rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De ce vaccinurile COVID-19 sunt o victorie a științei?

Vaccinurile anti-COVID-19 s-au dezvoltat într-un ritm mai rapid decât ne-am fi gândit, prin cooperarea cercetătorilor la nivel mondial, din dorința de a controla actuala pandemie.

Vaccinurile care previn îmbolnăvirea de COVID-19 la aproximativ 95% dintre persoanele vaccinate, așa cum sugerează datele din studiile clinice ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna, ar trebui, în timp, să ne ajute să revenim la o viață normală, scrie doc.ro.

Drumul spre normalitate, spun oamenii de știință, nu va fi unul drept, ci mai degrabă șerpuitor, în funcție de cât de repede vor ajunge vaccinurile la populație și de ce procent al populației din fiecare țară va accepta să se vaccineze.

Deocamdată, însă, deși vaccinarea a început, oamenii încă au întrebări și nelămuriri despre eficiența și siguranța acestor vaccinuri anti-COVID-19. Iar dezinformările care circulă pe rețelele sociale, cu mesaje emoționale, dar nesusținute științific, nu sunt menite să fie de ajutor. E important, deci, ca oamenii să se informeze din surse oficiale.

Cum s-au creat atât de repede vaccinurile anti-COVID-19?

Crearea unui vaccin în mai puțin de un an nu este un lucru mic; putem spune că este o victorie a științei. În timp ce pandemia de COVID-19 ne-a creat obiceiuri la care nu ne așteptam, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea fizică, aceasta a stimulat, de asemenea, cooperarea globală pentru cercetarea și distribuirea unor vaccinuri viabile.

Ce se știe mai puțin, însă, este că oamenii de știință nu au început munca de la zero când au aflat despre SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. SARS-CoV-2 este un membru al familiei mai extinse de coronavirusuri. Există sute de coronavirusuri, printre care acelea care au declanșat epidemia de sindrom respirator acut sever (SARS) în 2002 și apariția sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2012.

Oamenii de știință studiază coronavirusurile de peste 50 de ani, ceea ce înseamnă că, în 2020, aveau deja date existente cu privire la structura, genomul și ciclul de viață al acestor tipuri de virusuri.

Cercetarea asupra acestor virusuri a stabilit importanța proteinei virale spike (S) în atașarea virală, fuziune și intrare și a identificat proteinele S ca țintă pentru dezvoltarea terapiilor cu anticorpi și a vaccinurilor. Eforturile cercetătorilor de la Universitatea Oxford pentru a crea un vaccin pe bază de adenovirus împotriva MERS au oferit experiența necesară și pregătirea pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19.

Obținerea vaccinurilor a presupus colaborare la nivel mondial

În circumstanțe normale, realizarea unui vaccin poate dura până la 10-15 ani, având în vedere complexitatea procesului.

Practic, vaccinurile ne antrenează sistemul imunitar să-și amintească de un agent infecțios fără a fi nevoie să-l contractăm. În mod tradițional, vaccinurile conțin părți slăbite sau inactivate ale unui anumit virus (antigen) pentru a declanșa un răspuns imun în corp. Aceste vaccinuri determină sistemul imunitar să răspundă ca și cum ar avea prima reacție la agentul patogen propriu-zis.

Însă, pe fondul pandemiei, cercetătorii s-au mobilizat rapid pentru a-și împărtăși unii altora datele despre coronavirus. Datorită progreselor în secvențierea genomică, aceștia au descoperit cu succes secvența virală a SARS-CoV-2 în ianuarie 2020, la aproximativ 10 zile după primele cazuri raportate în Wuhan, China. Capacitatea de a urmări rapid cercetările și studiile clinice a fost un rezultat direct al acestei cooperări la nivel mondial.

De unde a venit finanțarea pentru cercetările dedicate vaccinului anti-COVID-19?

Cercetările necesare pentru dezvoltarea unui vaccin sunt costisitoare. În 2018, un studiu publicat în The Lancet Global Health a estimat costul dezvoltării timpurii și al studiilor clinice inițiale de siguranță pentru un vaccin tipic undeva în intervalul a 31-68 milioane de dolari. Iar studiile pe scară largă pentru a stabili eficacitatea unui candidat la vaccin adaugă, în continuare, și mai multe costuri.

Având în vedere dezvoltarea accelerată a vaccinurilor împotriva noului coronavirus, aceste costuri se anunțau a fi și mai mari, astfel încât finanțarea a provenit de la guverne, dar și din sectorul privat. În SUA, Operațiunea Warp Speed (OWS) a colaborat cu mai multe instituții, inclusiv Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), pentru a dezvolta, fabrica și distribui 300 de milioane de doze până la finalul anului 2020.

Pe continentul nostru, Comisia Europeană a finanțat mai multe candidate la vaccin și a colaborat cu alte instituții pentru a obține 8 miliarde de dolari pentru cercetarea bolii COVID-19.

Vaccine Taskforce din Marea Britanie a contribuit, de asemenea, semnificativ la o mare varietate de cercetări privind vaccinurile împotriva COVID-19. Beneficiarii acestei finanțări au contribuit la dezvoltarea vaccinului realizat de Universitatea Oxford și gigantul farmaceutic AstraZeneca.

Cum s-a dezvoltat tehnologia ARNm?

Vaccinul anti-COVID-19 realizat de Pfizer / BioNTech, distribuit deja în multe țări, este primul vaccin ARNm utilizat la om în afara studiilor clinice. Cealaltă companie cu un vaccin ARNm împotriva COVID-19 este Moderna, care colaborează cu Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA. Pe lângă dezvoltarea accelerată a vaccinurilor, ambele companii sunt pioniere în tehnologia ARNm.

Vaccinurile bazate pe această tehnologie furnizează materialul genetic al proteinei S. Celulele noastre folosesc apoi informațiile stocate în ARNm pentru a produce proteinele S. Sistemul imunitar este ulterior „antrenat” să recunoască aceste vârfuri, pregătindu-l pentru un viitor atac. Când este provocat de virusul real, sistemul imunitar atacă proteina de suprafață reală a virusului și îl inactivează prin capacitățile sistemului imunitar, explică oamenii de știință.

Ce îngrijorări legate de vaccinul ARNm există?

Potrivit savanților, dezinformarea din jurul vaccinurilor ARNm provine dintr-o îngrijorare cum că vaccinul infectează oamenii cu noul coronavirus, ceea ce este fals. Nimeni nu se infectează cu SARS-CoV-2 în urma unui vaccin anti-COVID-19. Doar proteina de suprafață este reprodusă, nu întregul virus, subliniază aceștia.

O altă concepție greșită este că un vaccin ARNm nu este util dacă virusul suferă mutații. Au existat aproximativ 250.000 de variante sau tulpini de SARS-CoV-2 secvențiate în laborator. În cea mai mare parte, virusul are o rată de mutație scăzută în comparație cu rata de mutație a virusului gripal.

Proteina spike este importantă pentru capacitatea virusului de a infecta celulele umane și e puțin probabil ca mutațiile să fie suficiente pentru a face ca vaccinurile să devină ineficiente. În plus, cercetătorii monitorizează și examinează continuu eventualele modificări semnificative ale noilor tulpini ale coronavirusului.

O altă întrebare este dacă imunitatea naturală ar fi mai eficientă decât un vaccin. Conform CDC, nu exista dovezi suficiente pentru a stabili cât de puternică este imunitatea acumulată după recuperarea din COVID-19.

Pe internet circulă, de asemenea, afirmații false cu privire la imunitatea de turmă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică faptul că imunitatea poate reduce răspândirea virusului după ce un anumit număr de persoane au fost vaccinate.

Din acest motiv, în prezent nu există dovezi ale imunității de turmă prin imunitate naturală. OMS transmite că expunerea intenționată la virus poate duce la un risc crescut de deces. Astfel, imunitatea naturală nu este mai bună decât imunitatea dobândită prin vaccin. Aceste vaccinuri au potențialul de oferi imunitate fără riscurile asociate infecției.

Există linii directoare riguroase pentru studiile clinice

Înainte ca un vaccin să primească autorizație și să ajungă la populație, autoritățile sanitare examinează meticulos datele din fiecare fază a studiilor clinice. De asemenea, înainte de începerea oricărui studiu clinic, un consiliu de monitorizare și siguranță a datelor trebuie să aprobe un protocol de studiu.

Un studiu de fază 1 se concentrează pe siguranța candidatului la vaccin, prin vaccinarea voluntarilor sănătoși. Studiile de fază 2 își extind recrutarea și pot include participanți cu afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea, cancerul și diabetul. Studiul continuă să testeze siguranța vaccinului și analizează eficacitatea inițială a acestuia și modul în care acesta afectează sistemul imunitar. Studiile de fază 3 recrutează mii de participanți pentru a măsura eficacitatea vaccinului în prevenirea bolii.

Vaccinul a fost testat pe zeci de mii de oameni înainte să primească autorizație

Un factor major care a stat în spatele finalizării rapide a studiilor clinice în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 a fost un interes ridicat al voluntarilor pentru aceste studii. Astfel, zeci de mii de oameni au fost vaccinați în timpul studiilor, înainte ca un vaccin anti-COVID-19 să ajungă să fie distribuit pentru administrarea spre populație.

Pentru o informare corectă, în România există Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, unde cetățenii pot consulta date științifice clare despre dezvoltarea vaccinurilor, pot găsi răspunsuri în ceea ce privește vaccinarea și detalii despre procesul de vaccinare în România.

marţi, 5 ianuarie 2021652
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 mai 00:00SănătateCoronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să...378

13 mai 00:00SănătateFactorii de risc pentru diabet de tip 2, influențați de ora la care se ia micul dejun352
13 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri305
13 mai 00:00SănătateInfecția cu Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Cum se manifestă și tratamentul eficient

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul...324

13 mai 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia342
13 mai 00:00SănătateUleiul de chimen negru, aliat de preț pentru un păr frumos303
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...310

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente408
13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin315
13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...373

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac356
13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii335
Vremea
16°13.5° - 16° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 81%
Vânt: 4.96 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...416

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...636

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...329

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...327

Local
13 mai 23:20LocalConstănțenii chestionați cu privire la ACTIVITATEA PRIMĂRIEI

Primăria Municipiului Constanța lansează un chestionar pentru măsurarea gradului de satisfacție a cetățenilor cu...1050

13 mai 12:12LocalBeioglu de la SCIM SA, la un pas de a SCĂPA de URMĂRIREA PENALĂ

DNA Constanța, în calitate de petent, așteaptă ca magistrații Tribunalului Constanța să se pronunțe, termenul...1187

13 mai 23:22LocalPERCHEZIŢII la PERSOANE BĂNUITE de TRAFIC de PERSOANE! Tinerele, CAZATE în CONSTANȚA

4758

13 mai 14:41LocalIZOLAT la DOMICILIU, dar se plimba la GARĂ, fără MASCĂ. A ”ÎMPUȘCAT” 1000 de lei AMENDĂ

Jandarmii Grupării Mobile Constanta au desfășurat marţi, 11 mai, împreună cu colegii polițiști o acțiune...1620

13 mai 09:40LocalDouă TINERE căutate de polițiștii din Brașov: Au VENIT pe LITORAL

Două adolescente de 15 ani, care au plecat de acasă, sunt date dispărute de familii. IJP Brașov face un apel pentru...1671

13 mai 13:38LocalREVOLTĂ la LICEUL OVIDIUS, din cauza NEIGIENIZĂRII sălilor de curs

Odată cu scăderea incidenței cazurilor de coronavirus sub pragul de unu la mie în municipiul Constanța, elevii se...1843

13 mai 23:18LocalBraconaj piscicol în perioada de prohibiție

Poliţiştii de frontieră tulceni din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, unelte de pescuit folosite de cei ce...972

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...989

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

847

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...379

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...478

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

325

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6851

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53851

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2458

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4127

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3954

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5085

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...458

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...740

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

439

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...292

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...300

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

292

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...354

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...305

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

333

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...316

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...340

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

654

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...310

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...408

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

315

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...373

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...356

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

335

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT