REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De la ţigări, la diamante. Cum a ajuns un constănţean anchetat pentru contrabandă senator de Argeş

De la ţigări, la diamante. Cum a ajuns un constănţean anchetat pentru contrabandă senator de Argeş

Replica API 20 septembrie 2013 | 00:00 1960

Mâna dreaptă a celebrului afacerist Răzvan Petrovici

Mâna dreaptă a celebrului afacerist Răzvan Petrovici

Un aromân din Constanţa este unul dintre cei mai interesanţi senatori ai noii legislaturi, fiind, totodată, şi recordmanul naţional al Parlamentului, cu cele mai multe voturi obţinute în alegerile din decembrie 2012, deşi este complet necunoscut mediului politic românesc. Născut în iulie 1964 în Constanţa, Ionuţ Elie Zisu locuieşte în Bucureşti şi este senator de Argeş, fiind aruncat în luptă cu doar câteva zile înainte de începerea campaniei electorale. O ispravă de-a sa din acea perioadă a făcut deliciul presei argeşene, care nu l-a iertat deloc pe Zisu, tocmai pentru că este un senator impus de şefii de la Bucureşti, în detrimentul localnicilor. Constănţeanul care urma să devină senator de Argeş era aşteptat cu înfrigurare în colegiul său, la Piteşti, pentru a se lansa oficial în cursa electorală. Iar colegii îl aşteaptă politicoşi câteva ore, până când îşi fac curaj să-l sune, să ştie cât mai are până ajunge, moment în care Zisu le răspunde, nevinovat, că mai are foarte puţin şi intră în... Slatina, să nu-şi mai facă probleme, că ajunge imediat. Cu toate acestea, Ionuţ Elie Zisu a fost ales senator de Argeş cu peste 55.000 de voturi, cele mai multe din toţi candidaţii din România.

Dar nu episodul în care Zisu a confundat nu numai oraşul, ci şi judeţul în care candidează îl fac pe constănţean un personaj interesant. În momentul în care a devenit senator, Zius era director al Direcţiei de Metale Preţioase din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Anterior, Ionuţ Elie Zisu a fost, timp de 6 ani, director general şi acţionar la Rami Dacia SA, fosta întreprindere a Securităţii, singurul producător de diamante sintetice din sud-estul Europei, privatizat în 2006. Până la afacerea cu diamante, constănţeanul Zisu a fost, între 1996 şi 2006, director în cadrul celebrei GFS Duty Free, companie controlată de controversatul om de afaceri Răzvan Petrovici, fiul lui Carmenco Petrovici- FNI şi finul lui Virgil Măgureanu- SRI. O perioadă, Zisu şi Petrovici au fost asociaţi direcţi în GFS, până când cel din urmă şi-a trecut participaţiile pe numele unor off-shore-uri din Cipru. "Replica" a prezentat, în exclusivitate, încă din anii 2005- 2006, afacerile dubioase ale grupului GFS prin magazinele duty-free pe care le opera în Constanţa, la Vama Veche. A fost perioada în care aproape fiecare control al Gărzii Financiare şi fiecare acţiune a Poliţiei scotea la iveală cazuri flagrante de contrabandă cu ţigări, nu numai la duty-free-urile GFS, conduse de Petrovici şi Zisu, ci la toţi proprietarii de astfel de afaceri. Acuzaţiile de contrabandă şi evaziune fiscală, fenomene endemice în perioada duty-free, cu prejudicii de miliarde de euro an de an, au culminat pentru actualul senator Zisu cu dosarul din 2007 deschis pe numele său, al asociatului Răzvan Petrovici, al altui afacerist cunoscut, Costel Bobic şi pe al altor 12 persoane de către DIICOT Constanţa.

Mega-afacere cu statul eşuată, datorii la stat şi bănci de 1 milion de euro

Toţi erau acuzaţi de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, contrabandă şi complicitate la contrabandă, fals intelectual la legea contabilităţii şi înşelăciune, pe baza unui flagrant realizat în noaptea de 28 spre 29 septembrie 2005 la Vama Veche, de către poliţiştii din Mangalia. Au trecut 6 ani de când DIICOT a preluat cazul, iar despre dosar nu se mai ştie nimic. În paralel, soţia actualului senator, Monica Daniela Zisu, de 39 de ani, a fost secretara lui Răzvan Petrovici şi administratora firmei Dacia Companie de Investiţii SRL, prin care s-a încercat preluarea suprafeţei de 450 de hectare de teren ale RA APPS, pe care urma să fie ridicată Dracula Park. Tranzacţia trebuia să fie făcută prin intermediul şefului de atunci al RA APPS, dar afacerea a căzut. Rezultatul a fost intrarea în faliment a Dacia Companie de Investiţii SRL, al cărui dosar se judecă şi acum la Tribunalul Bucureşti, firma controlată de Zisu având datorii la stat, bănci şi diverşi furnizori de circa un milion de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614