REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De ce tot pică reactoarele de la Cernavodă. Explicaţiile specialiştilor

De ce tot pică reactoarele de la Cernavodă. Explicaţiile specialiştilor

Replica API 7 decembrie 2012 | 00:00 178

Este pentru a cincea oară în acest an când unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă este oprit. Ghinion sau chiar există o problemă tehnică la centrală? Ce spun cei care cunosc îndeaproape situaţie?"Ultima avarie chiar a fost o situaţie specială în sensul că o furtună a rupt un cablu de curent astfel încât energia produsă de Reactorul 1 nu a mai putut fi preluată. Practic, problema a fost la Transelectrica", spune Alexandru Săndulescu, preşedintele Consiliului de Administraţie Nuclearelectrica pentru ECONOMICA.NET. Cu toate acestea, Săndulescu este de părere că acest an este "suspect" de ghinionist având în vedere numărul de avarii, aşa că a cerut o analiză detaliată a cauzelor care au dus la acestea şi care-i va fi prezentată până la sfârşitul anului.

Acelaşi lucru, că problema s-ar afla de data aceasta la Transelectrica, îl spune şi fostul director SNN Teodor Chirica, în prezent membru în Comitetul Executiv FORATOM Europe. "Din ce am înţeles eu, s-a sistat transferul de servicii din centrala internă către sistem. E destul de tehnic dar centrala se alimentează din sistem pe linia de 110 kv, nu din surse proprii. În cazul în care această conexiune-cablu pică, automat şi reactorul legat la ea iese din funcţiunea. Ar trebui să fie de apreciat că se evită orice fel de posibilitate a unui accident nuclear pentru că protecţiile tehnologice de la cele două reactoare le scot rapid din funcţiune la cel mic semn de avarie", explică Chirica. "Cernavodă funcţionează pe sistemul Safety First. Siguranţa mai presus de economic", mai arată fostul director al SNN. Pe de altă parte, mai există unele voci care afirmă că unele dintre avarii nu sunt tocmai întâmplătoare. Cel puţin ultima, nu. Directorul Dispeceratului Energetic Naţional, Octavian Lohan, spune că avaria de luni s-ar datora unor interese comerciale. "Cei de la Cernavodă s-ar putea să fi deconectat ei reactorul. Se pitesc aşteptând să crească preţul pe bursa de energie. Mai puţin curent pe piaţă înseamnă cerere mai mare şi preţuri mai mari", arată Lohan. Acesta este, însă, contrazis categoric de Săndulescu şi Chirica. "Nu te joci cu un reactor nuclear. Dacă-l opreşti intenţionat se numeşte sabotaj. Vine Compania Naţională de Control a Activităţilor Nucleare, verifică, şi descoperă sabotajul. Iar după aia se lasă cu pedepse penale", explică Chirica. "Nu, nu e vorba de vreo intenţie de deconectare ci chiar de o avarie în reţeaua de transport a Transelectrica. Adevărul e că am avut şi ghinion în acest an cu atâtea avarii", spune, la rândul său, Săndulescu.

Sursa:Economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614