REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Debandadă în liceele constănţene: elevii fumează etnobotanice, trag cu pistolul sau se taie cu briceagul

Debandadă în liceele constănţene: elevii fumează etnobotanice, trag cu pistolul sau se taie cu briceagul

Replica API 13 mai 2015 | 23:29 323

Teribilismul vârstei dus la extreme

Teribilismul vârstei dus la extreme

Elevii constănţeni, de cum trec pragul liceului, fac orice pentru a dovedi că merită să fie „şefi de trib”. O luptă continuă pentru supremaţie, presărată cu apucături nesăbuite şi teribilism dus la extrem. Bătăi, înjunghieri, droguri, focuri de armă, toate sunt considerate elemente „cool” în rândul adolescenţilor, motiv pentru care toate au putut fi întâlnite în unităţile de învăţământ de la malul mării.

Un prim caz a fost semnalat încă din luna ianuarie a acestui an, când doi elevi s-au luat la bătaie în incinta Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa, unul dintre ei ajungând la spital pentru îngrijiri medicale. La mijloc a fost vorba de un conflict spontan. Totul a pornit într-o pauză, luni, 19 ianuarie, când un elev de clasa a X-a s-a luat la harţă cu unul de a IX-a, în sala de curs. Spiritele s-au încins şi s-a lăsat cu bătaie. Astfel, „bobocul” a fost lovit cu capul în zona feţei, prăbuşindu-se la pământ. La faţa locului a fost chemată o ambulanţă, dar şi poliţiştii Secţiei 3 din municipiul Constanţa. Prompt au ajuns şi părinţii celor doi elevi. Victima a fost transportată la spital, a primit îngrijiri medicale, dar nu a necesitat internarea. Ulterior, cadrele didactice s-au reunit într-o şedinţă de Consiliu Profesoral. După numai câteva zile, pe 23.01.2015, directorul Colegiului Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza, din zona Poarta 6 a municipiului Constanţa, respectiv Iuliana Negreţ, a sesizat telefonic poliţiştii Secţiei 5, cu privire la faptul că, pe un site de socializare, au apărut imagini cu un conflict ce a vut loc între doi elevi, chiar într-o sală de curs. Poliţiştii au identificat cei doi elevi, ambii de clasa a X-a, iar din primele cercetări s-a stabilit că, pe data de 20 ianuarie a.c., în timpul unei pauze, în incinta clasei, între cei doi a izbucnit un conflict spontan, aceştia lovindu-se reciproc. „Tu mă înjuri de maică-mea, mă?” - au fost cuvintele de la care s-au dezlănţuit pumnii şi picioarele. Astfel, cel ce s-a simţit jignit i-a tras o palmă celuilat care, la rândul său, s-a apărat lovind cu picioarele. Cei doi s-au deplasat până în spatele clasei, acolo unde elevul care ar fi adresat injurii este împins în cuier, după mai multe lovituri şi întrebat dacă s-a calmat. „Eu m-am calmat”, a răspuns el, după care a primit o lovitură violentă în zona feţei, cu capul. În tot acest timp, colegii aflaţi la faţa locului se amuzau şi îi încurajau: „Dă-i, dă-i, aşa, un croşeu”, în timp ce unul filma. Astfel, imaginile au ajuns pe un site de socializare. Însă, din „peisaj” nu au lipsit nici drogurile. La începutul lunii aprilie, doi elevi de clasa a XI-a din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa au fost suprinşi în timp ce fumau etnobotanice în toaleta şcolii. Unul dintre liceeni a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportat la spital pentru mai multe investigaţii medicale, după ce cadrele didactice au chemat de urgenţă un echipaj SMURD. Şi în cazul de faţă a fost declanşată o anchetă.

Cazul elevei de la Eminescu a stârnit discuţii contradictorii

Un alt caz a stârnit controverse la malul mării, chiar dacă este vorba despre o situaţie aparte, având în vedere că faptele sesizate s-au petrecut în afara şcolii. Mai exact, în luna mai, o sesizare ajungea pe emailul redacţiilor de la malul mării, care se referea la faptul că o elevă de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu făcea videochat în timpul liber şi ar fi încercat să racoleze şi alte colege. La acea dată, conducere unităţii de învăţământ a demarat o anchetă, în cele din urmă fiind luate măsuri mai blânde, în sensul că fata, care are 18 ani, a fost mutată la altă clasă şi i s-a scăzut nota la purtare cu două puncte. Însă, în primă fază, a fost vorba de mutarea ei la un alt liceu, ceea ce a scandalizat o parte a locuitorilor Constanţei, aceştia menţionând că este un abuz întrucât fata este majoră, iar dacă a făcut videochat a făcut în timpul liber, şcoala neavând nici o treabă. În plus, având în vedere că este vorba despre o elevă cu note mari şi fără absenţe, oamenii au spus că ar trebui ajutată, consiliată psihologic, şi nu pusă la zid şi arătată cu degetul, acestea putând contribui la o traumă.

Împuşcături şi înjunghieri la Constanţa şi Medgidia

Numai că „ispravele” adolescenţilor nu se opresc aici. Pe 7 mai, la ora 13.18, poliţiştii Secţiei 3 au fost sesizaţi de către conducerea Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa cu privire la faptul că un elev a venit la şcoală cu un pistol. La faţa locului s-a deplasat imediat o echipă operativă, identificând elevul de clasa a XII-a, în vârstă de 18 ani, asupra sa fiind găsit un pistol de jucărie, cu bile din plastic, după cum au declarat, în primă instanţă, oamenii legii. Cercetările au continuat, stabilindu-se că arma era, de fapt, de tip airsoft. Joaca însă s-a transformat în ceva grav: elevul a intrat într-o clasă de a IX-a, unde din greşeală pistolul s-a descărcat, fiind loviţi doi elevi! Din fericire, cei doi au doar răni superficiale pe braţe, fiind vorba de vânătăi. Incidentul a fost surpins pe camerele de supraveghere ale liceului, iar elevul de clasa a XII-a riscă să fie exmatriculat. Ajungem şi în data de 11 mai, când doi elevi ai şcolii profesionale din cadrul Colegiului Tehnic Nicolae Titulescu din Medgidia, ambii în vârstă de 16 ani, dar unul în clasa a X-a şi celălalt în a XI-a, au mers către magazin, timp în care şi-au adus aminte de o datorie în bani. A izbucnit un conflict spontan, după care elevul din Peştera a scos un briceag, înţepându-l în picior pe cel din Izvoru Mare. Martorii au sunat la 112, la faţa locului ajungând o ambulanţă, care a transportat victima la spital, în timp ce agresorul a rămas să dea declaraţii poliţiştilor. Acesta a fost în pragul unui atac de panică, nevenindu-i să creadă că a putut face aşa ceva. “Nu pot să cred ce am făcut. O să fiu exmatriculat, ce mă fac?”, ar fi spus elevul către poliţişti. Între timp, conducerea şcolii a demarat o anchetă internă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614