REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De la ce firme mănâncă deţinuţii care nu se satură cu pâine, margarină şi ceiuţ

De la ce firme mănâncă deţinuţii care nu se satură cu pâine, margarină şi ceiuţ

Replica API 6 septembrie 2016 | 00:13 2059

Puşcăriaşii se plâng că produsele sunt scumpe! Iată cine face afaceri în cadrul penitenciarelor, inclusiv la Poarta Albă

Puşcăriaşii se plâng că produsele sunt scumpe! Iată cine face afaceri în cadrul penitenciarelor, inclusiv la Poarta Albă

Scandalurile legate de penitenciarele de la noi din ţară, izbucnite în luna iulie, s-au stins, însă persoanele private de libertate se plâng, în continuare, şi cu privire la alte… „elemente”. De data aceasta este vorba despre magazinele din unităţile de detenţie care, potrivit persoanelor private de libertate, ar stabili preţuri foarte mari pentru produsele scoase la comercializare. Astfel, reporterii cotidianului „Replica” au dorit să afle ce societăţi activează în cadrul unităţilor din Constanţa, Tulcea şi Galaţi şi dacă toate acestea se confirmă.

În interiorul Penitenicarului Galaţi, potrivit reprezentanţilor unităţii, funcţionează un singur punct comercial, fiind vorba despre SC Pietricica TO SRL. Aceasta funcţionează ca urmare câştigării licitaţiei publice derulate de Penitenciarul Galaţi în perioada aprilie - iunie 2015. „La nivelul unităţii, se află în derulare licitaţia publică de atribuire a unui nou contract de închiriere a spaţiului comercial din incinta unităţi. Una din obligaţiile stabilite de către administraţia penitenciarului, în sarcina societăţii care desfăşoară activităţi comerciale în incinta unităţii, în conformitate cu Decizia Directorului General al ANP nr. 370 din 21.04.2015, este: Preţurile practicate în cadrul punctului comecial din incinta penitenciarului nu pot fi mai mari decât media preţurilor practicate de magazine similare de pe piaţa locală. În vederea verificării respectării acestei obligaţii, la nivelul unităţii a fost desemnată o comisie care verifică lunar (prin realizarea a 2 analize comparative/lună - una în prima jumătate şi a doua în a II-a jumătate a lunii) încadrarea nivelului preţurilor practicate la punctul comercial din unitate în media preţurilor practicate pe piaţa locală în supermarketuri”, potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Galaţi, care au precizat şi faptul că, în cazul în care, cu ocazia monitorizării, sunt constatate diferenţe peste media preţurilor practicate de către magazinele similare, comisia întocmeşte şi înaintează societăţii comerciale o înştiinţare cu lista anexată a produselor la care s-au constatat diferenţe şi cu analiza comparativă a preţurilor medii practicate pe piaţa locală (din 3 supermarketuri care funcţionează în municipiul Galaţi sau zonele limitrofe), cu stipularea obligaţiei de a retrage de la vânzare aceste produse până la reducerea corespunzătoare a preţurilor, urmărind totodată şi realizarea efectivă a acestei măsuri. Până la modificarea preţurilor, operatorul economic nu comercializează produsele menţionate în notificarea scrisă primită de la unitate. Cam acelaşi răspuns a venit şi de la Penitenciarul Tulcea în ceea ce priveşte preţurile. Aici funcţionează două spaţii comerciale, unul la centrul unităţii şi altul la secţia de deţinere exterioară Chilia Veche. Spaţiile respective sunt închiriate de către SC Derustrans SRL, contract încheiat din iunie 2015. Cât despre faptul că deţinuţii ar „pune mână de la mână” pentru a-şi cumpăra câte ceva, reprezentanţii Penitenciarului Galaţi au exclus acest lucru, precizând că fiecare persoană privată de libertate are card individual.

Andra Internaţional SRL a închiriat spaţiile de la Penitenciarul Poarta Albă

Cât despre Penitenciarul Poarta Albă, aici funcţionează două spaţii comerciale (unul la Secţia Exterioară Valu lui Traian), închiriate de SC Andra Internaţional. „Noile contracte de Iocaţiune au intrat în vigoare la data de 27.01.2016”, au transmis reprezentanţii unităţii de detenţie.

Și aici s-a pus problema prețurilor prea mari, că deținuții ar face chetă pentru a-și putea cumpăra câte ceva, după cum s-ar fi plâns chiar ei. "A fost implementat un sistem de aprovizionare capabil să pună la dispoziţia persoanelor private de libertate articole de imbrăcăminte, alimente, articole sanitare de uz personal, precum şi bunuri de larg consum de primă necesitate, permise în incinta sectorului de deţinere. Periodic, sunt desfăşurate activităţi de control, prin intermediul comisiilor desemnate de către conducerea unităţii, în scopul verificării încadrării preţurilor practicate de punctele comerciale, în media preţurilor produselor identice sau similare cu cele din magazinele care funcţionează în localităţile limitrofe unităţii penitenciare. Mecanismul de lucru stabilit asigură controlul, informarea conducerii unităţii, notificarea societăţii care administrează punctul comercial verificarea aplicării măsurilor de remediere, în cazul în care acestea sunt necesare", au mai spus reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am auzit ca este magazinul primarului
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614