REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

De ce vrea CSM să-i facă vânt din magistratură lui Davidencu, de la Judecătoria Constanța?

De ce vrea CSM să-i facă vânt din magistratură lui Davidencu, de la Judecătoria Constanța?

Mirela PASCAL 25 ianuarie 2023 | 00:00 4909

Răzvan Davidencu este, fără doar și poate, cel mai indisciplinat judecător din Constanța… dacă ar fi să ne luăm după palmaresul de sancțiuni bifate, până acum. Prima dată, a fost sancționat în 2015, când s-a ales cu diminuarea indemnizației cu 20% pe o perioadă de trei luni. Apoi, în 2016, CSM l-a sancționat din nou, de data aceasta cu excluderea din magistratură. A revenit în sistem un mai mai târziu, după ce Curtea Supremă i-a dat câștig de cauză. În 2019, din nou a  fost sancționat cu excluderea din magistratură, a revenit în 2020. Iată că a bifat și a patra cercetare disciplinară, la finele anului trecut, când Inspecția Judiciară l-a dat pe mâna Secției pentru Judecători în materie de disciplină, urmând ca aceasta să ia o nouă decizie cu privire la Davidencu. Nu este exclus să fie dat afară, din nou, din magistratură, IJ impunându-i mai multe abateri disciplinare.

De ce vrea CSM sa-i faca vant din magistratura lui Davidencu, de la Judecatoria Constanta?Răzvan Davidencu

Sancționat prima oară în 2015

Răzvan Davidencu este considerat ”oaia neagră”  la Constanța, dacă ar fi să ne luăm după sancțiunile indisciplinare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii. Prima dată a fost sancționat în 30 septembrie 2015, când Sectia pentru judecători în materie disciplinară l-a sancționat cu diminuarea indemnizației de încadrare lunară brută cu 20% pe o perioada de 3 luni,  în baza art. 99 lit. h teza I din Legea 303/2004. Adică, pentru nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile.

În 2016, o nouă sancțiune cu excluderea din magistratură

Deși Legea 303/2004 prevede ca un judecător sau procuror să nu fie sancționat disciplinar mai des decât o dată la trei ani, la nici un an diferență, mai exact în mai 2016, a fost sancționat din nou. CSM l-a exclus din magistratura fiindu-i  imputate mai multe abateri : refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu; nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetata în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile; absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afectează in mod direct activitatea instantei ori a parchetului; „nerespectarea in mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducătorul instantei sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente.

Dacă prima oară nu a contestat decizia, a doua oară Davidencu a mers cu ea în instanță, iar la data de 13 februarie 2017, Înalta Curte i-a dat o pedeapsă mai blândă, dispunând suspendarea lui din funcție timp de 6 luni. ”Admite recursul declarat de Davidencu Răzvan-Vladimir împotriva hotărârii nr. 10/J din 25 mai 2016, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători in materie disciplinară. Casează hotărârea atacată, în ceea ce privește sancțiunea aplicată. Înlocuiește sancțiunea excluderii din magistratura, cu sancțiunea suspendării din funcție pe o perioada de 6 luni, prevazuta de art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificările si completările ulterioare”, se arată în minuta din 13 februarie 2017.

A treia oară, sancționat tot cu excluderea, în 2019

În noiembrie 2019, a fost, din nou, exclus din magistratură, pentru abaterea disciplinara prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea 303/2004: „neredactarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, in termenele prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, CSM, pentru a  doua, oară vrea să-i facă vânt din magistratură. Dar nu a reușit, pentru că Davidencu își face, din nou, dreptate, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, pe data de 5 octombrie 2020, ca judecătorul să rămână în profesia de magistrat.

De ce vrea CSM sa-i faca vant din magistratura lui Davidencu, de la Judecatoria Constanta?ședință CSM

A patra oară, sancționat la sfârșitul anului trecut… urmează o nouă excludere ?

La finele anului trecut, Davidencu avea să ajungă, pentru a patra oară, în fața Inspecției Judiciare. La data de 25 noiembrie 2022, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Davidencu, judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, pentru nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, neredactarea hotărârilor judecătorești din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, lipsa totală a motivării hotărârilor judecătorești sau a actelor judiciare ale procurorului, în condițiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) din Legea 303/2004, nerespectarea dispozițiilor legale privind pronunțarea în termen legal a hotărârilor judecătorești, stabilirea primului termen de judecată și dispunerea de măsuri în cadrul procedurii prealabile și exercitarea funcției cu gravă neglijență, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) din Legea 303/2004.

Inspectorii judiciari au reținut că la data finalizării cercetării disciplinare, respectiv 17 noiembrie 2022, magistratul figura cu 336 hotărâri neredactate în termen legal, din care 26 hotărâri pronunțate în anul 2021, cele mai vechi din 27 august 2021 (2 dosare).  Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii judecătorilor în cauză. Exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția judecătorului cercetat disciplinar. Însă,  având în vedere antecedentele, n-ar fi exclus ca Davidencu să fie, din nou, exclus din magistratură.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E cel mai curios caz de studiu in materie de abateri disciplinare repetate grave printre judecatorii patriei, care arata ca sistemul nu are anticorpii necesari pentru a se curata de problemele interne.
1
0
Un betiv ,a lucrat pe la jandarmi o perioada !
1
0
Daca stiai, de ce ai continuat cu laba? Ca sa-ti iei pensie de sandibel?
1
0
Presedinta de la Judecatoria Constanta nu face nimic. Sunt mana in mana. Îl pasuieste pe interes, poate, nu dispune masuri manageriale. Asta nu înseamna complicitate, sa nu iei masuri? Ba da, cu certitudine! O cloaca la judecatoria Constanta!
6
3
Ca are amanari de pronuntare de 4, 5 luni. Ia salariu si l doare n pwla. Afara cu el, vanzator la metro, daca nu i place munca, afara!!! Un avocat.
7
0
Mai.. cum sa va zic... Voi stiti ca laba strica vederea?
2
1
Are dreptate Abi. E baiat bun, dar l-a stricat femeia...
0
2
Ce baiat era in facultate. Femeia l-a adus in halul acesta.
9
2
Cel mai ordinar judecator, un betiv notoriu, citeste dosarele "in dunga"..A dat sentinte care nu aveau treaba cu realitatea dosarelor, a schimbat soarta multor oameni...
10
8

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102