REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De ce țin rușii să pună mâna pe centralele nucleare ale Ucrainei

De ce țin rușii să pună mâna pe centralele nucleare ale Ucrainei

Replica API 20 mai 2022 | 00:00 775

Un înalt oficial rus a susținut miercuri că cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, care a fost capturată de forțele ruse în Ucraina, va furniza energie electrică Rusiei.

Furnizorii de energie din Ucraina au respins această ipoteză, invocând imposibilitatea tehnică.

Aflat într-o vizită în zonele ocupate din sud-estul Ucrainei, viceprim-ministrul rus, Marat Kusnulin, a declarat că centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) va furniza energie electrică Rusiei, citează stiripesurse.ro.

„Dacă sistemul energetic al Ucrainei va fi gata să plătească, atunci le vom furniza energie electrică; dacă nu, fabrica va funcționa pentru Rusia”, a spus Kusnulin, citat de mass-media de stat.

Operatorul de rețea electrică din Ucraina, Ukrenergo, a precizat că sistemul energetic al țării nu are conexiuni fizice cu sistemul energetic al Rusiei.

„Prin urmare, furnizarea de energie electrică din centralele electrice ucrainene către Rusia este în prezent imposibilă din punct de vedere fizic (...) Orice schimbare a situației la ZNPP va însemna un act de terorism nuclear”, precizează o declarație a companiei, postată pe Telegram.

Comunicatul mai punctează că atât centrala, cât și orașul Energodar, unde este situată, „vor fi în curând returnate Ucrainei”.

Centralele nucleare ale Ucrainei ar putea ajuta Rusia să preia controlul asupra alimentării cu energie a ţării, provocând suferinţă populaţiei acesteia şi afectându-i comerţul. Ele ar fi de asemenea utile în orice negocieri viitoare pentru pace. În plus, o ameninţare nucleară reprezintă o armă psihologică puternică. Interesul Rusiei faţă de centralele nucleare ale Ucrainei are şi un aspect economic. Ele ar putea adăuga sute de milioane de dolari economiei ruseşti.

Deci, ce se află în spatele obsesiei ruşilor legate de centralele nucleare ale Ucrainei? Publicația americană „The Daily Beast” a dedicat o analiză subiectului.

Reactoarele sunt ţinte valoroase, în special din moment ce aproximativ 50% din electricitatea Ucrainei se ba­zează pe energie nucleară. Kremlinul ar putea întrerupe electricitatea oricând ar dori în vaste părţi din Ucraina.

Astfel de acţiuni ar provoca o suferinţă dramatică populaţiei ucrainene şi ar avea un impact major asupra comerţului ţării. Reactoarele ar fi de asemenea extrem de utile în orice negocieri viitoare pentru pace.

În acelaşi timp, reactoarele sunt situate în apropiere de capete de cale ferată care transportă combustibil nuclear. Acestea ar putea fi folosite de ruşi pentru deplasarea de vehicule armate şi muniţie.

Prin această tactică de preluare a centralelor nucleare, Rusia transmite de asemenea mesajul că ar putea transforma Ucraina într-un mare Cernobîl.

Este o armă psihologică folosită pentru a teroriza populaţia şi a pune presiune uriaşă pe guvernul ucrainean să capituleze, dar şi o modalitate de a avertiza SUA şi NATO să nu se implice în conflict, susţin specialiştii. Frica este o armă foarte puternică, potrivit acestora.

Un motiv mai puţin luat în considerare pentru invazia Ucrainei de către Rusia este de ordin economic, scrie Jeffrey S. Merrifield, fost membru al Comisiei de reglementare nucleară din SUA, într-o opinie publicată de Wall Street Journal.

Asta în condiţiile în care Kievul se pregătea să se distanţeze de furnizorii săi ruşi din domeniul nuclear pe măsură ce americanii pătrundeau pe această piaţă.

Prin preluarea controlului asupra Cernobîl, Rusia îşi asigură controlul asupra eliminării combustibilului uzat, reprezentând sute de milioane de dolari pentru compania de stat Rosatom.

Holtec, un producător american de tehnologii de stocare a combustibilului nuclear uzat, semnase în 2007 un acord de construire a unei facilităţi pentru stocarea pentru 100 de ani a celor 22.000 de ansambluri de combustibil uzat de la Cernobîl, proiectul fiind menit să permită Ucrainei să stocheze combustibilul în siguranţă fără a-l retrimite în Rusia pentru reprocesare.

De asemenea, începând cu 2005, compania americană Westingouse s-a profilat ca rivală a Atomstroyexport, deţinut de Rosatom. Prin capturarea centralelor nucleare ale Ucrainei, Rusia poate recăpăta controlul asupra pieţei pentru combustibilul nuclear ucrainean.

Şi mai important, Westinghouse, cu sprijinul SUA, urma să construiască reactoare nucleare în Ucraina în următoarele două decenii.

Momentul ales pentru declanşarea războiului este grăitor, scrie Merrifield. În noiembrie 2021, liderii ucraineni au semnat un acord cu Westinghouse pentru construirea a cinci unităţi nucleare, prima tranşă a unui program cu o valoare totală de aproape 100 de miliarde de dolari. Ucraina intenţiona clar să lase Rusia pe dinafară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Invingatorul ia tot !" Asa si cu neinfricata si nemaipomenita si invincibila Armata Ucrainiana ! La razboi nu este ca la EUROVISION , furaciune si manipulare pe fata !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614