REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

De ce te simți tot timpul obosit: soluții și remedii

De ce te simți tot timpul obosit: soluții și remedii

Replica API 7 mai 2021 | 00:00 786

Ai zile în care te simți obosit tot timpul ori ai stări de somnolență și de oboseală mintală? Află are sunt cauzele stării de oboseală și ce poți face pentru a avea mai multă energie întreaga zi.

Sursă foto: Shutterstock

Iată câteva dintre posibilele explicații pentru momentele de oboseală, când te simți lipsit de energie, cât și ce poți face pentru a-ți recăpăta energia:

Lipsa somnului

Acesta este un motiv evident pentru care te simți tot timpul obosit, iar statisticile ne arată că mulți adulți au de suferit de pe urmă faptului că nu dorm suficiente ore.

Experții ne spun că persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani au nevoie de 7 ore de somn ori peste 7 ore, în fiecare noapte, pentru o stare optimă de sănătate. Dacă nu dormi suficient, așa cum recomandă specialiștii, acest lucru este asociat cu oboseală, cu performanțele slabe și cu un risc mai mare de accidente, scrie doc.ro.

O alimentație săracă în nutrienți

Cel mai simplu mod prin care poți alungă oboseală este să faci mici ajustări în dietă ta. Dacă adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată, se va schimbă și modul în care te simți.

Pentru a obține toți nutrienții de care ai nevoie și pentru a elimina oboseală, este vital să alegi o combinație optimă a grupurilor importante de alimente: fructe, legume, cereale integrale, proteine și produse lactate.

Stilul de viață sedentar

Când oboseală se instalează, răspunsul corect ar putea să îți pară unul simplu: să stai pe canapea și să te relaxezi, însă experții spun că activitatea fizică ar putea fi cel mai bun mod prin care te poți energiza și prin care poți alungă oboseală și somnolență.

Un studiu a scos la iveală că, în comparație cu statul degeaba, o singură sesiune de exerciții de intensitate moderată - cu durata de cel puțin 20 de minute - a ajutat la sporirea nivelului de energie.

Stresul

Multe situații din viață noastră pot fi o cauza a stresului: jobul, problemele financiare, problemele din relație, evenimentele majore ale vieții, iar lista surselor de stres continuă.

Stresul în exces, pe o perioada care se prelungește, poate cauza oboseală fizică și emoțională și poate duce la îmbolnăvire. Stresul este cel care îți face organismul să genereze mai multe substanțe ale răspunsului "lupta sau fugi", iar în anumite situații, cum ar fi când eșți la birou și nu poți nici să "lupți", nici să "fugi", substanțele chimice produse în corp pentru a te proteja nu pot fi consumate și, în timp, stresul îți va afecta sănătatea.

Afecțiuni medicale

Uneori, cauza pentru care te simți obosit tot timpul ar putea fi o afecțiune medicală încă nedepistata. Unele dintre cele mai frecvente boli care au oboseală pe lista simptomelor pot fi:

• anemia

• glanda tiroidă subactivă

• diabetul

• anxietatea

• depresia

• sindromul de oboseală cronică

• infecția de tract urinar

• intoleranță la un aliment

• o boală cardiovasculară

• sarcina

• carențele de vitamine și de minerale.

Iată o lista de recomandări (soluții) de care poți ține cont dacă eșți tot timpul obosit:

Menține un program constant de somn: mergi la culcare la aceeași ora, în fiecare noapte, și trezește-te la aceeași ora dimineață

Evita să dormi în timpul zilei, pentru că astfel se reduce numărul de ore de care ai nevoie în noaptea respectivă

Asigură-te că în dormitor este liniște, este întuneric și că temperatura este una optimă.

Limitează consumul de băuturi cu cofeină și nu bea astfel de produse după-amiază.

Evita fumatul și consumul de alcool înainte de culcare, pentru că aceste obiceiuri îți pot perturbă somnul.

În privința dietei, că să nu te mai simți obosit, consumă cantitatea optimă de calorii recomandate pentru sexul tău, vârstă ta, greutatea ta și nivelul tău de activitate fizică.

Umple jumătate din farfurie cu fructe și legume

Dacă mănânci cereale, asigura-te că măcar jumătate din cantitatea totală este reprezentată de cereale integrale.

Alege o dietă săracă în grăsimi și alege produse lactate degresate.

Alege surse bune de proteine: carne slabă de pui și carne roșie slama, nuci și semințe nesărate, peste bogat în Omega 3.

Redu consumul de zahăr - chiar dacă îți da pe moment energie, efectul zahărului se va disipa și vei ajunge să te simți și mai obosit.

Nu sări peste micul dejun - vei pierde nutrienții esențiali și energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua.

Ia masa la intervale regulate - îți vei menține nivelul energiei dacă ai trei mese principale pe zi și dacă limitezi gustările nesănătoase.

Bea multă apă - consumând apă, vei preveni deshidratarea, care are că rezultat oboseală, faptul că nu poți gândi limpede, schimbările de dispoziție, mâncatul în exces și constipația.

Experții sugerează că toți adulți au nevoie de 2 ore și 30 de minute de exerciții fizice, la intensitate moderată, pe săptămâna, cât și de activități menite să întărească musculatura, care să lucreze toate grupele majore de mușchi. Este recomandat să faci mișcare în mai multe zile pe săptămâna.

În cazul în care stresul și presiunea de zi cu zi te fac să te simți extrem de obosit ori îți dau dureri de cap, încearcă să ții cont de aceste soluții:

Identifica sursă stresului - dacă vei recunoaște ce anume te face să te simți stresat, vei putea să controlezi anumite aspecte.

Ține un jurnal dacă ești stresat - în acest mod, poți identifica tiparele și momentele frecvente în care stresul este la cote maxime.

Învață să spui nu - fii conștient de limitele tale și nu acceptă prea multe lucruri, dacă știi că nu le poți duce la bun sfârșit.

Evita persoanele care te stresează - încearcă să petreci cât mai puțîn timp în compania lor.

Dacă ești îngrijorat și crezi că o afecțiune nediagnosticata te face să te simți tot timpul obosit, programează-te cât mai curând la medicul tău, pentru a discuta despre acest lucru. El îți poate recomandă analize de sânge și alte investigații, iar în funcție de acestea îți poate prescrie tratamentul adecvat ori anumite suplimente alimentare, pentru a contracara deficitul de vitamine și de minerale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218