REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

De la 1 aprilie, medicii de familie nu mai eliberează reţete compensate sau trimiteri

De la 1 aprilie, medicii de familie nu mai eliberează reţete compensate sau trimiteri

Replica API 1 aprilie 2016 | 00:00 345

Divergenţe cu Casa de Asigurări de Sănătate

Divergenţe cu Casa de Asigurări de Sănătate

Sursa foto: livearad.ro

Medicii de familie din România anunţă că începând cu data de vineri, 1 aprilie nu vor mai putea elibera reţete compensate şi nici trimiteri deoarece Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate nu i-ar fi chemat să semneze contractul adiţional care să le permită acest lucru. Informaţia a fost confirmată de către Sandra Alexiu, reprezentanta Societăţii Naţionale de Medicină de Familie. Aceasta susţine că medicii vor efectua în continuare consultaţii, dar că nu vor elibera acte prevăzute în contractul cu Casa de Asigurări.

Medicii de familie sunt indignaţi de faptul că reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate încă nu au semnat contractele adiţionale care să le permită să elibereze reţete compensate sau trimiteri către alte specializări. Aceştia spun că au fost nevoiţi să-şi reprogrameze consultaţiile şi că vor primi pacienţi în continuare, doar că nu vor mai putea elibera acte prevăzute în contractul cu casa de asigurări: „Abia ieri s-a votat în şedinţă de Guvern contractul cadru care să prelungească activitatea noastră până la 1 iulie, ceea ce înseamnă că pe baza acestui contract, noi va trebui să începem să semnăm acte adiţionale.

Conform acestui contract, casele de asigurări sunt obligate să ne cheme la semnat cu cel puţin 5 zile înainte ca documentul să intre în vigoare. Prin urmare, ei au întârziat atât de mult, încât ajungem mâine la 1 aprilie şi nu avem contractele semnate. Neavând contractele adiţionale semnate, nu avem voie să dăm document de relaţie cu casa, pentru că e în afara legii. Şi pentru a ne proteja de o acţiune ilegală, am decis să nu dăm documente în contract cu casa până când nu semnăm actele adiţionale”, a declarat, pentru „Replica”, Sandra Alexiu, vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medici de Familie.

Aceasta a precizat că medicii de familie vor îngriji în continuare pacienţii, dar că nu le vor mai putea acorda reţete compensate sau trimiteri, întrucât acest lucru nu este legal până când nu se vor semna contractele adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Ne-am reprogramat pacienţii pentru săptămâna viitoare ca să fim siguri că ajungem în legalitate. O să-i consultăm la cabinete, asigurăm urgenţa, le dăm reţete simple şi o să-i rugăm să ne înţeleagă, pentru că nu vrem să facem un lucru ilegal. Vineri şi luni noi nu vom putea elibera documente pentru că nu e timp. Abia de joi încolo. Vom decide ce e de făcut”, a adăugat Sandra Alexiu.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369