REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism

De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism

Replica API 4 mai 2020 | 00:00 911

La începutul acestui secol un mare scandal de presă dezvăluia o fraudă de proporții în cercetarea medicală.Totul a început când Dr. Andrew Wakefield, împreună cu alți 11 medici, au semnat un articol publicat într-o revistă medicală de prestigiu, Lancet, în care incriminează vaccinul anti-rujeolă, oreion și rubeolă ca fiind corelat cu apariția unor anomalii gastro-intestinale și a autismului, scrie ziarmedical.ro.

Dr. A. Wakefield era un medic englez, specialist în chirurgie gastro-intestinală, la un spital din Londra. Este a patra generație de medici a familiei sale. Părea foarte devotat cercetărilor medicale și meseriei sale.

Vaccinul ROR – Contextul istoric

În anii ’90, cercetarea vaccinurilor anti-rujeolă era în plin avânt. Se mai încercase punerea pe piața în Marea Britanie a unui astfel de vaccin, fără ca respectivul vaccin anti-rujeolă să treacă însă, de etapa cercetărilor medicale.

Dr. Andrew Wakefield publică în 1993, și apoi în 1995, o serie de articole care atrag atenția lumii științifice, punând în discuție posibilitatea existenței unei legături între virusul rujeolei și diferite boli inflamatoare intestinale.

În același timp, tot în anii ‘90, medicina se confruntă cu o explozie de cazuri diagnosticate cu autism, peste tot în lume.

Dimensiunea planetară a acestei fraude a fost atinsă pentru că ea alimenta zvonuri false care deja se propagau rapid, într-un moment de efervescență fără precedent a răspândirii informației în mediul on-line și, mai ales, pe rețelele de socializare. Informație care devenea din ce în ce mai greu de filtrat și de controlat.

Imediat ce vaccinurile au fost implementate pe scară largă, odată cu extraordinarele lor beneficii (rărirea semnificativă a îmbolnăvirilor, forme de boală mai ușoare, cărora imunitatea organismului la face față fără să apară complicații etc) au apărut și contestatarii.

În 1998, cei ce nu credeau în utilitatea vaccinării au avut o ”confirmare” științifică.

Povestea unei fraude

În anul 1996 Dr. Andrew Wakefield este contactat de un avocat care îi propune, în numele unei organizații de părinți cu copii diagnosticați cu autism, un grand de cercetare. Adică o sumă de bani (aproximativ 55000 de lire sterline) care să finanțeze cercetarea unei posibile eventuală legătură între autism, vaccinul anti-rujeolic și anumite afecțiuni intestinale.

Dr. Andrew Wakefield cooptează mai mulți colegi în acest proiect, majoritatea medici și profesori universitari reputați din Londra. Rolul acestora în cercetare se va dovedi ulterior că a fost mai mult consultativ. Cercetarea este făcută de Dr. Andrew Wakefield și echipa sa. Totuși ei acceptă să semneze (datorită subiectului ”la modă”) alături de Dr. Wakefield articolul pe care revista Lancet decide să-l publice, fără o analiză amănunțită (după cum avea să recunoască ulterior), bazându-se pe reputația atâtor nume mari care semnau articolul.

Boom de presă

Organizațiile anti-vaccin precum și cele ce susțineau drepturile copiilor autiști din întreaga lume preiau știrea, citind articolul pe diagonală, interesați doar de concluzii.

Pentru prima dată se incrimina vaccinul într-o publicație prestigioasă care dădea astfel girul susținerii științifice unui zvon care circula printre părinții copiilor cu autism, coincidența de timp între vaccinare și apariția autismului fiind singurul argument.

Un singur studiu poate schimba lumea?

Dacă cei de la revista Lancet ar fi citit cu atenție materialul, așa au făcut-o ulterior, ar fi observat numeroase discrepanțe sau date insuficiente pentru a trage concluziile publicate:

– numărul foarte mic de subiecți incluși în cercetare –doar 12 copii!

– grupul de subiecți a fost selectat dintre acei copii care aveau autism sau regresii în dezvoltare, dar și anomalii gastro-intestinale, descoperindu-se ulterior că datele nu au fost succesive, ci s-au selectat acele informații care susțineau teoria.Adică exact invers de cum ar trebui: prelucrarea datelor generează concluzia și nu se caută date care să susțină o teorie.

– grupul de control, pentru nivelurile virale post-vaccinare din sânge, a fost de asemenea un grup de copii selectați. Au fost copiii veniți la ziua de naștere a băiatului Dr. Wakefield, copii de doctori, în marea lor majoritate. Datorită nivelului de educație medicală a părinților, se poate presupune că acestor copii li s-a făcut vaccinarea în condiții optime din punct de vedere al calendarului vaccinărilor, al stării de sănătate la momentul administrării vaccinului, în timp ce nu avem nici un fel de informații despre cum s-a făcut vaccinarea la grupul inițial reprezentat de cei 12 copii.

– dar, cel mai grav în acest așa-zis studiu clinic a fost faptul că subiecților (copii cu autism sau regresii în dezvoltare) li s-au făcut numeroase investigații, unele extrem de neplăcute și invazive (colonoscopii cu biopsii, analize de sânge, RMN, etc) fără să existe acordul unei comisii de etică. S-a considerat că aceste investigații s-au făcut spre binele pacienților, pentru a se putea pune un diagnostic corect. Dar nu s-a explicat de ce s-au folosit doar unele rezultate și de ce s-au făcut și celelalte investigații al căror rezultat s-a dovedit ulterior nerelevant pentru a susține teoria prezentată in articol de Dr. Andrew Wakefield.

În 2004, zece dintre cei 12 autori, își retrag sprijinul științific și recunosc că, după ce au studiat cu atenție manuscrisele, nu a putut fi stabilită nici o legătură (în afară de cea temporară, evenimentele medicale întâmplându-se cam în același timp) între vaccinare și autism.

În 2010, Lancet retractează articolul și prezintă public scuze pentru inducerea în eroare a lumii medicale și nu numai, prin acest material.

Alte articole similare

În 2006, revista Autoimunity publică în varianta sa on-line un articol al unui genetician american, Geier, care de asemenea incriminează vaccinurile în apariția autismului.

Demascarea intereselor ascunse

În 2010-2011, British medical Journal (BMJ), o altă revistă medicală de reputație internațională, publică o serie de articole care incriminează o fraudă de proporții în această luptă împotriva vaccinurilor de către organizațiile de părinți ai copiilor autiști, fraudă bazată pe interese exclusiv financiare. Astfel s-a dovedit că Dr. Andrew Wakefield a fost plătit de o astfel de organizație pentru ”cercetarea” sa, că geneticianul Geier avea un interes în a vinde un tratament al autismului creat de el, iar cei doi redactori șefi ai revistei Autoimunity erau plătiți ca experți pentru a depune mărturie într-o serie de procese pe care părinții copiilor cu autism le intentau companiilor farmaceutice ce comercializau vaccinuri pentru a obține compensații financiare.

În urma acestor dezvăluiri din British Medical Journal (BMJ) și a altor articole similare (de exemplu cel publicat de KathleenSeidel pe site-ul Neurodiversity.com), doctorului Andrew Wakefield i s-a retras dreptul de liberă practică pe teritoriul Marii Britanii. Dr. Andrew Wakefield a emigrat in Statele Unite și nu a solicitat niciodată dreptul de a practica medicina în America. S-a alăturat însă unor organizații de luptă pentru drepturile pacienților cu autism unde activează intens. După mai bine de douazeci ani, lumea medicală se mai luptă pe ici pe colo pentru reafirmarea adevărului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
minciuni. urmariti documentarul vaxxed
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102