REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De cealaltă parte a baricadei. Cum se „apără” VEDETELE din galeria celor care parchează „ca un bou”

De cealaltă parte a baricadei. Cum se „apără” VEDETELE din galeria celor care parchează „ca un bou”

Replica API 5 aprilie 2017 | 12:04 508

Opinie: „Este necesitate, nu nesimţire! Câţi din cei care suferă de un handicap merg cu maşina?”

Opinie: „Este necesitate, nu nesimţire! Câţi din cei care suferă de un handicap merg cu maşina?”

Nu este zi în care să nu fie un surprins vreun şofer - evident sănătos-tun – parcând pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. Exemple avem “gârlă” în parcarea de la Lidl de pe I.C. Brătianu, de fapt… din parcările tuturor marilor magazine din municipiul Constanţa, dar nu numai. De cele mai multe ori, restul locurilor de parcare nu sunt ocupate în totalitate, însă cele rezervate persoanelor cu dizabilităţi sunt mai aproape de uşile magazinelor! Prin urmare, e vorba despre comoditate şi de… nesimţire! Subiectul a născut deja controverse, mai mulţi şoferi ţinând să ne contrazică: ei susţin că nu sunt nici comozi, nici nesimţiţi, că se exagerează şi că sunt prea puţine spaţii pentru parcare, dar şi faptul că nu sunt atât de mulţi cetăţeni bolnavi precum se consideră.

Deşi mulţi dintre constănţeni sunt deranjaţi atunci când văd şoferi parcând pe aceste locuri, ba mai mult, îi fotografiază şi fac imaginile publice pe site-urile de socializare, o parte dintre şoferi sunt chiar indignaţi de numărul mare de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi. „Într-o ţară fără locuri de parcare sunt prea multe locuri pentru persoanele care suferă de un handicap! Consider că ajung trei locuri într-o parcare a unui mare magazin”, este opinia unui un cititor al ziarului „Replica”.

„Este necesitate, nu nesimţire, asta cu parcările pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi. Câţi din cei care, din nefericire, suferă de un handicap merg cu maşina? Să fim serioşi, în schimb cei cât de cât întregi trebuie să se lupte cu aglomeraţia ca să-şi plătească taxele, în timp ce locurile de parcare stau goale că poate vine să parcheze o persoană cu dizabilităţi”, a declarat un alt constănţean. „Nu vreau să par rău, dar se exagerează cu eticheta asta “parchează ca un bou”! Vreţi voi să îmi spuneţi mie că, în timp ce eu fac 20 de minute piaţa, apare cineva cu dizabilităţi la supermarket şi n-are loc de mine?!

Sunt reglementări stupide, amenzi la fel de stupide... cum să îmi dea amendă în parcarea unui magazin?! Păi mă mai duc să cumpăr eu ceva de acolo?”, a comentat un alt constănţean. Facem precizarea că şoferii care parchează în locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi din parcările hipermarketurilor din municipiul Constanţa sunt sancţionaţi numai în condiţiile în care patronul magazinului sesizează organele competente în acest sens.

Astfel, deşi zilnic aceşti şoferi sunt mustraţi de ceilalţi prin postări virale numaidecât în mediul online, se pare că doar patronii au „putere” asupra lor. În acest sens, constănţenii indignaţi de tupeul şoferilor care ocupă mai mereu locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi au pus piciorul în prag şi au înaintat în nenumărate rânduri sesizări cu acest fapt către patronii din hipermarketuri. Ulterior, reprezentanţii lanţurilor de magazine care au fost receptivi la aceste înştiinţări venite din partea unora dintre clienţi, au sesizat mai departe Poliţia Locală Constanţa, care a dispus în urma acestor sesizări mai multe sancţiuni. Au fost zeci de astfel de amenzi în ultima săptămână, dau asigurări poliţiştii locali.

Care sunt sancţiunile şi în baza căror norme legislative

Aşadar, deși păreau că scapă basma curată, șoferii care parchează autoturismul în locurile pentru persoanele cu handicap sunt sancționați! Așadar, politiștii locali au aplicat în anul 2016 un număr de 243 sancțiuni contravenționale în valoare de 41.000 lei. Reamintim că pentru a nu se mai înregistra astfel de cazuri, polițiștii locali au acționat direct. Astfel, în primul trimestru al anului în curs (nr. 2017), oamenii legii au aplicat un număr de 74 de sancțiuni contravenționale în valoare 10.500 în conformitate cu prevederile Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Conform legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritățile publice, furnizorii de servicii sociale, reprezentanţii societăţii civile, precum şi persoanele fizice şi juridice responsabile de aplicarea prezentei legi au obligaţia să promoveze, să respecte şi să garanteze drepturile persoanei cu handicap, stabilite în concordanţă cu prevederile Cartei sociale europene revizuite, adoptată la Strasbourg la 3 mai 1996, ratificată prin Legea nr. 74/1999, precum şi cu celelalte acte interne şi internaţionale în materie la care România este parte.

Paula SOLOMON, Rocsana CRISTEA

Citește și:

http://www.replicaonline.ro/soferii-handicapati-din-constanta-amendati-de-politistii-locali-312932/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot vad comentarii cu "cati handicapati au masina" , si vin cu o explicatie. Cand ai o dizabilitate, un handicap, te duci frumos si iti da permisul de parcare ala special, albastru. Permisul ala se da pe persoana, nu pe masina. Adica eu il tin dupa mine . Indiferent ca merg undeva cu masina nevesti-mii , parintilor, prietenilor, il folosesc, pentru ca nu masina are handicap, ci eu. Nu e grea logica, doar trebuie folosita.
2
0
Nesimtirea, proasta educatie de acasa, banii facuti fara munca si evident mana libera data de partidul hotilor si penalilor care sunt la putere pentru a nu se respecta legea produce astfel de cornute. Sa le faca magazine doar pentru ei, fara parcari si cu carucioare cu rotile pentru cumparaturi ca asta isi doresc.
3
0
in supermarketuri exista locuri de parcare, numai ca e mai comod sa parchezi la intrarea magazinului si nu in cel mai indepartat loc de intrarea in magazin. Nimici macar rusinea de a fi aratati pe facebook nu-i mai deranjeaza pe nesimtiti!Amenda aplicata e solutia!
5
1
Voi cei " 6 pletosi frumosi" sa-i sugeti pula lu Ninel si mie, un cetatean satul de melteni ca voi care nu stiu ce-i bunul simt si parcheaza pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati sau chiar in fata sueprmarket-ului din pura comoditate.
4
1
??? !!!!! ??? ???
0
2
Nu se pune problemea cati au masini ci cei care sunt oameni normali fara deficiente fizice sa respecte LEGEA Altfel fi sigur ca parchezi ca un bou!
9
1
Amendatii dracului de nesimtiti ..ridicati le masinile ...daca ar fi in alta tara nu ar mai raspunde asa ...in alte tari civilizate nu se tocmeste nimeni ....numai la noi se intampla asa ceva cu toti nesimtitii pe care suntem obligati sa-i suportam ....SA LE FIE RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!
22
1
in supermarketuri exista locuri de parcare, numai ca e mai comod sa parchezi la intrarea magazinului si nu in cel mai indepartat loc de intrarea in magazin. Nimici macar rusinea de a fi aratati pe facebook nu-i mai deranjeaza pe nesimtiti!Amenda aplicata e solutia!
18
1
noi romanii inca mai avem inclinatii de turnatori de pe vremea securitatii, nu stiu cu ce va incalzeste cand il pozati pe unu ca parcheaza anapoda apoi postati pe facebook probabil si pt atentie si likeuri si nu neaparat din simt civic, noua romaniilor inca ne mai place sa dam in primire pentru ca noi in istoria si trecutul nostru intotdeauna am fost curve, cel mai mare exemplu posibil 23 august 1944!
6
18
Mai fratilor, daca-i lege , nu-i tocmeala ce o dati cotita! Bunul simt lipseste cu desavarsire, nu mai vezi astazi nimic din ce inseamna bune maniere si respect fata de semeni.
23
2
Felicitari firmei PROTGUARD ca angajeaza handicapati ca agenti de interventie. Ieri la Carefour pe locul prim de handi era o masina de interventie. Inchipuie-ti sa chemi paza si sa vina un agent handicapat la tine cu o carja in loc de baston si sa il snopeasca in bataie pe infractor ! Cu carja , cu proteza sa il calce pe gat cu scaunul cu rotile ! Bravo PROTGUARD !
10
3
Parcam asa intentionat apoi pandim , din alte masini cu geamuri fumurii pe Ninel cel viteaz cu surubelnita!
4
10
ninele ... bravo tata , sa iti dea Dumnezeu dupa suflet ... si mai lasa laba , iubita ta cu cinci degete cu siguranta miroase a bara de troleu
5
8
bineinteles ca romanul trebuie sa gaseasca o explicatie si sa interpreteze legea dupa placul lui , tot sa ocolim legislatia, daca i lege ,lege sa fie fara alte comentarii inutile, de aceea nu o sa ajungem la civilizatie niciodata.
18
0
O tara plina de ignoranti !
13
2
ESTE CAM LA MISHTO ! nu sunt locuri de parcare si pt handi sunt 20 de locuri ! mai ushor cu shopingul fratilor !
7
18
Educatie si civilizatie. Dar cum majoritatea meltenilor au stat in chirie toata viata nu au deprins educatia celor sapte ani de acasa.
10
9
Multumim pentru interesul acordat nou persoanelor cu dezabilitati.
15
3
S-au acordat mult prea putine amenzi. Daca nu-i sanctioneaza nimeni prind "tupeu".
22
4
Ce magari!...
17
4
eu am surubelnita cu mine! cu ii vad le fac MUIE cu surbelnita!! si gata plm e 500 lei de element sa vopsesti masina
14
10
Normal ar fi ca Politia Locala sa intervina ferm si sa aplice amenzi f mari nesimtitilor iar Consiliul local si Primarul sa ia o hotarare care sa permita darea unor amenzi de sute de lei. La noi insa, Fagadau se caca pe el de frica iar prostii din locala sunt.....prosti. Asta este!
34
6

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367