REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

De Kurban Bayram, turcii constănţeni oferă pachete unui centru de plasament

De Kurban Bayram, turcii constănţeni oferă pachete unui centru de plasament

Replica API 26 septembrie 2015 | 00:00 230

Sărbătoarea generozităţii

Sărbătoarea generozităţii

Osman Fedbi

Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram) este celebrată în acest an în perioada 24 - 27 septembrid şi are loc la capătul unui ciclu de 12 zile de pelerinaj (hagialâc) la locurile sfinte ale religiei islamice, respectiv la Mecca, Medina, pe muntele Arafat și în Valea Mina, la care participă anual peste două milioane de oameni. Sărbătoarea nu este străină creştinilor, întrucât face referire la gestul de sacrificiu al lui Avraam (profetul Ibrahim), cel care a fost pus să aleagă între dragostea faţă de propriul fiu, Ismail, şi adoraţia Creatorului, acesta optând pentru divinitate. Tradiţia sacrificării unui berbec, oaie, bovină sau capră, urmată de un gest de bunăvoinţă, se aplică şi la Constanţa.

Preşedintele Uniunii Democrate Turce, Osman Fedbi, a precizat vineri că ziua de sâmbătă va fi rezervată împărţirii a peste 3.000 de pachete cu mâncare, care vor fi distribuite în tot judeţul, inclusiv la un centru de plasament. „O parte din filiale le vom chema la locul de distribuire şi, după aceea, înspre Cobadin, Medgidia, Cernavodă. Prima dată o să oprească la Hârşova. Sperăm că vom obţine avizul sanitar pentru consum carne şi să dăm o parte din carne şi unui centru de plasament. (...) Ajutăm şi un centru de plasament, să le dăm şi dumnealor nişte pachete. Un pachet conţine un sfert de oaie, cum ar veni. Dacă dăm 25-30 de oi la centrele acestea e un ajutor şi pentru ei.

Nu contează că sunt musulmani sau creştini. Ca să faci bine e frumos, indiferent de religie, naţionalitate. Aţi văzut ce se întâmplă zilele acestea, cu imigranţii, cu moscheea din Bucureşti, avem de toate. Noi am mai distribuit zilele trecute în jur de 1.000 de pachete oamenilor nevoiaşi din filialele noastre. De data aceasta, mai avem vreo 3.000 de pachete pe care le vom distribui. Sperăm că aducem o rază de bucurie în familiile acestor oameni nevoiaşi. Este o muncă destul de grea. Mâine, după recepţia dată de consulat şi ambasadă, domnul ambasador va împărţi pachete la Techirghiol şi Tuzla, iar noi cu olandezii luăm vestul, de la Mangalia înspre Băneasa, Cobadin, Cernavodă, Fântâna Mare, localităţile acelea. E o relaţie care a început acum patru ani cu cei din Federaţia Turcilor din Olanda şi sperăm că va continua şi pe viitor.

Sunt nişte oameni nemaipomeniţi, nu au făcut propagandă, nu au venit să filmeze... e ceva mai deosebit. În religia noastră când dai, dai din suflet şi nu trebuie să ştie nimeni cui i-ai dat şi ce i-ai dat. Nu trebuie să ştie stânga ce ai dat cu dreapta”, a spus Osman Fedbi. În cadrul conferinței de vineri de la sediul UDT, a participat și subprefectul Constanței, Levent Accoium. „Ne gândeam să facem acest gest de a aduna o parte din aceste pachete, constând în carne, unui centru de copii. Vedem astăzi cărui centru ne vom adresa”, a spus subprefectul.

La Mecca nu au existat victime din România. „Taiba sună urât pentru Servicii”

Amintim că cel puţin 700 de persoane de mai multe naţionalităţi au murit, joi, într-o busculadă la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, unde circa două milioane de oameni participă în aceste zile la pelerinajul anual (Hajj), iar alte sute de persoane au fost rănite. Busculada, produsă în timpul ritualului aruncării cu pietre, a avut loc la Mina, localitate situată la câțiva kilometri de Mecca. Spre deosebire de alți ani, nu au existat victime din România.

„În declarația dată de cei care au organizat, cei de la „Islamul azi”, nu ar fi nici o persoană din România implicată în acel eveniment. Sunt din România, dar nu în incidente. Am avut și noi acum câțiva ani vreo 3-4 victime. (...) Au trimis (din România – n.r.) și muftiatul și cei de la organizațiile „Islamul azi”, Taiba... Taiba sună mai urât pentru Servicii (râde – n.r.). E mai de extremă. „Islamul azi”, merg mai mult pe parte de presă scrisă, vorbită. Au post de radio la Târgoviște, de vreo 3-4 ani”, a mai spus Osman Fedbi.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369