REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

De la 1 mai, drogaţii la volan vor fi depistaţi pe loc de poliţişti

De la 1 mai, drogaţii la volan vor fi depistaţi pe loc de poliţişti

Replica API 25 aprilie 2012 | 00:00 89

Rutiera, instruită să folosească testerele

Rutiera, instruită să folosească testerele

La Constanţa a avut loc, ieri, cea de-a doua zi de instrucţie a primei serii din rândul poliţiştilor Serviciului Rutier, cu privire la depistarea consumatorilor de droguri din rândul şoferilor. Astfel, 40 de poliţişti rutierişti din cadrul IPJ Constanţa sunt testaţi, în 2 serii de câte 20, de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). La sediul Serviciului Rutier Constanţa s-a desfăşurat o conferinţă de presă cu privire la proiectul desfăşurat de Direcţia Poliţie Rutieră din cadrul IGPR şi ANA, conferinţă la care au participat chestorul Sorin Oprea, din cadrul ANA, comisarul-şef Costin Tatuc, director adjunct al direcţiei Poliţie Rutieră din IGPR, iar de la nivel local au participat şeful IPJ Constanţa, comisar-şef Valentin Burlacu, şi şeful Serviciului Rutier, comisar-şef Constantin Dancu. Pe lângă aceştia, la eveniment au mai luat parte şi şeful BCCO Constanţa, Aurelian Pavel, adjunctul IPJ, Adrian Rapotan, dar şi Valentin Sandu, şeful centrului Antidrog Constanţa.

Programul prezentat în conferinţa de ieri este o premieră: de la 1 mai, agenţii de circulaţie din Constanţa vor fi echipaţi cu teste antidrog, care îi vor ajuta să-i depisteze, pe loc, pe şoferii care conduc sub influenţa stupefiantelor. "IPJ Constanţa este primul inspectorat în care se desfăşoară această activitate şi considerăm că iniţiativa IGPR şi a Agenţiei Antidrog, privind consumul de droguri în rândul şoferilor este binevenită", a declarat şeful IPJ Constanţa, Valentin Burlacu. De asemenea, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, chestorul Sorin Oprea, susţine că se urmăreşte ţinerea din scurt a acestui fenomen, care a făcut şi victime. "9 din 10 europeni consideră foarte gravă conducerea unui autoturism sub influenţa drogurilor. De asemenea, în urma analizelor din ultima perioadă, una din 2 persoane testate reacţionează pozitiv la testele privind consumul de astfel de substanţe. La nivel naţional, respectiv la Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi s-au format centre în care Agenţia Naţională Antidrog şi Poliţia Rutieră pregătesc poliţiştii pe mai multe componente, pentru o monitorizare corectă a acestui fenomen. Programul de instruire al poliţiştilor se va termina în iunie, iar la sfârşitul acestuia, 450 de poliţişti vor fi instruiţi corespunzător", a declarat şeful ANA, Sorin Oprea. În ceea ce-l priveşte pe directorul adjunct al Poliţiei Rutiere Române, comisarul-şef Costin Tatuc, acesta susţine că în România consumul de droguri este în creştere în ultimii ani. "România se transformă dintr-o ţară de tranzit într-una consumatoare, iar persoanele care consumă aceste tipuri de substanţe au vârste cuprinse între 15 şi 27 de ani", susţine Tatuc. Susţinătorii acestui proiect au adus la cunoştinţă opiniei publice că a fost conceput un nou tip de tester care depistează şi identifică substanţele stupefiante din corp, dar şi prezenţa alcoolului. "Este un tester foarte performant care depistează fiecare substanţă în parte, chiar şi cele denumite impropriu etnobotanice", a mai precizat Sorin Oprea.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218