REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De la dosarul DNA i se trage! Ionel Bucur şi-a dat demisia de la conducerea Centralei Nucleare Cernavodă

De la dosarul DNA i se trage! Ionel Bucur şi-a dat demisia de la conducerea Centralei Nucleare Cernavodă

Replica API 9 aprilie 2016 | 00:49 670

Anunţ oficial

Anunţ oficial

Ionel Bucur, sursa foto: tvdobrogea.ro

Ionel Bucur şi-a depus demisia din funcţia de director general al Centralei Nuclearelectrice Cernavodă, se arată într-un raport emis vineri de Nuclearelectrica SA. „SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) informează acţionarii şi investitorii că în data de 07.04.2016 Consiliul de Administraţie al SNN a luat act de solicitarea Directorului Sucursalei CNE Cernavodă, dl. Ionel Bucur, de a renunţa la mandatul pentru funcţia anterior menţionată, începând cu data de 08.04.2016.

Domnul Ionel Bucur a deţinut poziţia de Director al Sucursalei CNE Cernavodă cu contract de mandat în perioada 26.08.2013 – 08.04.2016. Atribuţiile funcţiei de Director al Sucursalei CNE Cernavodă au fost preluate de dl. Marian Şerban, Directorul Centralei CNE Cernavodă”. Reamintim că DNA l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ionel Bucur, director suspendat al CNE Cernavodă, pentru mai multe infracţiuni de conflict de interese şi abuz în serviciu.

În dosar au fost deferiţi justiţiei Elena-Marinela Negulici, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica Bucureşti, Ionel Encică şi Laurenţiu-Theodor Nicola, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor şi şef serviciu, respective şef birou, protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă la data faptelor, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, şi Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur, Negulici, Olteanu, Encică, Nicola, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS”, susţin procurorii.

DNA precizează că cei patru inculpaţi au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalţi participanţi la procesul de achiziţie (membrii ai CA, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziţii) să îndeplinească defectuos acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor menţionaţi, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgenţe, generată tocmai de inacţiunea anterioară a acestora.

"Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur, Negulici și Encică, a sumei totale de aproximativ 3,5 milioane euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale 'Nuclearelectrica'/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă", se menționează în comunicat.

Anchetatorii au constatat că, în perioada noiembrie 2010 — mai 2014, Bucur, Negulici și Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Dărămuș, în condițiile în care societatea avea în derulare contractul amintit.

În perioada aprilie 2012 — noiembrie 2015, au mai reținut procurorii, cei trei au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.

"În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpați. Prin urmare, cei trei inculpați, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază", mai precizează DNA.

Societatea Națională Nuclearelectrica nu a precizat până la acest moment dacă se constituie parte civilă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614