REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

De Sfântul Dumitru, pacienţii Spitalului Judeţean Constanţa au servit hrană slujită de doi preoţi

De Sfântul Dumitru, pacienţii Spitalului Judeţean Constanţa au servit hrană slujită de doi preoţi

Replica API 27 octombrie 2012 | 00:00 161

Peste 800 de pacienţi din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa se bucură, zi de zi, de trei mese preparate de o echipă numeroasă, condusă de Petre Preda, managerul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL. În zi de sărbătoare, pacienţii servesc preparatele sfinţite de către trei preoţi.

Tradiţia de a oferi hană sfinţită pacienţilor a continuat şi vineri, de sărbătoarea Sfântului Dumitru. Preoţii au slujit meniurile care urmau să fie servite pacienţilor. "Oferim în fiecare zi mâncare pacienţilor, de trei ori pe zi, însă, în zi de sărbătoare, chemăm preoţii pentru a sfinţi bucatele", a spus Petre Preda, managerul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, societatea care oferă hrana zilnică pacienţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Meniurile preparate de bucătărese au fost bogate de Sfântul Dumitru. Astfel, la micul dejun pacienţii au servit ceai cu lămâie, margarină, gem, salam Victoria, brânză de vaci şi brânză topită, iar ca supliment au servit biscuiţi, lapte dulce şi iaurt natural. La prânz, bolnavii au avut ciorbă şi/sau supă ţărănească de curcan, supă de legume cu fidea, escalop din piept de pui şi pilaf cu ciuperci, ostropel din piept de pui şi piure de cartofi, friptură din pulpe de pui dezosate şi pilaf cvu legume, piept de pui la cuptor şi mâncare de spanac cu orez şi cartofi la cuptor cu rozmarin şi brânză de vaci, iar la desert s-a servit ştrudel cu mere. La cină, bucătăresele au pregătit o salată şi piept de pui la cuptor, cartofi gratinaţi cu brânză de vaci, ceai de lămâie şi, ca desert, biscuiţi. Meniul este destul de consisent, însă, spune managerul Arimex Comexim 2000, nu ar fi fost posibil fără ajutorul sponsorilor. "Este foarte greu, este din ce în ce mai greu. Nu ne-am fi descurcat fără eforturi deosebite, fără muncă continuă şi fără ajutorul sponsorilor-Dobrogea SA, care ne subveţioaneză preţul pâinii, Selgros, Arhiepiscopia Tomisului şi alţii care doresc să rămână în anonimat", a precizat Petre Preda. Totul ar fi fost mai simplu dacă Guvernul s-ar fi ţinut de promisiune şi ar fi reactualizat hotărârea din 2008, care prevede ca alocaţia de hrană să fie de 7 lei. Preda spune că nu poate hrăni un pacient cu suma asta, în condiţiile în care o prăjitură costă 4 lei. "Alocaţia de hrană este stabilită de Guvern, numai că n-a mai fost actualizată din 2008. Este foarte trist. Au promis că de la 1 august o să o la 9 lei. Nu s-a făcut acest lucru nici până-n prezet. Preţurile sunt mari. Pentru bolnavul de comun alocaţia de hrană este de 7 lei cu tot cu TVA. O prăjitură în oraş costă 4 lei. Noi trebuie să acordăm trei mese pe zi", a mai explicat Preda. Are însă o mulţumire: "Din studiul pe care-l efectuăm în legătură cu satisfacţia pacienţilor rezultă că ne facem treaba şi nu sunt reclamaţii", a conchis Preda. Având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, managerul cantinei promite şi anul acesta bucate "ca la mama acasă" pentru pacienţii spitalului. "Ca întotdeauna vom fi alături de ei şi de sărbători, cu bucate tradiţionale. Ne vom strădui şi anul acesta să fim la înălţime cu preparate ca la mama acasă", a conchis Petre Preda

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614