericol si preîntâmpinarea savârsirii altor fapte interzise de lege şi se aplica prin acelasi proces-verbal. Aici poate fi vorba de puncte de penalizare, suspendarea permisului, confiscarea bunurilor destinate savârşirii contravenţiilor, imobilizarea vehiculului, radierea din oficiu a înmatricularii sau înregistrarii vehiculului etc.

Când săvârşeşti o infracţiune în trafic?

În ceea ce priveşte infracţiunile, aici intră şoferii care conduc fără permis sau cu permisul suspendat, şoferii prinşi la volanul autovehiculelor neînmatriculate ori cu numere false, şoferii care încredinţează autoturismul unei persoane care nu posedă permis sau se află sub influenţa băuturilor alcoolice ori droguri.

Tot infracţiune este şi dacă te afli la volanul unui autovehicul cu o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) sau dacă ai consumat droguri, părăsirea locului accidentului, îndeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea atribuţiilor de verificare tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, repararea autovehiculelor având urme de accident fără autorizaţia eliberată de Poliţie, refuzul de recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţă locului cât şi altele.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DE CURAND VENEAM DE LA TARA. AM DUS CEVA LA O BATRANA. PE DRUM CERBERUL DIN MOTRU IONETE MANCA-L-AR PENSIA SAU POPA. AVEAM 60 SI PUTIN PESTE. MI-A LUAT 150 DIN BANII MEI MUNCITI FARA URMA DE REGRET. NU A PUTUT DA UN AVERTISMENT PENTRU CA E RAU DIN NASTERE . MA ROG PENTRU EL LA BUNUL DUMNEZEU DE CATE ORI II AUD NUMELE.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218