REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De ce tace PNL Constanţa?

De ce tace PNL Constanţa?

Replica API 19 mai 2012 | 00:00 143

În ce lupte s-a băgat Huţucă: judeţul era să aibă alt prefect acum trei zile

În ce lupte s-a băgat Huţucă: judeţul era să aibă alt prefect acum trei zile

Duş rece pentru noul prefect al judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, şi implicit pentru liberali. Avansat duminica trecută pe funcţia de prefect, de la conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Huţucă este perceput ca un profesionist în meseria sa şi dădea mari speranţe unora că se va achita onorabil de noile sarcini atribuite de premierul României, Victor Ponta. "Asumat" de liberali, Huţucă a aflat, vineri, ce înseamnă forţa social-democrată. Premierul i-a avertizat, vineri, pe prefecţi că dacă vor fi influenţaţi politic în deciziile lor vor fi eliberaţi din funcţie. Unul dintre prefecţii la care Ponta s-a referit a fost chiar Huţucă.

Victor Ponta spus, într-o videoconferinţă cu autorităţile locale, că prefectul judeţului Constanţa a primit deja un "cartonaş galben", fără să prezinte însă detalii în acest sens. "Primul lucru pe care vreau să-l transmit prefecţilor, subprefecţilor şi celorlalţi şefi de structuri deconcentrate, fie că este vorba de cei ai Poliţiei şi Jandarmeriei, este că se supun legii şi nu primesc ordine de la niciun partid politic. Voi considera orice fel de act influenţat sau solicitat de către o forţă politică ca o încălcare a atribuţiilor dumneavoastră şi nu voi ezita nici o secundă să iau toate măsurile pe care legea mi le pune la dispoziţie. Vor fi situaţii, şi vă rog să le evitaţi pe cât posibil, în care o să trec direct la cartonaşul roşu, la înlocuirea din funcţie. Ieri, ca să nu încep direct cu cartonaş roşu, domnul prefectul de Constanţa aţi primit un cartonaş galben de la mine şi vă rog să aveţi grijă să nu-l primiţi şi pe al doilea. Toate acţiunile se fac conform legii, nu mă interesează ce vor partidele din judeţul Constanţa", a spus Ponta. Cât priveşte "cartonaşul galben", asupra căruia Ponta nu a dorit să ofere detalii, iată că lămuririle au venit, însă nu din partea liderilor PNL Constanţa, care au preferat să tacă, deşi, aşa cum arătam mai-sus, şi l-au "asumat" pe noul prefect. Ba chiar, la momentul învestiturii acestuia, au transmis şi un comunicat de presă, în care erau enumeraţi toţi liderii PNL Constanţa care au ţinut să participe la eveniment: preşedintele organizaţiei, deputatul George Dragomir, senatorul Puiu Haşotti şi aşa mai departe. Din câte se vede, premierul Victor Ponta e ţinut la guvernare de PNL, dar reciproca nu e valabilă atunci când vine vorba de o "biată" organizaţie liberală care se bucura că are... prefect!

Cum s-a ajuns la un deznodământ... "elegant"

Aşadar, recent învestit pe funcţie, Huţucă nu pare să fi întreprins ceva până acum, întrucât nu a avut timp, cu o excepţie: a atacat în contencios toate hotărârile adoptate de consilierii locali de la Mangalia în data de 27 aprilie. Între hotărâri, s-a numărat şi iniţiativa primarului PSD Claudiu Tusac, privind organizarea unui referendum, în ziua alegerilor, prin care populaţia va fi chestionată dacă doreşte sau nu rezilierea contractului cu firma de termoficare a municipiului. Este clar că populaţia asta doreşte, după o iarnă în care a răbdat frigul, iar un referendum nu înseamnă decât campanie electorală pentru Tusac şi cheltuirea unor bani. În fine, motivul pentru care prefectul atacase în contencios referendumul ţinea de legalitate, de lipsa unor documente care să însoţească acea hotărâre votată de consilierii locali. Gestul a inflamat spiritele pesediste, care au dat fuga la Bucureşti, pentru a cere rezolvarea situaţiei. Iar ea, după câte s-a văzut vineri, s-a rezolvat: premierul l-a "urecheat" pe Huţucă, iar câteva ore mai târziu Instituţia Prefectului a anunţat că renunţă la atacarea în contencios, întrucât Primăria Mangalia ar fi transmis documentele lipsă. Deci, nu mai exista temeiul atacului în contencios. Oricât de elegant ar fi vrut "părţile" să sune acest deznodământ, au existat şi liberali care au comentat (repetăm, nu liderul PNL Constanţa!): "Acum două zile, după atacul în contencios, s-a cerut schimbarea prefectului. Liderii de la judeţ ai PSD au susţinut că prefectul atacă hotărârea lui Tusac pentru a favoriza candidatul susţinut de PNL la Mangalia. Până la urmă, s-a ajuns la acest compromis, acela al renunţării la contencios". Ca încheiere, prezentăm şi punctul de vedere al prefectului judeţului Constanţa, referitor la "dojenirea" venită din partea lui Ponta: "Premierul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea de control şi de legalitate a actelor verificate la nivelul Prefecturii judeţului Constanţa. Nu deţinem date suplimentare, dar Instituţia Prefectului a demonstrat, până în prezent, că principiul legalităţii este respectat întocmai".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614