REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De ce unor bărbați nu le crește barba deasă?

De ce unor bărbați nu le crește barba deasă?

Replica API 5 martie 2021 | 00:00 2090

Pentru unii bărbați, creșterea bărbii poate fi un proces lent, anevoios și uneori chiar imposibil de dus până la capăt. Din păcate, nu există un remediu minune pentru o barbă deasă, dar dacă identifici corect cauza, poți lua anumite măsuri eficiente.

Sursă foto: Shutterstock

Miturile din jurul părului facial la bărbați

Din cauza faptului că mulți bărbați se confruntă cu această problemă, au apărut, de-a lungul timpului, diverse mituri cu privire la practici sau tratamente care ar putea funcționa în creșterea accelerată și uniform a părului facial. Unul dintre aceste mituri este că bărbieritul frecvent poate duce la creșterea mai deasă a părului din barbă. În realitate, prin raderea părului nu se întâmplă nimic miraculos la nivelul foliculilor de păr, deoarece aceștia nu se schimbă, nici ca număr, nici ca structură, scrie doc.ro.

O altă percepție greșită este că bărbații cu barbă mai deasă au un nivel mai ridicat de testosteron față de cei cu barbă mai rară. Chiar dacă testosteronul joacă un rol important în acest proces, un nivel scăzut de hormon masculin este numai în cazuri rare explicația pentru o barbă mai rară. Află mai jos cauzele principale pentru care barba nu îți crește deasă, sau cel puțin cât ți-ai dori, și cum poți soluționa această problemă.

Cauzele pentru care barba nu crește deasă

1. Moștenirea genetică

Cantitatea de păr corporal este dictată, în primul rând, de moștenirea genetică a fiecărei persoane. Dacă părinții și bunicii au avut bărbi dese, există șanse bune ca și tu să ai parte de o barbă deasă.

Iată și explicația: androgenii sunt un grup de hormoni responsabili pentru anumite trăsături masculine, cum ar fi vocea groasă și capacitatea de a crește păr facial. O enzimă din corp, numită 5-alfa reductază convertește hormonul androgen testosteron în alt hormon, numit dihidrotestosteron (DHT). Atunci când hormonul DHT aderă la receptorii de la nivelul foliculilor de păr, acesta stimulează creșterea părului facial.

Cu toate acestea, potența acestui efect este determinate și de sensibilitatea foliculilor de păr la DHT. Această sensibilitate este, în mare parte, determinată de factorii genetici. În mod paradoxal, chiar dacă hormonul DHT stimulează creșterea părului din barbă, acesta poate inhiba creșterea părului din cap. De aceea, chiar dacă se crede că bărbații chei au mai puțin testosteron în organism, această percepție este neadevărată.

2. Vârsta (și înaintarea în vârstă)

Bărbații ajunși la vârsta de 30 de ani remarcă, de obicei, o intensificare a procesului de creștere a părului facial. Așadar, dacă nu ai împlinit încă 30 de ani, dar îți dorești o barbă deasă, e o idee bună să ai răbdare, pentru că e posibil ca, pe măsură ce înaintezi în vârstă, barba să ți se îndesească.

3. Rasa și etnicitatea

Rasa și etnicitatea pot avea un cuvânt de spus în ceea ce privește felul în care îți crește părul facial. Așadar, bărbații din țările mediteraneene sunt mai predispuși părului facial des față de cei din alte regiuni. Potrivit unui studiu1 din 2016, bărbații chinezi au mai puțin păr facial față de cei caucazieni. În același timp, părul facial la chinezi este mai des în jurul gurii, în timp ce bărbații caucazieni au mai mult păr pe pomeți, gât și bărbie. Concluziile studiului sugerează și faptul că diametrul firului de păr uman poate varia între 17 și 180 de micrometri, ceea ce poate fi, din nou, un factor contributor la desimea bărbii, pentru că părul mai gros poate crea impresia unei bărbi mai dese.

4. Afecțiunea alopecia areata

Alopecia areata este o boală autoimună prin care corpul atacă foliculii de păr. Așadar, persoanele care suferă de această afecțiune pot manifesta o cădere pronunțată a părului (din cap, dar și cel facial), adesea în smocuri. Deși nu există un tratament definitiv pentru alopecia areata, medicul îți poate recomanda niște soluții pentru un management mai bun al afecțiunii. Printre acestea se numără:

- Un medicament pe bază de minoxidil sau dithranol

- Creme pe bază de corticosteroizi

- Imunoterapie topică

- Injecții cu steroizi

- Tablete pe bază de cortizon

- Medicamente imunosupresive orale

- Fototerapie

5. Nivel scăzut de testosteron

În anumite cazuri, nivelul scăzut de testosteron poate fi cauza unui păr facial mai rar. Persoanele cu un nivel foarte scăzut de testosteron pot avea foarte puțin păr pe față sau chiar deloc. Așadar, dacă nu suferi de un nivel extrem de scăzut de testosteron, nu ar trebui să îți faci griji. În cazul în care ai avea această problemă, ai manifesta simptome precum cele de mai jos:

- Apetit sexual scăzut

- Disfuncție erectile

- Stare permanentă de oboseală

- Masă de grăsime crescută

- Stare de nervozitate și schimbări de dispoziție

Informații utile

Este important de reținut că nu toți bărbații pot avea păr facial, iar factorul genetic joacă un rol important în acest proces. O soluție în acest sens este implantul de păr, care poate fi utilizat și pentru zona bărbii. Cu toate acestea, procedura este una foarte scumpă și invazivă, deoarece se realizează prin intervenție chirurgicală. Așadar, trebuie evaluate cu atenție riscurile și beneficiile acestei proceduri, înainte de a lua o decizie.

Dacă problemele tale legate de părul facial nu sunt grave, poți apela la câteva soluții simple pentru a-ți îmbunătăți aspectul general al bărbii și pentru a stimula creșterea părului facial, cum ar fi cele de mai jos:

1. Concentrează-te pe un regim alimentar cât mai sănătos și echilibrat. O dietă bogată în nutrienți poate impacta în mod benefic calitatea părului, pielii și unghiilor. De asemenea, un supliment cu acizi grași Omega-3 și vitamina D poate fi de ajutor.

2. Ai răbdare atunci când te decizi să îți lași barba să crească. Începutul este mereu anevoios și este important să lași părul facial neatins vreme de o lună, pentru a căpăta o formă.

3. Elimină factorii de stres, care pot duce la simptome precum căderea părului. Stresul poate afecta și părul facial, pe lângă alte părți ale corpului.

4. Ai grijă de igiena somnului. Pe timpul somnului se petrec numeroase fenomene regenerative, inclusiv la nivelul firelor de păr. Un somn adecvat este esențial pentru frumusețea pielii și părului.

5. Evită fumatul. Impactul negativ al fumatului se întinde dincolo de afecțiunile de plămâni și de inimă și poate afecta inclusiv calitatea părului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614